Connect with us

Komentar

Tomac: Turskoj prijeti mogućnost diktature, Erdogan će se osvetiti

Objavljeno

on

One političke stranke koje ponude građanima ispravne odgovore u toj novoj situaciji će dobiti izbore. Mijenja se situacija u Hrvatskoj i neka nova pitanja će biti bitna u predstojećoj kampanji, rekao je Tomac

[ad id=”93788″]

“Slušao sam noćas, skoro cijelu noć, razne analitičare i izjave svjetskih državnika i na bazi toga se mogu izvući neki zaključci s određenom rezervom jer su procesi u tijeku. Mislim da je svjetska demokratska javnost, Amerikanci, europske zemlje i Rusija jako značajno podržala demokraciju u Turskoj i da su taj pokušaj vojnog udara okarakterizirali kao pokušaj rušenja demokracije”, rekao je profesor.

Ističe da Erdogan nije veliki demokrat i da Turskoj sada prijeti mogućnost diktature.

“Obzirom da Erdogan nije baš veliki demokrata mislim da Turskoj sada prijeti mogućnost jedne diktature, da će to Erdogan iskoristiti za obračun sa svim političkim neistomišljenicima, ne samo s vojskom koja se digla protiv njega, nego i drugima, i da bi učvrstio svoju vlast i promijenio Ustav i još više koncentrirao vlast u svojim rukama. Sada je ključno pitanje onima koji su ga htjeli srušiti, na kojoj su oni političkoj poziciji bili. U Turskoj je vojska godinama već garancija sekularnosti turske države i prepreka dolasku na vlast islamista, i sada imaju, barem sam tako slušao ne mogu se tako opredijeliti, dva tumačenja”, rekao je i objasnio koja:

“Jedno je da je udar vojske bio pod utjecajem nekog islamskog vjerskog vođe koji je nezadovoljan statusom islama u Turskoj državi koji traži da Turska ne bude sekularna nego da bude islamska država. Drugi tvrde upravo obrnuto da je vojska nezadovoljna Erdoganovom politikom popuštanja islamu i islamizaciji Turske. To je ključno pitanje, što će se dalje događati. Zanimljive su reakcije u našem susjedstvu na te događaje u Turskoj, bošnjaci su odmah stali u obranu Erdogana, a Republika Srpska je podržala vojsku”, rekao je.

Osvrnuo se i na reakcije u Hrvatskoj.

“Naši stavovi nisu još definirani, ako je to što će se događati u Turskoj jako bitno za nas, za razliku od naše vlasti, u Srbiji su već noćas poduzeli brojne mjere, organizirali su stožer, prave platformu, povlače neke poteze, boje se da će se kad počnu obračuni navaliti nove izbjeglice na balkansku rutu. U svakom slučaju, Turska će neko vrijeme biti još nestabilnija, izbjeglička kriza će ponovno eskalirati još više, sve to će destabilizilirati naše zemlje i Europsku uniju”, kazao je.

Ističe da još nije jasno kako će ovi događaji u Turskoj na rat s ISIL-om, na stanje u Siriji, što će se događati s Kurdima, što će biti s terorizmom koji je već Tursku bacio na koljena kao i Francusku.

“Idemo u jedno neizvjesno vrijeme. U tri dana su se dogodila tri strašna događaja, koja iz temelja mijenjaju globalnu situaciju, ovo u Francuskoj i ovo u Turskoj. Pa i promjena vlasti u Britaniji, izlazak Velike Britanije iz EU, zatim zaoštravanje između NATO-a i Rusije. Mnogi kod nas ne pitaju ‘profesore, je li dobro da Hrvatska šalje svoje vojnike na rusku granicu, da li mi trebamo u tom sudjelovati ili ne’. Znači, puno je pitanja otvorenih, a otvorilo se ponovno i pitanje sa Srbijom”, bio je jasan.

Dotaknuo se i Zakona o jurisdikciji.

“Srbija je ponovno pokušala prevariti Hrvatsku, izigrala je u roku dva dana kompromisnim dogovorom gdje je Hrvatska parafirala da će prihvatiti da se otvori poglavlje za pregovore 23. pod uvjetom da se suspendira zakon o jurisdikciji kojim Srbija optužuje i progoni hrvatske branitelje. Sada je Hrvatska morala reagirati. Dobro je što su na isti način reagirali ministri Kovač, Medved i Šprlje, isto su branitelj vrlo čvrsto zauzeli stav da se jednostavno ni koji način neće složiti da se otvori pregovori sa Srbima dok god prijete da će ‘hapsiti’ i progoniti hrvatske branitelje”, kazao je Tomac.

Tomac drži da svi ovi događaju pokazuju na zaoštravanje političke situacije, jedan kaos u koji idemo, i ističe da je sada teško reći što će Europska unija raditi s Turskom.

“Turska je bila glavna država koja je trebala riješiti migrantsku krizu, i to sada dolazi u pitanje. Puno je otvorenih pitanja, malo je odgovara na ta otvorena pitanja. Sada je vrijeme da postavljamo prava pitanja, a još nemamo mogućnosti jer nemamo sve elemente i činjenice, da dajemo odgovore na ta pitanja. Mogu konstatirati i da događaj u Parizu, i ovo sa Srbijom zaoštravanje, i ovo u Turskoj, i zaoštravanje Rusije i NATO-a, i odlazak Britanije iz EU, da je sve to povećalo kaos u svijetu i da će Hrvatska također morati sjesti i napraviti novu strategiju”, naglasio je profesor.

Objasnio je da su nam potrebna nova strategija i odgovori na nova pitanja i da sada moramo ozbiljno raditi jer idemo u izbore.

“Hrvatska nema Sabora i Vladu, u toj situaciji je odgovornost svih nas velika jer se ne smije mirno gledati i čekati što će se dogoditi. Moramo vidjeti na koji će sve to način utjecati na Hrvatsku i što Hrvatska mora raditi da zaštiti svoje nacionalne interese. Podsjećam da je Erdogan bio nedavno u Hrvatskoj. Bila je to jedna velika parada, Hrvatska je tada dobila pohvala da je jedina država u Europi koja zna riješiti muslimansko pitanje i da je prilikom dolaska Erdogana u Hrvatsku, govorilo se o trojnom savezu Hrvatska-Turska-BIH u traženju odgovora na pitanje kako riješiti krizu u BiH”, kazao je Tomac.

Naglašava da ne smijemo zaboraviti da nažalost jedan dio bošnjaka, muslimana i dalje vodi protuhrvatsku politiku i da oni kao Srbi prijete otvaranjem optužnica protiv hrvatskih branitelja, i dodaje da je sve to jedna vrlo teška situacija.

“Ovo što se dogodilo zadnjih dana sa Srbijom,  u BiH, u Francuskoj, u Turskoj, i NATO i Rusija bitno će utjecati na rezultat izbora u Hrvatskoj. One političke stranke koje ponude građanima ispravne odgovore u toj novoj situaciji će dobiti izbore. Mijenja se situacija u Hrvatskoj i neka nova pitanja će biti bitna u predstojećoj kampanji”, zaključio je Tomac u razgovoru za direktno.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR