Connect with us

Hrvatska

Tomašević: Grad je postupio po zakonu u izboru tvrtke za zbrinjavanje biootpada

Objavljeno

-

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako je Grad Zagreb zbog nepostojanja biokompostane za zbrinjavanje biootpada u ovom trenutku prinuđen sklapati poslove s privatnim tvrtkama dodavši da je u slučaju izbora tvrtke Ce-za-r postupljeno po zakonu.

Zbog toga je nakon javnog natječaja sklopljen ugovor s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, na godinu dana kao s najpovoljnijim ponuđačem. “Više puta sam rekao da ćemo postupiti sukladno zakonu ako se pokaže da je njihova dokumentacija čista, i postupit ćemo po zakonu. To smo i napravili. To je odluka koju je Grad dobio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu”, rekao je gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Kazao je kako u Gradu planiraju izgradnju kompostane te se u ovom trenutku razmataju povoljnije financijske opcije za Grad kao i mogućnost da se ona financira iz EU sredstava.

S druge strane, Tomašević je rekao kako je Grad u mogućnosti zbrinjavati glomazni otpad te dok se čeka da stignu dvije kupljene drobilice tog otpada u tijeku je izdavanje dozvola za rad dviju unajmljenih. Uskoro ćemo pokazati da gradska poduzeća u potpunosti mogu raditi sama taj posao kako smo i najavili, rekao je.

Naveo je i kako su tijekom rebalasa gradskog proračuna otkrili da je za čuvanje gradskih stanova utrošeno do 31. srpnja, temeljem ugovora, 26,5 milijuna kuna, iako je za tu stavku bilo predviđeno 6,9 milijuna. Čuvano je 70-ak praznih gradskih stanova 24 sata dnevno te 15 poslovnih prostor, a pojedinačni trošak je bio 24 kune bez PDV-a. Mjesečno je za jedan prostor to iznosilo 27.720 kuna bez PDV-a godišnje 332 tisuće kuna, kazao je Tomašević.

Najavio je kako će na iduću sjednicu Gradske skupštine biti upućen projekt Sunčani krovovi, kojemu je cilj povećati izvor obnovljivih izbora energije u gradu.

“Cilj je da instaliramo solarne elektrane na krovove javnih zgrada i pomognemo u tome privatnim vlasnicima kako bi u iduće tri godine došli do 50 mgw integriranih sunčanih elektrana na području grada. Program će dovesti do pokretanja privatnih investicija od 300 milijuna kuna bez PDV i 50.000 mgw sati te će se izbjeći emisije ugljičnog dioksida”, rekao je Tomašević.

Govoreći o napisima prema kojima bi se smanjio iznos stipendija studentima s invaliditetom dogradonačelnica Danijela Dolenec rekla je kako se iznosi stipendija za učenike i studente neće mijenjati te će ostati za učenike 2.700 a student 3.800 kuna. Cilj planiranih izmjena od kojih se nakon javne rasprave odustalo bio je povećati broj korisnika i tako proširiti pristup obrazovanju putem stipendiranja uz niže iznose stipendija, kazala je

Dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet pozdravio je donošenje novog Zakona o obnovi koji odnosi promjene u financiranju te ubrzava postupak obnove Grada te istaknuo kako su mobilni timovi od srpnja do danas obišli 4.435 vlasnika objekata za obnovu i to 1088 s crvenom i 1347 sa žutom naljepnicom. (Hina)

Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari