Connect with us

Politika

Tomašević: Odluka o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj nije bila prenagla

Objavljeno

-

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je u nedjelju kako odluka o ukidanju demografske mjere-roditelj odgojitelj nije prenagla jer postoji tranzicijski period od godine dana, a smatra i da ju je moguće revidirati jer ne postoje ugovori s korisnicima.

U Zagrebu se u subotu održao još jedan prosvjed roditelja odgojitelja koji se protive ukidanju te mjere, najavljen je već i novi. Upitan jesu li mogli ljudima dati nešto više vremena da se snađu, Tomašević odgovorio je kako odluka o ukidanju mjere nije bila prenagla.

“Od toga kad smo stupili na vlast, do odluke koja stupa na snagu iz perspektive smanjenja financijskih naknada, ali isto tako i omogućavanja zapošljavanja i upisa djece u dječje vrtiće, proći će godinu dana. To svakako nije malo tranzicijsko razdoblje”, rekao je Tomašević za Dnevnik HRT-a.

Upitan je li njihova odluka zapečaćena ili postoji prostor za razgovor, Tomašević je poručio kako javno savjetovanje traje do 4. prosinca, a 9. prosinca bi ta odluka trebala biti na sjednici zagrebačke Gradske skupštine i zastupnici će o njoj raspravljati.

“Mi smo primili predstavnike udruga kako bismo čuli njihovu perspektivu. Naša perspektiva i dalje je takva da imate jednu mjeru koja je demografska, ne socijalna, koja nije dala demografski učinak koji je najavljivala sama mjera”, rekao je Tomašević.

Vezano za najavljene tužbe ako Grad ukine demografsku mjeru roditelj-odgojitelj, rekao je kako su uvjereni da je to odluka o novčanoj pomoći, koja nije temeljena na nikakvom zakonu.

“Uvjereni smo pravno da je itekako moguće takvu odluku revidirati. Tu ne postoje čak niti ugovori s korisnicima, nego rješenje na temelju odluke. U tom smislu, uvjereni smo pravno da će to proći”, izjavio je gradonačelnik.

Također, napomenuo je kako će u proračunu za sljedeću godinu, unatoč dugovima, trostruko povećati izdvajanja za nove gradske vrtiće, a sljedeće godine izgradit će četiri nova, a uz to, unajmit će privremene vrtiće i zaposliti nove odgajatelje kako bi se apsorbirao novi broj djece.

75 posto odraslih u Zagrebu primilo barem jednu dozu cjepiva

Vezano za epidemiološku situaciju, Tomašević je rekao kako ga veseli što Zagreb prednjači po cijepljenju.

“Zagreb je puno bolji od prosjeka Hrvatske i od drugih županija i mogu reći najnoviju informaciju da smo sad, što se tiče odraslih, na tri četvrtine – 75 posto odraslih dobilo je barem jednu dozu cjepiva, što znači da su od četiri odrasle osobe, tri cijepljene”, rekao je Tomašević, dodavši da to i dalje dovoljno.

Građanima je preporučio da uzmu booster dozu cjepiva nakon šest mjeseci, što je i sam učinio.

Tomašević je rekao i kako su u gradskoj upravi zadovoljni s prvih šest mjeseci mandata s obzirom na situaciju, a ustvrdio je i da su napravili sve što su obećali već u prvim koracima i uštedama.

Vezano za gospodarenje otpadom i suradnju s C.I.O.S.-om, gradonačelnik je rekao kako Grad neće morati surađivati s privatnim poduzećima kada Grad izgradi vlastitu sortirnicu i kompostanu, što će biti do kraja mandata. Usluga bi trebala poskupjeti za građane koji neće odvajati otpad, a poskupljenje se može očekivati negdje u prvoj polovici sljedeće godine. (Hina)

Nakon sastanka s gradonačelnikom, opet prosvjed korisnika mjere roditelj odgojitelj

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari