Connect with us

Pregled

Tomašević kao drobilica zdrave pameti građana metropole!

Objavljeno

-

Danas, kada su građani naše metropole suočeni s mogućnošću enormnog poskupljenja komunalnih i drugih usluga, o toj gorućoj temi pitali smo za mišljenje Davora Filipovića, jednog od kandidata za gradonačelnika grada Zagreba na prošlim izborima, koji je bez sumnje izvrstan poznavatelj prilika, ili bolje kazano neprilika u gradu, nakon što ga je preuzeo Tomašević sa svojom ekipom.

Ne treba smetnuti s uma da je Davor Filipović gotovo proročanski upozoravao baš na ovakav scenarij tijekom svoje predizborne kampanje.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Evo što je izjavio o najnovijim potezima gradonačelnika Tomaševića:
„Predloženi model odvajanja i sakupljanja miješanog otpada za kućanstva nije kako je to predstavljeno u javnosti “Švicarski model”, nego je to “Tomaševićev model” koji će rezultirati većim računima za sve građane Grada Zagreba. U listopadu prošle godine najavio sam kako će neznanje platforme Možemo! platiti Zagrepčani kroz veće cijene komunalnih usluga, a to će se sada nažalost i dogoditi.

Naime, u Švicarskoj postoje postrojenja koja obrađuju otpad koji se razdvaja, a u Zagrebu nema takvih postrojenja. Krajem prošle godine mogli smo svi vidjeti snimke iz kojih je vidljivo kako se čak i razvrstani otpad baca u isti kamion.

Nakon najave o otpuštanju 750 radnika Zagrebačkog holdinga, među kojima su i trudnice, majke na rodiljinome dopustu i roditelji koji imaju djecu s posebnim potrebama, Tomaševićev model odvajanja i sakupljanja komunalnog otpada u biti poseže u džepove naših sugrađana kako bi krpao rupe u poslovanju Čistoće koje su sve veće i veće od kad je s ekipom iz platforme „Možemo!“ preuzeo odgovornost za upravljanje našim gradom.

Nakon skoro osam mjeseci vladavine platforme „Možemo!“ naši bi sugrađani trebali plaćati vrećice od 4 i 8 kuna, a pri tome bi trebali prijavljivati jedni druge ako netko pogrešno razvrsta otpad, ili bi trebali postati komunalni čuvari kontejnera i kanti kako bi prevenirali da netko eventualno pogrešno baci otpad. U Švicarskoj se zna tko što radi, kolika je cijena usluge i što građani dobivaju za ono što plaćaju, u a Tomaševićevom modelu nije prezentiran nikakav konkretan izračun o tome kolike će račune dobivati naši sugrađani, a jasno je i zašto. Također, zaboravljajući na najave iz Tomaševićeve kampanje kako će zatvoriti Jakuševec, zeleni gradonačelnik suprotno tome proširuje kapacitete na Jakuševcu uvjeravajući javnost kako je to korak prema zatvaranju Jakuševca?

Dok se u lipnju prošle godine bavio protuzakonitim imenovanjem Uprave Zagrebačkog holdinga, što je zaključilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Tomašević je propustio kupiti plin po pet puta nižim cijenama čime je sada na koljena bacio veliki dio poduzetnika u Gradu Zagrebu. Dodatan udarac na standard naših sugrađana bit će veće cijene odvoza otpada, a pomaka u gospodarenju otpadom u našem gradu neće biti“.

Ministar Tomislav Čorić dao je izjavu za javnost u kontekstu dramatičnog poskupljenja plina u Zagrebu:

Ministar Tomislav Ćorić napao Tomaševića zbog računa za plin: Najlakše je vezati se i leći na cestu...

MINISTAR gospodarstva Tomislav Ćorić komentirao je poskupljenje struje i plina koje se najavljuje, ali i račune za plin koji stižu zagrebačkim poduzetnicima koji su višestruko veći nego prije par mjeseci.

“Promišljamo i dodatne modalitete, kontinuirano pratimo stanje na tržištu, ono se stalno mijenja, bio je pad cijena plina pa novi rast”, kazao je Ćorić. Potom je za stanje u gradu Zagrebu i velike račune poduzetnicima okrivio gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Možemo.

“To je nedopustivo. Tomaševiću i Holdingu želim reći da su preuzeli odgovornost za Gradsku plinaru, neovisno o tome tko je bio direktor. U lipnju lani je imenovan šef Uprave Holdinga, tad su se trebali voditi razgovori i s društvima koja su pod Holdingom. Tog trenutka cijena plina je bila nekoliko puta niža nego danas, tad su gradonačelnik i njegov tim trebali reagirati.

Gospodin Tomašević i Možemo su preuzeli odgovornost za Zagreb, poduzetnici koji primaju ogromne račune to ne zaslužuju. To su problemi s kojima se suočavate kad preuzmete vlast. Nema tu upiranja prstom na nekog tko je nekad tamo davno bio glavni. Ne dopuštam da se prebacuje odgovornost na nekog drugog.
Neka Tomašević i njegova ekipa rade svoj posao. Nedopustivo je da vrtić ili pučka kuhinja dobiju tri ili četiri puta veći račun. Trebalo je plin kupiti u šestom, sedmom i osmom mjesecu. Poduzetnici ukazuju na nevjerojatnu situaciju, toliki računi dugo godina nisu viđeni, ja sam na njihovoj strani. Neka Grad i Holding rješavaju problem”, rekao je Ćorić.

“Najlakše je vezati se i leći negdje na cestu i protestirati. Sad je prošla ta faza, sad treba voditi grad”, dodao je Ćorić. “Sad se radi posao, nekad prije se radio cirkus, da se dobije izbore”, dodao je.

Da je situacija prilično dramatična vidi se iz brojnih naslova u medijima. Donosimo neke reakcije. Šokirani zagrebački fratri koji su dobili pet puta veći račun za plin za pučku kuhinju na Svetom Duhu uspjeli su riješiti problem. Razliku će podmiriti Grad iz proračuna. No, oni su samo jedan od 70-ak objekata redovničkih zajednica koje su dobile 400 posto više račune. Dakle, račun će podmiriti građani Zagreba zbog očite nebrige gradonačelnika Tomašević da na vrijeme osigura dovoljne količine plina po daleko povoljnijim uvijetima.
Donosimo još nekoliko dramatičnih naslova:

JOŠ JEDAN UDAR NA CRKVU Zagrebačke klarise uputile žalbu zbog računa za plin!

Samostanu svete Klare u Zagrebu, klauzurnom kontemplativnom Redu i neprofitabilnoj zajednici koja živi od Božje providnosti bez mjesečnih prihoda dostavljen je račun za plin, zbog kojeg su uputile žalbu Gradskoj plinari.
Naime, cijena plina pet puta je viša za 12. mjesec 2021.godine, nego za 12.mjesec 2020.godine. Samostan svete Klare u Zagrebu zajednica je, koja ne prima mjesečnu plaću te mirovinsko osiguranje, žive od Božje providnosti, zadovoljne s malo i skromno koje imaju.

POSKUPJELO JE I ZA DRUGE, ALI NE KAO CRKVI!

TOMAŠEVIĆEV UDAR NA CRKVU Pučkoj kuhinji i zagrebačkim samostanima računi za plin i pet puta veći!

Poskupljenje plina za industriju uzbudilo je hrvatske poduzetnike . Najgore je u Zagrebu gdje su im se računi za plin povećali i do četiri puta. Traži se pomoć i intervencija države. Naravno, poduzetnici su ogorčeni jer u korona krizi u kojoj se nalazimo, uz dramatičan rast cijena energenata, ali i sirovine, mnogi ionako krpaju kraj s krajem. Traže pomoć i intervenciju Vlade putem kompenzacijskih mjera.

Čini se da će u Zagrebu vrlo brzo doći do otriježnjenja nakon euforične pobjede Tomaševića na izborima za gradonačelnika Zagreba? Nažalost građani grada Zagreba svoje će triježnjenje debelo platiti iz svog džepa. Neka to bude pouka svima onima koji misle gurati Možemo na nacionalnoj razini kao neku spasiteljsku opciju, jer kako je spašen Zagreb pod upravom Tomaševića, tako će biti spašena i Hrvatska.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari