Connect with us

Politika

Tomašević: Kazne zbog otpada stanovnicima centra od 700 do tisuću kuna

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da će kazne za stanovnike centra, koji neće poštivati novi privremeni model odlaganja miješanog komunalnog otpada, biti između 700 i tisuću kuna za građane.

“Kazne će se izdavati prema Odluci o komunalnom redu, a za poduzetnike će biti još veće”, rekao je zagrebački gradonačelnik na redovitoj konferenciji za medije.

Tomašević je pojasnio da novi, ali privremeni model u centru grada znači da će se s ulica u centru grada maknuti svi spremnici – za miješani komunalni otpad, biootpad, papir. Oni koji ih ne mogu spremiti u svoj haustor ili u dvorište, imaju mogućnost iznošenja miješanog komunalnog otpada u vrećicama, koje će odlagati na ulici, između 20 i 22 sata navečer.

“Odvoz miješanog komunalnog otpada povećat će se na šest puta tjedna, svakim danom osim nedjelje. Ostale vrste otpada, odlagat će se na zelenim otocima, kojih u centru ima svakih 200-tinjak metara”, istaknuo je.

Oni koji će spremnike moći držati unutar zgrada, trebat će ih vaditi u vrijeme odvoza otpada i ujutro ih vraćati. Ista pravila vrijede i za poduzetnike u centru grada, za koje će kazne dosezati i puno veće iznose, osim za one koji imaju posebno ugovorenu uslugu odvoza otpada sa Zagrebačkim holdingom.

Kreditom od 1,8 milijardi kuna spriječen crni scenarij za Holding

Komentirao je napise o nezakonitosti i štetnosti kredita od 1,8 milijardi kuna kojim Zagrebački holding refinancira postojeće dugove (92 posto iznosa ide na to), dok će preostalim iznosom pokriti trošak otpremnina onih u Holdingu, istaknuvši da one “apsolutno ne stoje”.

“Izbjegnut je jedan dosta ružan scenarij koji je prijetio Holdingu”, rekao je Tomašević.

Poručio je i kako je kredit u potpunosti zakonit i da je dobio “sve potrebne suglasnosti po zakonu”. No, nije želio komentirati razloge jučerašnje ostavke direktora Gradske plinare Zagreb Miroslava Živka. Ta je gradska tvrtka, bila jedan od sudužnika kredita, a u medije su izašle optužbe da je Gradska skupština izglasala kredit, bez suglasnosti GPZ-a.

Tomašević je u utorak zajedno sa suradnicima sudjelovao na svečanom obilježavanju završetka radova Hotelijersko-turističke škole, za čiju je adaptaciju, rekonstrukciju i protupotresno ojačanje uloženo oko 50 milijuna kuna.

“Ovo je sad peta škola koju otvaramo u zadnjih nekoliko tjedana. Radovi su trajali dosta dugo, počeli su još 2018. godine, no izvođač je otišao u stečaj pa je trebalo sve ispočetka. Uvedeni su ponovno sredinom prošle godine, tako da je sada završila ova epopeja”, istaknuo je gradonačelnik. (Hina)

Tomašević: U centru grada ‘zg vrećice’ na javne površine, uklanjaju se sve kante

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari