Connect with us

Politika

Tomašević smjenjuje direktora zagrebačke Plinare

Objavljeno

-

Igor Pirija, direktor tvrtke Gradska plinara Zagreb – Opskrba, kako doznaje Jutarnji list, bit će smijenjen s te pozicije zbog propusta oko nabave plina.

Iz Grada je neslužbeno potvrđena ta vijest, a u tvrtki u sastavu Zagrebačkog holdinga upravo traje unutarnja kontrola kako bi se utvrdilo kako je došlo do propusta u osiguravanju dovoljnih kapaciteta prirodnog plina, navodi dnevnik u broju od petka.

Uprava GPZ Opskrbe, podsjetimo, krivo se „kladila” i nije osigurala na vrijeme dovoljne količine plina po znatno nižim cijenama, pa su sada prisiljeni nakon poremećaja na tržištu kupovati plin na burzi po tri do četiri puta većoj cijeni. Zbog toga su najavili i poskupljenje ovog energenta svim poduzetnicima od 1. studenog, pa čak i onima s kojima imaju potpisane ugovore o zajamčenoj cijeni plina, što je prvi put u povijesti da se neće poštivati ugovorne obveze.

GPZ Opskrba morala je ići na taj drastičan potez jer bi inače došli u tešku financijsku situaciju, a iz Grada sada procjenjuju da bi se gubitak mjerio na razini do 100 milijuna kuna.

GPZ Opskrba u kategoriji poduzetništvo ima oko 8000 kupaca. Od toga 4300 nema ugovorenu cijenu plina i njima će se automatski povećati, ovisno o tome kolika će biti na burzi. Iz Grada napominju da će oni, kao i svi drugi, imati pravo na raskid ugovora bez penala, no teško da će itko ići na to.

Cijene plina na tržištu divljaju i nije realno da bi kod ostalih opskrbljivača dobili nižu cijenu.
No, 3400 poduzetnika ima potpisane ugovore pa će se njih morati obavijestiti o povećanju cijena, iako su ugovorili nižu cijenu.

U toj kategoriji postoje i veliki kupci koji imaju zaključane cijene i njima se ipak, kažu nam sugovornici, cijena neće dirati.

Za otprilike dvadesetak velikih kupaca koji nemaju ugovore cijena plina će se povećati, a postoji i još jedna kategorija velikih kupaca koji su ugovorili cijenu veću od 60 eura po megavat satu i njih se također neće dirati. S oko 70 velikih kupaca se trenutno pregovora i očekuje se da bi se mogao postići dogovor oko cijene plina.

Iz Grada napominju kako je za kućanstva i javne ustanove poput škola i vrtića osigurana dovoljna količina plina i za njih se cijena neće mijenjati, piše u petak Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari