Connect with us

Politika

Tomašević: Prodano 450.000 tisuća paketa ZG vrećica

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je do sada prodano 450 tisuća paketa ZG vrećica, što dan uoči početka primjene novog modela prikupljanja komunalnog otpada znači da građani očito žele red.

“To je oko 4,5 milijuna pojedinačnih vrećica. Građani očito žele red, očito žele poštivati pravila”, izjavio je Tomašević na 19. Gerontološkom tulumu, govoreći o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada, koji u Zagrebu kreće u subotu, 1. listopada.

Kreće proces kojem će se prilagođavati Gradska uprava i građani

Komentirajući nestašicu ZG vrećica u nekim trgovačkim lancima, poručio je kako će se to uskoro riješiti, a do toga je došlo jer su neki lanci naručili premalo vrećica, dok se drugi tek priključuju suradnji s Gradom, jer u početku nisu htjeli pristati na manje marže koje im je Čistoća ponudila.

Tomašević je podsjetio da će novi sustav u prvo vrijeme biti drugačiji za centar grada. Građani koji ne mogu spremnike držati unutar parcela svojih zgrada, ZG vrećice će odlagati na ulici od 20 do 22 dana, zbog čega je Čistoća osigurala šest odvoza tjedno.

“Kante se miču sutra ujutro od 8 sati u najužem centru grada, to će se sukcesivno raditi iz dana u dan pa očekujemo da će svi spremnici u centru grada biti maknuti do kraja tjedna”, rekao je.

Tomašević ističe kako se od 1. listopada neće sve odjednom promijeniti, već kreće proces koji će trajati. “S obzirom na taj proces prilagođavat ćemo se i mi i građani”, poručio je.

Na područjima izvan centra novi model podrazumijeva stavljanje pod nadzor vlastitih spremnika, a za nepravilno odlaganje otpada predviđene su kazne, s kojima se neće svugdje krenuti jednako.

“Kazne sigurno neće ići odmah za cijeli grad, ali će sigurno ići vrlo brzo za centar grada. Tu će biti vrlo kratak period prilagodbe u smislu modela odlaganja vrećica na ulice od 20 do 22 sata”, kaže Tomašević.

Komunalni redari u centru grada kažnjavat će nesavjesne građane sa 700 do tisuća kuna za otpad koji je odložen izvan predviđenog vremena, ali i druge nepravilnosti, sukladno odluci o komunalnom redu.

Gradonačelnik je najavio da će već od sutra na ulicama biti interventni timovi Čistoće i posebni timovi komunalnih redara, koji će kontrolirati poštivanje novog modela.

Svi građani će od 1. listopada imati osigurani plin

Tomašević je također poručio da će građani koji su unatrag mjesec dana zbog poremećaja na plinskom tržištu ostali bez privatnih opskrbljivača plinom od 1. listopada imati osigurani plin.

“Svi korisnici koji su ostali bez opskrbljivača u 13 opskrbnih područja od Rijeke do Slavonije, automatski će tehnički biti prebačeni na Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba, a tek nakon toga administrativno”, rekao je.

Sukladno dogovoru s Vladom, to će vjerojatno biti hrvatski plin od Ine koji će ići Gradskoj plinari Zagreb, kaže Tomašević. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari