Connect with us

Komentar

Tomac : Tuđmana proglašavali ustašom da bi se spriječila samostalnost Hrvatske

Objavljeno

on

Povodom 25 godina od referenduma o hrvatskoj samostalnosti, Tomac nam je objasnio značaj tog referenduma. Bila je to Tuđmanova ideja, kaže.

[ad id=”93788″]

“Referendum za hrvatsku samostalnost bio je isključivo Tuđmanova ideja. Franjo Tuđman govorio nam je da u ‘zapadnoj demokraciji’ to neposredno odlučivanje, referendum, ima jako veliko značenje i da zato mi moramo održati referendum i pokazati da je hrvatski narod za samostalnu Hrvatsku jer kad budemo imali takvu podršku naroda onda će naša pozicija u borbi za samostalnost biti puno jača. To je bio jedan razlog. Drugi je bio taj da je on želio mobilizirati hrvatske ljude i to je i uspio”, rekao nam je Tomac.

Ideja pokojnog predsjednika Tuđmana u to doba nije naišla na odobravanje, prisjeća se Tomac.

“Na hrvatskoj političkoj sceni nije bilo previše drugih stranaka podrške referendumu. ‘Pa to ne treba, to je nepotrebno’, govorili su. Imam pravo reći da sam bio drugačiji od drugih oporbenih političara i čvrsto sam podržavao ideju referenduma i o tom pisao. Bez tog referenduma bi teško dobili priznanje, i ovako smo ga teško dobili, a bez njega bilo bi još teže. Bila je strašna promidžba da samostalnu Hrvatsku zapravo žele ustaše i fašisti i da su to Tuđman i društvo, da je to mali sloj ljudi i da su se oni nametnuli, a da se hrvatski narod ne želi odvojiti od Jugoslavije, da želi samo malo demokratizirati Jugoslaviju. Zato je taj referendum bio od ogromnog značaja, čak bi rekao da je bio uvjet budućim događajima i samostalnosti države”, kazao je Tomac za Direktno hr.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari