Pratite nas

Magazin

Tomasović: Sustav će se prvo prelomiti na medicinskim sestrama

Objavljeno

na

U N1 Studiju gostovao je liječnik Hrvoje Tomasović, kirurg iz Klinike za tumore, koji je komentirao pregovore između zdravstvenih radnika i Vlade, kao i stanje u zdravstvu.

Liječnik Hrvoje Tomasović komentirao je prosvjede i akcije u bolnicama, stanje u zdravstvenom sustavu, kao i pregovore o povećanju plaća.

Upitan da komentira hoće li liječnici i medicinske sestre biti zadovoljni ako vladajući pristanu na zahtjeve za povećanje plaća od 7 posto, doktor Tomasović je rekao kako je njegovo mišljenje da zdravstveni radnici neće biti zadovoljni. Istaknuo je da navedeno povećanje plaće od 7 posto za medicinske sestre znači povećanje od oko stotinjak kuna, a za liječnike od nekoliko stotina kuna.

Istaknuo je također kako je protiv štrajka, ali kako će se sustav urušiti i bez štrajka te kako ćemo prvo osjetiti nedostatak medicinskih sestara kojih je već sada premalo.

“Prvo će se sustav slomiti na medicinskim sestrama. Doktora još ima koliko-toliko, ali medicinskih sestara nema dovoljno. Ako nemate instrumentarke, ne idu operacije.”

Što se tiče razloga za štrajk, doktor Tomasović smatra kako se tu prvenstveno radi o plaći i kako je to razlog odlaska liječnika.

“Nitko vam neće ostajati na plaći od sedam, osam, devet tisuća kuna i da mu je to fiksno i nema pomaka.”

Spomenuo je primjer Rumunjske gdje se promijenila tamošnja vlada i premijerka je smjesta povećala plaću liječnicima tri puta. Istaknuo je kako liječnici iz regije neće doći raditi u Hrvatsku, ako mogu samo produžiti u Njemačku ili Irsku, gdje će dobiti i veće plaće.

“Nama neće doći Rumunji ni Bugari. Tko će doći ovdje raditi za 1.200 eura? Biste li vi iz Sarajeva došli raditi u Zagreb, ako možete u Beč?”

Što se tiče plaća za liječnike, on smatra kako bi vrhunski specijalisti poput neurokirurga ili kardiologa trebali imati početnu plaću oko 4.000 eura, dakle oko 28.000 kuna. Ta plaća bi onda s dežurstvima i smjenama bila između 28 i 50 tisuća kuna. Plaća liječnika početnika trebala bi biti oko 3 tisuće eura, a što se sestara tiče, one bi trebale imati plaću isto od oko 3 tisuće eura, smatra Tomasović.

Također je istaknuo kako trenutačni uvjeti, a tu prvenstveno misli na plaću, liječnike sprječava da se u potpunosti posvete medicini, budući da se trebaju brinuti za puko preživljavanje.

“Nisam samo ja frustrirani liječnik. Ja znam puno mojih kolega koji su puno frustriraniji od mene. A snalazimo se, kao i svi drugi.”, prenosi hrvatska-danas.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

VIDEO – Što se uistinu događalo s kozaračkom djecom?

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Josipa Galić: Bogatstvo je u davanju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Josipa Galić/fb

Kad bismo čovjeka gledali očima Josipe Galić, svijet bi bio mnogo ljepši i Zemlja humanije mjesto za život. Ona je odgojiteljica u jednom djevojačkom domu u Zagrebu, a u slobodno vrijeme volontira, pomaže onima koji su u potrebi.

– Uvijek su me roditelji učili da je dobro pomagati drugima, onda to uđe u krv, u stil života. Čovjek se nekako osjeća bolje kad je u poziciji da nekome pomogne. Onda to ide valjda taj slijed jedan za drugim – kaže Josipa.

Jedna je od volonterki humanitarne udruge fra Mladen Hrkać, gdje, ovisno o potrebi, dočekuje oboljele i članove njihovih obitelji, druži se s njima, olakšava im bolničke dane.

– Odlazim na odjele da bi se roditelji odmorili pa barem na trenutak sjeli i popili kavu. To roditeljima znači jako puno kad netko od volontera dođe i kaže ja ću sad sat ilil dva sjediti s vašim djetetom i igrati karte, uno, crtati, veseliti se pjevati. To je ono neka ljudska satisfakcija kad budete sretni jer ste mogli učiniti nešto tako, jer ste imali to vrijeme za dati – govori Josipa.

Proživljavaju se tako različite situacije, sklapaju prijateljstva. A u nesebičnom darivanju Josipa već nekoliko godina odlazi u Afriku. Pet je puta bila u Beninu i Keniji. I naravno ponijela prikupljena sredstva, hranu, odjeću, školski pribor.

– Kad dođete tamo i susretnete se s umirućim djetetom koje nije jelo danima prije toga i nikakva hrana koju mu date u tom trenutku ne može spasiti to dijete. I onda jednostavno se pitate – zašto? U 21. stoljeću se proizvede hrane za 12 milijardi ljudi na kugli zemaljskoj, zašto netko umire od gladi, zašto je ta nepravda…

U prikupljanje pomoći za Afriku uključila je sve svoje prijatelje i obitelj, u Zagrebu i rodnom Širokom Brijegu. Nada se da će i za ovaj Božić otići onamo.

Organizirala je Josipa Galić i mnoge humanitarne akcije uoči Uskrsa i Božića. Uvjerena je da je u svijetu mnogo više dobra nego zla. I svoje učenice uči da je bogatstvo u davanju, da se time ništa ne gubi – samo dobiva.

– To je moj stil života. To je nekako što čovjek živi i radi, djeluje i dok sam na poslu, dok dišem, ja vjerujem da ću pomagati drugima i da ću biti u mogućnosti pružati ako ne ništa onda ruke – zaključila je.

(HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari