Tomislav Ivančić: Kakve su ti oči, takav si

3

Sjedeći ili klečeći usmjeri pogled na Boga. Dugo tako ostani usredotočen na Boga, dokle god ne osjetiš da te to čisti. Zatim takvim čistim pogledom pođi od jednog do drugog čovjeka koga poznaš i u svakome gledaj samo svjetlo i dobrotu.

Sva negativna iskustva s njima odbaci s njih kao masku i gledaj ispod toga ono djetinje, nevino, Božje, čisto. Prepoznaj u svakome svoga brata koji vapi za tvojom ljubavlju, koji te moli da ga ne osudiš. Budi odlučan i ne daj da i sjenka zlih misli uđe u tebe dok u mašti promatraš ljude. Na kraju zahvaljuj Isusu za nove oči.

Ako ti je oko zdravo, cijelo ti je tijelo u svjetlu – govorio je Isus. Ako ti je pak oko tamno, kakva će tek biti tama u tebi? Dobro i zlo su izmiješani. Nitko nije potpuno zao i nitko nije potpuno dobar. Ako gledaš samo zlo u čovjeku, i sam postaješ zao, ulaziš u prostore zla i druge sudiš i osuđuješ. Ako pak gledaš dobru stranu u ljudima, sam postaješ dobar, optimist, i u drugima potičeš razvoj dobrote.

Bog je samo dobar. U njemu nema ni sjenke zla. On je stvorio čovjeka dobrog. On ga je i nakon grijeha ponovno “stvorio” čistoga. Zli je zao, zavodi ljude, laže im, vara ih, i usmjeruje ih jedne protiv drugih. On je zato posredno ubojica ljudi. Želi samo zlo, laž, prijevaru, smrt. Tko čovjeka gleda negativno taj gleda njegovim očima. Zlo je kao tama. Dobrota je svjetlost. Tama se tjera samo tako da unosimo svjetlo. Želimo li, dakle, popraviti čovjeka, ne treba i ne smije se upozoravati na zlo, nego u njega unositi dobro. Ljubiti neprijatelja jedini je način da se trajno oslobodimo njegove opasnosti.

Tko u čovjeku ne gleda zlo nego dobro, taj je na Božjoj strani, ima Božje oko. Tko gleda zlo, a ne dobrotu, taj je na strani zloga i ima njegov pogled. Ne suditi i ne osuđivati, gledati dobro – to znači biti na Božjoj strani i biti jak kao Bog – imati zdrave oči.

Tomislav Ivančić / Bitno.net

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Agromentum

  Kao “nevjerni Toma” sam bio jednom u Splitu na izlaganju Ivančića. Pa tako, bilo je zanimljivo ga slušati. Ima većinom pravo kad nešto govori ali se osjeća i sugestivnost koju svatko baš i ne voli. Ostalo mi je u sjećanju kad je govorio o zlu pa je spomenio da je i gledanje u šalice od kave đavolska posla. Onda je ponudio svima koji (koje) to prakticiraju da se nad njima pomoli. Morali smo se malo i smijat’ kad su se većinom žene naredale a među njima i neke časne.

 • Alan B’Stard

  Sinoć listam tv kanale.. i na jednom programu neki tip maše rukama ‘koda muve goni, svijeća gori, mračna neka kulisa i govori: “Upravo šaljem energiju, energija ide” , a kod mene puvalo, bura dere, sijalica žmikće, kontam u sebi: štaš ti poslat i kako ćaćateyeba bolesnog i tebe i tko te zove u ova doba.

  Ali eto ima ljudi, zovu (samo 9,99 po minuti)…. i nadaju se dobrom
  pih

 • Agromentum

  “ima ljudi”, da ali bolesnih ne zna se ni koliko. A kod mnogih se iskoristi i naivnost kao kod onih stvari gdje se može nazvat’ jer tobože nitko ne more pogodit’ jednostavnu stvar.