Connect with us

Politika

Tomašević: Ponosan sam obnovom javnih zgrada, ali nezadovoljan zbog privatnih

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak, uoči treće obljetnice zagrebačkog potresa, kako je ponosan obnovom javnih zgrada koja je u ingerenciji grada, ali da je nezadovoljan zbog obnove privatnih zgrada, no, dodao je, ona je ipak počela.

“Imamo pet završenih konstrukcijskih obnova javnih zgrada u Zagrebu, čime smo jedini koji smo upsjeli cjelovito obnoviti svoje institucije”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije ispred Gimnazije Tituš Brezovački u Ulici Jurja Habdelića na Gornjem gradu.

Time je, kaže, ponosan i zadovoljan, pogotovo jer Zagreb očekuje da će do lipnja povući 185 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu.

Međutim, istaknuo je nezadovoljstvo stanjem s obnovom privatnih zgrada, dodavši da je i sam ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić priznao da “Zagreb nije prošao na ispitu gradnje zamjenskih kuća”. No, istaknuo je da je samoobnova privatnih zgrada napokon počela, a da je najbolja stvar novog zakona činjenica da sada građani dobivaju predujam za nju.

Tomašević je zajedno s Bačićem te ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom u utorak obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će njezina obnova, koja je bila zahtjevna jer se radi o zgradi kulturnog dobra, biti dovršena do konca ljeta.

“Svih 430 učenika trebali bi se u rujnu vratiti u svoju matičnu zgradu”, istaknuo je Korlaet.

Podsjetio je da su do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i učenički dom.  Pri dovršetku su radovi u OŠ Blagoje Bersa.

U Zagrebu preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje.

Istaknuo je, da se osim škola, u Zagrebu obnavljaju i druge kulturne, zdravstvene ustanove, ceste, mostovi. U konstrukcijsku obnovu mostova, kaže, ulaže se preko 300 milijuna kuna.

Tomašević: Drago mi je da su te budale uhićene

Tomašević je komentirao napade i uvrede stranih radnika u Zagrebu te najoštrije osudio te incidente.

“To je nešto što me iznimno smeta, frustrira, što najoštrije osuđujem. U Zagrebu nema mjesta za rasizam, za fizičko nasilje utemeljeno na rasnoj osnovi, drago mi je da su te budale uhićene i očekujem da budu najoštrije kažnjene”, proučio je i pozvao i druge političke opcije da osude takvo nasilje.

Komentirajući nedavne slučajeve vršačkog nasilja u zagrebačkim školama, poručio je da će Gradska uprava dati još veći doprinos nego do sada da se ono dovede na nulu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari