Connect with us

Komentar

Tomiću, Hrvati će Arsena pamtiti puno dulje nego tebe

Objavljeno

on

U engleskome postoji jedna zgodna fraza. ‘Jumping on a bandwagon.‘ Koristi se kada se netko bez razmišljanja slijedi gomilu ili se, pak, priklanja pobjedničkoj opciji.

[ad id=”68099″]

Odgovarala bi, na primjer, onim silnim kvazi-fanovima nogometnog kluba Barcelona koji za nju navijaju samo zato jer je uspješna. Ili onima koji će glasati za HDZ ‘jer ionako znaju da će pobijediti’. Sada bi se mogla primijeniti i na sve one koji koriste smrt poznatog kantautora Arsena Dedića kako bi skrenuli pažnju na sebe.

Gotovo da nema Facebook prijatelja s moje liste (a koji dolazi iz Hrvatske) koji nije ostavio barem jedan status povodom Arsenovog odlaska s ovog svijeta. Uglavnom su tu video klipovi s njegovim glazbenim uracima, pokoji citirani stih, kratka misao kojom se iskazuje naklonost pokojniku uz, naravno, neizostavno ‘počivao u miru’ koje se štanca kao na tekućoj vrpci svaki put kad umre netko dovoljno poznat da to objave mediji. Vjerujem da neki doista žale jer je jedan umjetnik više neće stvarati no ne mogu ne biti skeptična prema toj nagloj navali štovatelja lika i djela Arsena Dedića. Zlobnici bi pomislili da barem neki među njima samo oportuno iskorištavaju činjenicu da je čovjek umro i da o tome sada pišu svi mediji. Kraljevstvo za ‘like’ na Facebooku!

tomic_promocija_cx_bkUnatoč cinizmu kojeg izaziva, takvo ponašanje još je i razumljivo. Taj poriv da vas gomila prigrli, da budete njen dio, pa makar i na društvenoj mreži, nekako je ljudski, a sve što je ljudsko nije nam strano. Razumljivo je i da će brojne starletice koje grade karijeru na sisama i guzicama sada pisati na Twitteru kako su ‘slomljene’ zbog odlaska umjetnika i da će brojni novinari iskoristiti njegovu smrt kao povod da naoštre pera i napišu nešto o Arsenu – mada do sada na njega nisu baš obraćali pažnju. Da ne budem licemjer, priznat ću da i sama sada prvi put pišem o njemu.

Neki će se u svom pisanju usredotočiti isključivo na njegov glazbeni opus, neki će ubaciti koju crticu iz njegovog privatnog života, neki će lamentirati o tome je li mu ta transplatacija kuka doista trebala u 78. godini života nakon presađivanja jetre, neki će podsjetiti na neke njegove stavove o društvenim zbivanjima, a neki će cijeloj priči dati politički pristup. I to je razumljivo, i to je ljudski. Ono što ipak nije ljudski već je jednostavno do krajnje mjere gadljivo jest koristiti smrt nekog čovjeka (bilo kojeg čovjeka) kako bi se pljuvalo po pripadnicima jedne nacij , i to ne bilo koje već – pazite sad, kakve li patologije – svoje vlastite.

Upravo to učinio je u svom posljednjem tekstu Ante Tomić koji tako kaže: ‘ Završio je u bolnici prije dva tjedna, po prilici na dvadesetu godišnjicu Oluje, upravo kad je zemlju zapljusnuo val na trenutke neumjesno trijumfalnog patriotizma. Pomislio sam na njega, kako leži mršav i blijed u krevetu, u klimatiziranoj, zamračenoj bolesničkoj sobi, s vrećicom krvne plazme iz koje se prozirna plastična cjevčica vijugavo spušta do vene na njegovoj podlaktici, dok dolje u daljini, kraj Lisinskog, tutnje tenkovi u svečanom vojnom mimohodu. Pao mi je iznenada na pamet taj Arsen Dedić, sin pravoslavca Jovana i katolkinje Veronike, i došle su mi slike šibenskih sela, svih onih čađavih ruševina bez krova u kojima raste divlji orah i kupina, i zaključio sam kako je sreća da smo takozvano ‘srpsko pitanje’ počeli rješavati desetljećima nakon njegovog rođenja. Zamislite kako bi naši životi danas bili tužniji i prazniji da su u Hrvatskoj, da parafraziram Franju Tuđmana, Dedići jednom nestali kao da ih nikada nije bilo.’

Dobro, kada je u pitanju Tomićeva malograđanština zahvaljujući kojoj uporno negira to što jest – Vlaj iz Prološca koji u svojoj zadrtoj glavi tu činjenicu (neopravdano!) smatra do te mjere sramotnom da se već godinama propinje na stražnje noge kako bi nam dokazao da je on iznad svega toga, urban i prosvijećen – to više nikoga ne iznenađuje. Pljuvao je po svojim sumještanima u više navrata, jednako kao i po Hrvatima, naciji kojoj pripada barem na papiru i koje se toliko srami, pljuvao je po ljudima desne političke orijentacije istovremeno licemjerno govoreći o demokraciji i pravu na slobodan izričaj, izrugivao se katolicima, omalovažavao branitelje i Domovinski rat… Kad je Tomić u pitanju, takve nas stvari više ne čude. Prihvaćamo ih kao dio njegove malograđanske osobnosti koja pokušava negirati ono što jest omalovažavanjem onih kojima rođenjem, podrijetlom i vrijednosnim sustavom pripada.

Puno je puta u svojoj malograđanštini Tomić nisko pao no nikada ovako nisko kao ovim tekstom. Pitam se kako bi se osjećao da je preminuo netko njemu blizak, član obitelji ili blizak prijatelj, i da netko nad njime tako bezosjećajno lešinari uz bijedne pokušaje humora koji to nipošto nije. Ne, Tomiću, to što je Arsen bio podrijetlom Srbin nikome – osim malobrojnoj nekolicini zadrtih nacionalista – to ionako nije problem. Čak ni ‘zaostalim’ desničarima i katolicima. Da ti onaj tvoj šešir nije tako duboko nabijen na nos, možda bi to uspio vidjeti. Jedini kojem to stvarno predstavlja‘issue’ – i to do te mjere da si u stanju zanemariti ljudskost i pokazati pijetet prema preminulom čovjeku – si ti.

Moglo bi ti se sada napisati puno toga. Moglo bi se, i to bez previše truda, debatirati s tobom, o svakoj prljavoj, neumjesnoj tvrdnji koju si u onom citatu naveo. Moglo bi se, ali nema smisla. Tvoji malograđanski kompleksi tebi su najveća kazna, a umjetnik poput Dedića ipak je zaslužio puno više. Gospođi Gabi Novak, jednoj od najvećih dama hrvatske estrade koja se, za razliku od Tomića, u svojem gospodstvu ne mora praviti, kao i njenoj obitelji, izražavamo iskrenu sućut, kao i cijeloj njenoj obitelji, a Tomiću poručujemo da se zamisli nad sljedećim Arsenovim stihovima:

‘Čistim svoj život, petkom odvoze smeće,
kada se nada budi i kada je blago veče.
Gdje li sam ih kupio?
Gdje sam ih sakupio?
Čistim svoj život od onih šupljih ljudi,
kojima vjetar huji kroz glave i kroz grude.’

Nekim glavama ni šešir ne pomaže. I zato će, Tomiću, Hrvati Arsena pamtiti puno dulje nego tebe.

G.M.fizzit.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari