Pratite nas

Komentar

TOMAC: ‘Ušli smo u rusko-meksičku sapunicu’

Objavljeno

na

Kakva je budućnost gospodarstva Hrvatske s obzirom na situaciju oko Agrokora? Kakva je sudbina ministra financija Zdravka Marića? Na ta pitanja odgovore je dao politički analitičar Zdravko Tomac.

Prof. Tomac kaže kako je situacija s Agrokorom vrlo složena i da se ne zna u kojem će smjeru država ići. Iz tog razloga smatra da je vrlo opasno davati ocjene i procjene o tome što se u Agrokoru dogodilo, a pogotovo o tome što će se dogoditi.

“Trebamo pronaći najmanje loše rješenje, a ne da se oko ove teške situacije stvaraju političke borbe koje dovode Hrvatsku u još teži položaj”, rekao nam prof. Tomac, za direktno.hr.

Rusko-meksička sapunica

Smatra kako je potrebno suočavanje s novim činjenicama i dodaje – Hrvatska se nalazi u situaciji u kojoj do sada nije bila.

“Htjeli mi priznati ili ne, ruska državna banka preuzela je upravljanje nad Agrokorom. Rusija, koja nikad nije bila previše sklona Hrvatskoj, sada je dobila komandne pozicije u znatnom dijelu hrvatskog gospodarstva. U pitanju je najveća tvrtka koja drži cijelu Slavoniju, prerađivačku industriju, čak i pogone u Srbiji i BiH. Mene zabrinjava sama činjenica da je ruska banka za čelnika Agrokora postavila Antonija Alvareza. Sada imamo rusko-meksičku koprodukciju u jednoj novoj političkoj sapunici! Na kraju, zabrinjava me što se to događa sa samostalnošću Hrvatske, tim više što su Rusi ušli i u plinsku industriju koja je vrlo moćna. Hrvatska je članica EU i postavlja se pitanje tko će nam se pokazati kao glavni saveznik, sada kada glavnu polugu u gospodarstvu preuzima Rusija”, pita se Tomac.

Lov na glavu Zdravka Marića nikome neće koristiti

Prema njemu, krivnja za ovu situaciju ne pada na aktualnu Vladu. Naveo je kako su zadnjih 15 godina svi gledali i odgađali rješavanje ovog problema.

“Ovo što je izbilo sada nije iznenađenje, svi mi koji pratimo situaciju bili smo svjesni da se stvara veliki gigantski lav od papira koji je na klimavim nogama i kreditima čekao kada će puknuti”.

Mišljenja je da se aktualna Vlada dobro snašla u novonastaloj situaciji.

“Ovo nije samo problem Vlade već i cijele Hrvatske. S druge strane, Zdravko Marić vrlo je uspješan financijski stručnjak koji se dokazao i izvan Agrokora. Lov na glavu Zdravka Marića ne koristi nikome, čak ni oporbi koja to sada radi”, zaključio je Zdravko Tomac u razgovoru za Direktno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

‘Ugroženost’ i ‘ustaštvo’ sami proizvode jer od toga žive

Objavljeno

na

Objavio

Kad se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon sloma Hrvatskog proljeća, naklada jednog tjednika s nekoliko stotina tisuća primjeraka strmoglavila gotovo na nulu, zlobni je kolega glavnoj urednici toga lista u jednoj zgodi rekao: ”Lako je tebi, ti sve svoje čitatelje poznaješ”.

Uskoro je tjednik prestao izlaziti, ali to se neće dogoditi srpskim Novostima koje se financiraju novcem iz proračuna i čija redakcija također poznaje sve svoje čitatelje, i one koji ih ne vole i one koji ih vole.

U povodu izlaska svoga tisućitog broja sve ih je poimence pobrojila, protivnike je citirala, a obožavatelje zamolila da kažu što o Novostima misle. Na jednom sam kiosku prodavačicu pitao kupi li tko kad Novosti, odgovorila mi je – nitko nikad.

Otprilike se tako “prodaje” i njihov izdavač Milorad Pupovac: Hrvate ili iritira ili ne zanima, a Srbi od njega nemaju koristi, čak ni u Novostima gdje ih uglavnom nema, urednici i novinari gotovo su mahom dobro plaćeni Hrvati, što je jako pohvalno za intelektualni imidž Srba u Hrvatskoj.

A i Pupovac i Novosti neprekidno valjaju jedan balvan na kojem pišu da su Srbi ugroženi, da u Hrvatskoj haraju ustaše. Ipak se tržišno ponašaju: ugroženost i ustaštvo sami proizvode jer od toga žive, komentirao je Milan Ivkošić/vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marin Miletić – Gađaju ‘Tuđmana’ jajima, a veličaju Tita?

Objavljeno

na

Objavio

U Zagrebu se gađa jajima spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Unatoč svim manama, ne možemo zanijekati nekoliko činjenica Tuđmanu: Tuđman je bio antifašist, prvi hrvatski predsjednik izabran na demokratskim izborima, Tuđman je zajedno s hrvatskim braniteljima omogućio našem društvu – slobodu.

Tito je pak došao na vlast drukanjem i eliminacijom svojih protivnika. Proglašen je trinaestim zločincem 20. stoljeća odgovornim za smrt 570 tisuća ljudi. Tito je progonio Katoličku crkvu, da nalog progona Stepinca, odobravao i dao nalog ubojstva preko 500 katoličkih svećenika i časnih sestara. Tito je odgovoran za Bleiburg, za Hudu jamu i jame Bezdane.

Za fizičko rušenje katoličkih crkvi i ubojstva na tisuće osoba bez prava na suđenje. I sada, takav Tito pojedincima, a ustvari pripadnicima radikalne ljevičarske skupine, Tito nije problem, ali zato Tuđman jest?

Pogledajte ovaj video koji je objavio Marin Miletić, a u kojem promišlja ovu problematiku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari