Pratite nas

Komentar

TOMAC: ‘Ušli smo u rusko-meksičku sapunicu’

Objavljeno

na

Kakva je budućnost gospodarstva Hrvatske s obzirom na situaciju oko Agrokora? Kakva je sudbina ministra financija Zdravka Marića? Na ta pitanja odgovore je dao politički analitičar Zdravko Tomac.

Prof. Tomac kaže kako je situacija s Agrokorom vrlo složena i da se ne zna u kojem će smjeru država ići. Iz tog razloga smatra da je vrlo opasno davati ocjene i procjene o tome što se u Agrokoru dogodilo, a pogotovo o tome što će se dogoditi.

“Trebamo pronaći najmanje loše rješenje, a ne da se oko ove teške situacije stvaraju političke borbe koje dovode Hrvatsku u još teži položaj”, rekao nam prof. Tomac, za direktno.hr.

Rusko-meksička sapunica

Smatra kako je potrebno suočavanje s novim činjenicama i dodaje – Hrvatska se nalazi u situaciji u kojoj do sada nije bila.

“Htjeli mi priznati ili ne, ruska državna banka preuzela je upravljanje nad Agrokorom. Rusija, koja nikad nije bila previše sklona Hrvatskoj, sada je dobila komandne pozicije u znatnom dijelu hrvatskog gospodarstva. U pitanju je najveća tvrtka koja drži cijelu Slavoniju, prerađivačku industriju, čak i pogone u Srbiji i BiH. Mene zabrinjava sama činjenica da je ruska banka za čelnika Agrokora postavila Antonija Alvareza. Sada imamo rusko-meksičku koprodukciju u jednoj novoj političkoj sapunici! Na kraju, zabrinjava me što se to događa sa samostalnošću Hrvatske, tim više što su Rusi ušli i u plinsku industriju koja je vrlo moćna. Hrvatska je članica EU i postavlja se pitanje tko će nam se pokazati kao glavni saveznik, sada kada glavnu polugu u gospodarstvu preuzima Rusija”, pita se Tomac.

Lov na glavu Zdravka Marića nikome neće koristiti

Prema njemu, krivnja za ovu situaciju ne pada na aktualnu Vladu. Naveo je kako su zadnjih 15 godina svi gledali i odgađali rješavanje ovog problema.

“Ovo što je izbilo sada nije iznenađenje, svi mi koji pratimo situaciju bili smo svjesni da se stvara veliki gigantski lav od papira koji je na klimavim nogama i kreditima čekao kada će puknuti”.

Mišljenja je da se aktualna Vlada dobro snašla u novonastaloj situaciji.

“Ovo nije samo problem Vlade već i cijele Hrvatske. S druge strane, Zdravko Marić vrlo je uspješan financijski stručnjak koji se dokazao i izvan Agrokora. Lov na glavu Zdravka Marića ne koristi nikome, čak ni oporbi koja to sada radi”, zaključio je Zdravko Tomac u razgovoru za Direktno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Plenković: Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Vlade s hrvatskim županima komentirao kupovinu izraelskih aviona koje američka vlada trenutno blokira zbog niza neriješenih pitanja. Ustvrdio je kako Hrvatska u ovom slučaju neće popuštati i pristati na višu cijenu aviona.

Na sastanku sa županima kratko je komentirao je temu nabavke izralskih borbenih aviona.

“Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a”, kaže premijer. Što se tiče promjena troškova aviona, premijer tvrdi kako ih neće biti.

“Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja”, rekao je premijer naglašavajući da su “stvari obavljene profesionalno”.

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Inzko ponovno ponižava Hrvate, treba ga potjerati iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da bi se prava koja Hrvati kao konstitutivan narod u BiH konzumiraju trebala uvrstiti u jedan katalog. To bi Hrvate trebalo uvjeriti da stvari nisu tako crne i da prihvate svoje političko obespravljenje.

Većina medija i političara u Hrvatskoj nije našla shodnim reagirati na ovu skandaloznu izjavu predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji bi ustavom zajamčena prava cijelog jednog naroda i političke funkcije koje iz njih proizlaze popisivao u nekakve “kataloge“. Ovakve izjave podsjećaju na crna razdoblja europske povijesti. Europska komisija ima novu genijalnu ideju za rješavanje migracijskih izazova. I ova je privremena. Od država članica traži da ponude dodatne kapacitete za smještaj novih migranata.

Čini se da briselska birokracija ništa nije naučila iz slučaja Marakeške deklaracije od koje se izuzeo cijeli niz članica EU-a. Komisijine planove još je Einstein definirao kao ludost – ponavljanjem istih postupaka želi doći do drukčijeg rezultata.

Mate Mijić / Večernji list

 

Valentine Inzko – hajde pokušaj katalogizirati nečija prava u svojoj Austriji!

 

 

 

Inzko ne razumije Ustav BiH, niti Daytonski sporazum

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari