Connect with us

Nedjeljom u 14

Tomaševićev proračun s gorkim okusom senfa!

Objavljeno

-

….Čini se da će gorčinu ovog Tomaševićevog proračuna s okusom senfa, najviše osjetiti najranjiviji građani Zagreba i moglo bi se vrlo brzo pokazati da su Tomašević i njegova bulumenta na čelu Zagreba daleko veća prijetnja i ugroza od Covida-19 i potresa zajedno……

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Sve više je ogorčenih reakcija na donošenje Tomaševićevog proračuna za 2022., a povećanje istog za više od milijardu kuna ostavlja za sobom opravdana pitanja prihodovne strane zagrebačkog proračuna i kojim će se to mađioničarskim trikovima takav proračun puniti? Dakako, do sada smo svjedočili samo novim ogromnim zaduženjima Zagreba, što će u konačnici vraćati građani Zagreba ni krivi ni dužni!? Zagrebom se širi opravdana panika i strah od značajnih jesenskih i zimskih poskupljenja komunalija, a u ekonomskim krugovima se kalkulira s mogućim nužnim poskupljenjem prireza, koji je i ovako rekordno visok u odnosu na sve gradove u Republici Hrvatskoj.

Tomaševićeva cijela predizborna kampanja vrvila je neistinama, olakim populističkim obećanjima i nadasve nekompetencijama, bilo da se radi o banalnim komunalnim pitanjima kakvo je zbrinjavanje glomaznog i drugog otpada, ili o složenim pitanjima iz domene financija, ekonomije i korporativnog upravljanja.

Tomaševićeve drobilice kojima je iz posla htio izbaciti poduzeća Petra Pripuza ne postoje, a njegovo obećanje da će grad ustrojiti novi Fond za obnovu Zagreba pri njegovom uredu, dodatno je usporilo obnovu Zagreba prelamanjem ingerencija između grada i države.

Tomašević je samog sebe pretvorio u pravu drobilicu domoljuba, branitelja, sportaša, majki rodilja i svih onih kojima reže stečena prava da bi pokrpao svoju zeleno-lijevu megalomanštinu, kako bi zadovoljio svoje zadojene ideološke istomišljenike. Njegova najava prodaje stanovitih građevinskih zemljišta radi krpanja proračuna otvara niz opravdanih pitanja? Hoće li možda Soroševi građevinari biti ti koji će dobiti najatraktivnija zemljišta u gradu Zagrebu čime će im Tomašević vratiti dugove koji su nastali u modusu operandi njegovog političkog uzleta.

Moglo bi se vrlo lako dogoditi da iza ove pandemijske oporbene magle koja sakriva sva važna pitanja, već niče Soroševo otvoreno sveučilište u Zagrebu, baš ono koje je Viktor Orban prognao iz Mađarske!? Čisto sumnjam da će Tomašević u paketu prodaje vrijednih zemljišta u Zagrebu ponuditi Dinamu zemljište u Maksimiru kako bi metropola konačno dobila dostojan stadion što hrvatski nogomet, kao najbolji ambasador Hrvatske u svijetu apsolutno zaslužuje. Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Rada Borić, Mile Kekin i njegova druga polovica jednostavno ne navijaju za Dinamo i za hrvatski nogomet i stadion bez ikakvog novog troška Zagreba im je zadnja rupa u svirali.

Izvanredni prof. dr. sc. Davor Filipović na katedri „Organizacija i menađment“, Zagrebačkog EFZG, kao Tomaševićev protukandidat na izborima za gradonačelnika Zagreba dramatično je upozoravao da se bez kompetentnih kadrova koji duboko razumiju financije, organizaciju, menađment i korporativno upravljanje, Zagreb neće izvući iz nagomilanih problema. Njegovi apeli bili su uzaludni. Dapače, bio je ismijan, jer ne zna ćirilicu, ne sluša Balaševića i rođen je u Sarajevu. Umjesto kompetencija i čistih ruku, Zagreb je dobio Tomislava Tomaševića, njegovog psa Boška Buhu, Radu Borić, Sandru Benčić, Kekinove i njihovo „toplo dupe“ iz velikog hita Milovana Kekina-Mileta. U Zagrebu smo dobili proračun s gorkim okusom senfa!

Davor Filipović, oslanjajući se na struku, lišen bilo kakve ideologije, kao ekonomski znanstvenik ne prestaje na svom FB-u upozoravati na nesposobnosti, neistine i demagogiju novih vladara Zagreba, pa donosimo njegovu zadnju reakciju.

Kako je Tomašević lagao i Šprajcu?
G. Tomašević je gostujući u RTL Direktu 16. 11. istaknuo kako je za otplatu duga u 2022. planirano “oko milijardu kuna”. Na pitanje voditelja odnosi li se to na “stare kredite”, g. Tomašević odgovara “točno, točno”! Na stranici 23. prijedloga Proračuna Grada Zagreba navedeno je kako se u 2022., među ostalim, planira i 400 milijuna kuna za povrat kratkoročnog kredita iz srpnja 2021.!

Kratkoročni kredit iz srpnja 2021. nije “stari kredit” nego Tomaševićev kredit, a od preuzimanja vlasti gradonačelnik je grad zadužio za 726 milijuna kuna! Ostaje nejasno zašto g. Tomašević svako malo obmanjuje javnost.

O ekspertu Tomislavu Tomaševiću oglasila se i Stranka rada i solidarnosti:

Stranka rada i solidarnosti poručuje : ‘Tomašević šakom i kapom daje novac povjerenstvima poput onog kojeg vodi Rada Borić, a istovremeno udara na učitelje’

Stranka rada i solidarnosti u nedjelju je poručila da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević “udario” na učitelje odlukom da im se neće isplatiti naknada za pratnju učenike, a predlažu da se novac osigura raspodjelom troškova rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Reakcija je to na informacije da se učiteljima pet zagrebačkih škola koje su oštećene u potresu, neće isplatiti naknada za učitelje u pratnji učenika koji se autobusima prevoze na nastavu u drugu školu.

Ističu da je ta naknada učiteljima za prvo polugodište 2021. isplaćena u iznosu od oko 90 tisuća kuna, a da je Gradski ured za obrazovanje sada dolazi potvrdio da ona za drugo polugodište neće biti isplaćena iako su učitelji tijekom cijelog polugodišta pratili djecu od mjesta okupljališta do škole u kojoj se odvija nastava i natrag.

“Gradska vlast omalovažava i podcjenjuje vrijedan posao učitelja koji su svakodnevno s nekoliko tisuća djece na njihovom putu do škole i natrag”, ističu iz te stranke.
Predlažu i da se sredstva za učitelje namaknu preraspodjelom sredstava Povjerenstva za ravnopravnost spolova, jer tvrde da “grad koji se tuži na besparicu”, u isto vrijeme “šakom i kapom daje udrugama i povjerenstvima koji odgovaraju njihovoj ideološkoj agendi.

Tako je samo za Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje vodi Rada Borić, grad u prijedlogu proračuna za 2022. godinu planira izdvojiti 250.000 kuna od kojih je, napominju, pretežiti dio namijenjen za intelektualne i osobne usluge i službena putovanja po Hrvatskoj i svijetu.
“Tu vidimo rješenje za učitelje – samo preraspodjelom sredstava toga povjerenstva može se namaknuti stotinjak tisuća kuna za naknadu vrijednim učiteljima i učiteljicama”, poručuju iz Stranke rada i solidarnosti.

“To što ova garnitura zagrebačke gradske vlasti ne nalazi novac za naknade učiteljima izraz je sebičnosti, a to što ne završava s obnovom škola u planiranim rokovima izraz je njezine nesposobnosti”, dodaju iz te stranke.

Čini se da će gorčinu ovog Tomaševićevog proračuna s okusom senfa, najviše osjetiti najranjiviji građani Zagreba i moglo bi se vrlo brzo pokazati da su Tomašević i njegova bulumenta na čelu Zagreba daleko veća prijetnja i ugroza od Covida-19 i potresa zajedno.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari