Connect with us

Komentar

Tomac o dvojezičnim pločama, Josiću, Šantiću, Frljiću i napadu četnika

Objavljeno

-

Politički analitičar Zdravko Tomac osvrnuo se na jučerašnji napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta ekipe N1 u mjestu Draževina kod Višegrada. Fizički napad uredničko vijeće N1 je okarakteriziralo kao najdirektniji atak na slobodu medija i osudilo. No o tome se još uvijek nisu oglasili ni GONG, Zoran Pusić, čelnica Documente Vesna Teršelić ni predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

[ad id=”93788″]

“Nije teško to komentirati jer to nije prvi puta da ti ‘profesionalni borci za ljudska prava i slobodu’ selektivno reagiraju. Da vrlo oštro reagiraju ako je netko napadnut od njihovih istomišljenika i njihove političke opcije, a da nikako ne reagiraju na mnogo teže napade na one koji ne pripadaju u cjelini ili djelomično njihovoj opciji”, rekao je Tomac.

Osvrnuo se i na slučaj intendanta riječkog HNK Olivera Frljića.

“Imali smo primjer s Frljićem koji cijelo vrijeme vrijeđe, izaziva i govori govorom mržnje, a kad mu je netko provalio u njegov stan u Rijeci i njegovoj djevojci u Zagrebu, krenula je hajka”, istaknuo je.

Podsjetio je na slične događaje prije par godina.

“Podsjetit ću, kad su prije godinu dana gospodi Runjić koja je vodila manifestaciju upala dva maskirana napadača u stan gdje je došlo do tučnjave, da je njen suprug nju spasio da ju fizički ne napadnu fizički. Ne mogu podržati takvo ponašanje, pogotovo tih institucija koje dobiju novce da štite ljudska prava koje su vrlo neobjektivne”, rekao je Tomac i dodao:

“Osuđujem svaki napad, zastrašivanje… Primjer sina pokojnog generala Šantića koji je pretučen šipkom. Opet se nisu oglasili profesionalni borci za ljudska prava, i to su prešutjeli. Imamo lošu situaciju”, rekao je.

Podsjetio je i na IV. Opći sabor HSP AS-a održan u subotu.

“Ja dobro poznam Antu Kovačevića. Kovačević ne može odoljeti da ne bude stihoklepac i da ne pokaže svoju pjesničku vrlinu, i u govorima ne izrecitira neki šaljiv stih koji je često neumjeren. On je godinama bio diskvalificiran zbog ‘madraca ili mudraca’, i u šaljivom tonu je rekao, da ovi neki ljudi koje ne voli, a pogotovo ‘orjunašica Vesna skoči s mosta u Savu’. To je neprimjereno i treba osuditi”, naglasio je te nastavio:

“Ne može se reći da je HSP AS postao huliganska stranka kako to neki danas pišu. Ako je Kovačević najveći desničar cilj opasnosti, onda jako dobro stojimo što se naprimjer događa u starim demokracijama. U Hrvatskoj nema masovne mržnje, širenja straha ali ima izmišljanja i optuživanja na govor mržnje i stvaranja atmosfere straha. To je situacija u Hrvatskoj”, naglasio je Tomac.

Istaknuo je predsjedničino pismo u kojem je pozvala na zajedništvo.

“Moramo podržati predsjednicu države koja je napisala pismo u kojem je pozvala sve, koji govore o govoru mrežnje da najprije pogledaju sebe i nešto učine da ne pridonose atmofseri koja ne pridonosi Hrvatskoj. U tom smislu da će hrvatski mediji, a posebno HRT stvoriti istinsku javnu televiziju kojoj će biti jednak pristup biti svim političkim opcijama i neće se govoriti samo o greškama jedne stranke, a puno većim greškama druge stranke prešutjeti”, kazao je Tomac i još jednom naglasio:

“N1 često pratim jer imaju mnoge informacije koje drugi nemaju, ima puno kvalitetnih novinara. Napad na tu televiziju trebamo svi osudititi bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju”.

Na vukovarskom Općinskom sudu vodi se postupak protiv predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića u vezi s nasilnim skidanjem dvojezičnih ploča.

“Ne samo, tu je i slučaj Živković koji je karakterističniji – čija su dva sina ubijena! Koji je prije dvije godine molio Vladu da se ne postavljaju ćirilični napisi i da još nije vrijeme za to. Molio je Vladu da to ne rade, da ne postavljaju na živu ranu ono što jako peče. Bivša Vlada je znala da nasilno nametanje ćirilićnih ploča izazvati prosvjede, što se dogodilo. Oni su stvorili tu krizu! Krivi su za tu krizu, povrijedili su čast vukovarskih branitelja i na neki način su provodili velikosrpski Memorandum 2, sad je 30 godina Memoranduma 1 u kojem je jasno rečeno da je cilj da se ne odriču Vukovara kao srpskog grada”, istaknuo je Tomac.

Tvrdi da je to jedan od ciljeva destabilizacije RH.

“Jedan od ciljeva je stvaranje neke ravnoteže krivnje, pretvaranje velikosrpske agresije u građanski rat. U tom napametanju postavljanje ćiriličnih ploča je izazvalo krizu. Činjenica da je policija taktično prolila krv branitelja koji je poslije i umro zahtijeva da se kaže istina i da obranimo hrvatske branitelje koji se sada sudski provode jer kada bivša Vlada nije branila istinu o Vukovaru, onda su branitelji Josić i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara preuzeli tu ulogu da rade ono što je trebala raditi hrvatska Vlada. Puno sam o tome pisao i dalje smatram da je obrana istine o događajima u Vukovaru bitna za stabilnost i budućnost Hrvatske države i hrvatskog naroda”, zaključio je Tomac u razgovoru za direktno.hr

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari