Connect with us

Politika

Tomašević: Neka pokrenu tužbe ako smo radili išta protuzakonito

Objavljeno

-

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odbacio je u petak optužbe o nezakonitostima i sukobu interesa u Zagrebačkom holdingu, a smijenjenim članovima Uprave poručio je da pokrenu tužbe ako imaju saznanja da se radilo protuzakonito, jer je njegova savjest čista.

“Šire se različite objede ili optužbe o nama da želimo koristiti Zagrebački holding za korištenje vlastitih financijskih interesa. Potpuno odbacujem takve optužbe i poručujem bilo kome neka pokrene bilo kakve tužbe ako smo napravili bilo što protuzakonito. Mi smo se spremni s time nositi”, rekao je Tomašević u izjavi za medije ispred Gradske uprave.

Samodolove objave na blogu su objede

Poručio je to i smijenjenim članovima Uprave Zagrebačkog Holdinga Anti Samodolu i Nikoli Vukoviću, a Samodolove objave na blogu nazvao je “objedama”.

“Tamo ima puno stvari koje nisu točne, ima puno interpretacija činjenica koje nisu točne, međutim, da sada idem u te stvari detaljno obrazlagati, samo će se stvar nastaviti dalje”, kazao je istaknuvši kako je svjestan da postoje i politički akteri kojima je u interesu da se ta trakavica nastavi.

“Ja za to nemam vremena”, poručio im je i dodao da je okrenut budućnosti Holdinga, pa od tri preostala člana Uprave očekuje, kroz nekoliko tjedana, predstavljanje plana poslovanja za sljedeću godinu. Plan će, najavio je, biti prezentiran i javnosti i Gradskoj skupštini.

Tomašević je pozvao i da se iznesu, ako postoje, konkretne optužbe da je član Nadzornog odbora Holdinga  Ratko Bajakić zlorabio svoj položaj da bi ostvario poslovni interes.

I zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec poručila je da su optužbe o povezanosti njezinog supruga i Bajakića “apsurdne”.

“Moj suprug i Bajakić se ne poznaju i nikada nisu surađivali. Moj suprug je radio prije 10 godina u tvrtki koju je desetljeće kasnije kupio Bajakić. Procijenite sami razinu apsurdnosti tih optužbi”, kazala je Dolenec.

Tomašević o smjenama: Dužnost mi je djelovati kada stvari ne funkcioniraju

Samodol i Vuković nisu uključili nove članove Uprave u odlučivanje

Tomašević je ustvrdio da je odluku o smjeni Samodola i Vukovića donio iz “dužnosti prema građanima”, jer oni nisu uključili nova tri izabrana člana Uprave u cjelokupni rad Holdinga, niti su im davali ključne informacije o funkcioniranju poduzeća.

“Od početka smo najavljivali da ćemo izabrati nove članove Uprave i očekivali smo da oni funkcioniraju kao tim. Ne može se desiti da u takvoj firmi između pet članova Uprave stvari ne funkcioniraju”, kazao je.

Na pitanje je li njihovo imenovanje bila pogreška, Tomašević odgovara kako je to bio hitan potez zbog lošeg financijskog stanja Holdinga, a tada su trebali izabrati ljude koji znaju sustav i koji će ga stabilizirati.

“Oni su u tom smislu svoj doprinos dali. Mi smo uskladili vizije oko reforme, ali što se tiče modela upravljanja, gdje se nove članove Uprave ne informira o ključnim poslovnim odlukama niti se uključuju u donošenje odluka, to nećemo tolerirati nikome”, kazao je Tomašević.

Ipak, poručio je, na tom su slučaju, ali i slučaju Dječje bolnice Srebrnjak i Poliklinike za zaštitu djece i mladih, naučili neke lekcije.

“Mi iz svih ovih situacija i procesa učimo lekcije. Tamo gdje napravimo greške, ispravljamo ih”, poručio je.

Richter se povukao, Upravno vijeće dalo ostavke

Tomašević je potvrdio kako se Darko Richter povukao iz postupka imenovanja za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, nakon što su u javnost izašle još neke njegove sporne izjave iz prošlosti, za koje je Tomašević rekao je da su “potpuni uteg da bi (Richter) mogao upravljati bolnicom”.

Ostavke je podnijelo i četvero članova Upravnog vijeća, a Tomašević je najavio imenovanje novog Upravnog vijeća i novi natječaj za ravnatelja bolnice.

“Oni će te ostavke sami javno obrazložiti. Mi ćemo u najkraćem roku imenovati novo Upravno vijeće, koje će pokrenuti natječaj za imenovanje ravnatelja za novu bolnicu Srebrnjak.

Tomašević je zagrebačkom HDZ-u, koji je jutros zatražio izvanrednu sjednicu Gradske skupštine o stanju u Holdingu, poručio da prouče poslovnik Skupštine i rokove za sazivanje.

Istaknuo je da rokovi za redovnu sjednicu, koja će se održati krajem listopada, kreću od sljedećeg tjedna.

“Tamo mogu raspravljati što god žele o Holdingu i čuti od troje članova Uprave Holdinga na koji način restrukturirati to poduzeće”, kazao je Tomašević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari