Connect with us

Razgovor

Tomislav Josić: Ja imam informaciju da je netko drugi ubio Jeana Michaela Nicoliera

Objavljeno

-

Nakon punih 27 godina kazneno je prijavljen ubojica francuskog državljanina Jean Michaela Nicoliera koji je u postrojbama Hrvatske vojske branio Vukovar.

Francuski državljanin i branitelj najvjerojatnije je ubijen na Ovčari s ostalim zarobljenicima iz vukovarske bolnice nakon pada tog hrvatskog grada. Zašto je trebalo punih 27 godina kako bi se pronašao zločinac i treba li hrvatska javnost biti zadovoljna ovim ishodom u Studiju 4 HRT-a govorio je Tomislav Josić, predsjednik savjeta za branitelje Grada Vukovara.

Na pitanje kako komentira ovo uhićenje na koje je trebalo čekati punih 27 godina kazao je: “Lijepo je čuti da se nakon 27 godina podigla optužnica protiv barem jednog zločinca koji je učestvovao u zločinima na Ovčari. Nažalost, mislim da je trebalo podignuti više optužnica. Imena se znaju, znaju se ljudi koji su ubijali. Međutim, najveći problem je jer treba podignuti optužnicu protiv nalogodavaca, a oni će i ovoga puta ostati netaknuti i izvući će se iz cijelog procesa.”

Govoreći o tome zašto je tek sada došlo do kaznene prijave kada se ime i prezime ubojice te mjesto stanovanja u selu pokraj Rume znalo još 2011. godine rekao je kako mu nije jasno zašto hrvatsko pravosuđe nije prije reagiralo. “Oni koji su napadali Hrvatsku su zaštićeni i nitko ih ne dira”, naglasio je Tomislav Josić.

Dodao je da to u ovome trenutku najviše trebalo državnom odvjetništvu jer se zna da dolazi novi reizbor za državnog odvjetnika te da su onda pokušali “nešto po tom pitanju napraviti”. “Ja bi njih osudio sve koji su tamo bili. Ja bi ih sve osudio na dugogodišnje kazne zatvora. Iako ja imam informaciju da je netko drugi ubio Jeana Michaela Nicoliera, neka se pravosuđe tim pozabavi pa neka traži pravoga krivca”, rekao je. Naglasio je kako Hrvatska u 27 godina nije podigla niti jednu optužnicu za taj zločin, iako je pobijeno 700 ljudi.

Govoreći o tome u čijem je interesu uhićenje 45 godišnjeg Spasoja Petkovića Štuke za zločin na Ovčari, a čiji se zločinački put znao i na suđenju za spomenute zločine u Beogradu kazao je kako je to suđenje bilo farsa. “Jednostavno se morala skinuti krivnja s JNA i sa Srbije i onda su našli nekakvih par tamo za koje su rekli oni su krivi, oni su pobili. Svi znamo da je JNA u tome učestvovala, a oni su na suđenju u Beogradu nigdje nisu spominjali”, naglasio je.

“Vrh Srbije nije nigdje do sada dotaknut. Činjenica je da ni vodstvo pobunjenih Srba ni dan danas nije procesuirano. Zašto nisu procesurani ja bih volio to pitati i političare i DORH i pravosuđe u Republici Hrvatskoj. Ja se bojim da patimo od anmezije i da smo puno toga zaboravili što se događalo 1991. godine”, zaključio je.

MUP pokrenuo postupak protiv srbijanskog državljanina zbog ubojstva Jean-Michel Nicoliera i drugih na Ovčari

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari