Connect with us

Kronika

Tomislav Horvatinčić stigao u Remetinec!

Objavljeno

on

Ilustracija/arhiva

Tomislav Horvatinčić danas se mora javiti na odsluženje kazne u zatvor u Remetincu.

Tomislav Horvatinčić pravomoćno je osuđen je na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće 2011. godine, u kojoj je poginulo dvoje talijanskih nautičara. Odlazak na odsluženje kazne Horvatinčiću je više puta odgođen zbog zdravstvenog stanja.

Njegov odvjetnik Velimir Došen za HRT rekao je kako će se Horvatinčić na odsluženje kazne javiti večeras iza 21 sat nakon što popije terapiju koja mu je propisana.

– Teško je to podnio da mu je prekinuto liječenje, već je bio pred kraj liječenja, skinuo bi se krajem godine sa štaka i bio bi se nekako zaliječio i onda bi mogao stupiti na izdržavanje kazne, rekao je Došen za HRT-ov portal.

– Ponosan je, stoički to podnosi u smislu da je odgovoran, on je odgovoran i legalist i on smatra da se mora javiti i to će napraviti, večeras će se javiti poslije 21 sat, kad primi zadnju terapiju, dodao je.

‘Nije depresivan’

Došen je rekao da Horvatinčić nije depresivan. Smatra da je odluka nezakonita.

– Zatvorska bolnica je rekla da ga može liječiti, a četiri je puta prije toga rekla da ne može. Što se sad tu dogodilo?, upitao se.

Došen je rekao da iza 15 sata nema medicinske skrbi u zatvoru pa da je bolje da sad primi tu terapiju. Od jutra je u nadležnosti zatvorskog sustava. Ako ne primi terapiju, ugrožava sebi život, istaknuo je.

– Nema razloga da on ne primi sutra terapiju, samo što će to sad ići preko zatvora, rekao je Došen.

Ne očekuje da će Horvatinčić sutra biti smješten u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj, ovisi što će mu liječnik reći, kaže.

– On u Svetošimunsku ne mora ići ako ne želi. Ja sam radio u zatvorskom sustavu, to je, ajme majko, Svetošimunska… Bolje je da idete na groblje nego u Svetošimunsku. To odgovorno tvrdim, rekao je Došen.

– Zgrožen sam da su rekli u zatvorskom sustavu da ga mogu liječiti, a odgovorno tvrdim da ne mogu, poručio je.

‘Nije se smjelo to dogoditi’

– Branim ga od 2011. godine i ovo je nevjerojatno što se dogodilo. Radio sam u zatvorskom sustavu i ne mogu vjerovati da mu nije omogućeno da završi liječenje. Nanesena mu je ogromna šteta, čak smatram da mu je ugrožen život. On večeras kad se javi u Remetinec, prekida terapiju koja mu je propisana. U zatvor ne možete ići ako ste bolesni kao što je on, zakon to propisuje. Nije se smjelo to dogoditi, bar dok se ne zaliječi stanje, što bi bilo krajem godine, rekao je odvjetnik Došen.

Osvrnuo se i na žalbu.

– Žalba je uvijek neizvjesna. Mi odvjetnici računamo 50-50, ali ovdje sam gotovo siguran da su u izvanraspravnom vijeću kvalitetni suci i kad vide kako je odluka donesena preko koljena, da će ju uvažiti i da će Horvatinčić moći otići na slobodu da dovrši liječenje, rekao je, dodavši kako smatra da će žalba biti riješena kroz 15-20 dana.

– Tragedija bi bila da ne uspijemo sa žalbom, naglasio je.

Došen je rekao da ne zna kako će zatvorski sustav liječiti Horvatinčića.

– Hoće li ga voditi u vanjske bolnice… Pazite, to zahtijeva jednog medicinskog djelatnika, vozača, sanitetsko vozilo, četiri stražara…. Ljudi koji su odlučivali o tome trebali su misliti i na taj moment.

Došen je na kraju rekao i da se Horvatinčićeva obitelj teško nosi s ovom situacijom.

– Njemu je došao sin iz Amerike, teško je svima, on je stup te obitelji, ima dva sina, sad je suprugu… Teško je svima, mislim da će ga oni večeras dopratiti u zatvor, obitelj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari