Pratite nas

Komentar

TOMISLAV KARAMARKO: KRAJ ZBRINJAVANJA PARTIJSKIH PODOBNIKA

Objavljeno

na

U ponedjeljak ćemo kolegama iz Mosta predložiti plan reorganizacije javne uprave. Temelj našeg prijedloga drastično je smanjenje broja agencija, državnih ureda, zavoda i javnih ustanova.

[ad id=”68099″]

Racionalizirat ćemo tamo gdje su se do sad događala dupliranja radi zbrinjavanja partijskih podobnika. Objedinjavanjem sličnih poslova sustav ćemo učiniti efikasnijim. Ukinut ćemo dupliranje subjekata i fantomsko rukovođenje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Jan Ivanjek: Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Brzina sazivanja izvanredne sjednice umjesto čekanja redovne da bi se poništio neuspjeli natječaj nabave Baraka svjedoči da najave o ustrajanju u kupovini lovaca za naše zrakoplovstvo nisu samo načelne izjave, već da je Vlada predana pozitivnom riješenju ovog kritičnog pitanja nacionalne sigurnosti i obrane.

Kako je cijeli slučaj postao goruća tema, taj se momentum treba iskoristiti. Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost, te su duboko razočarani propašću nabave Baraka.

Još uvijek postoji i politički konsenzus, unatoč smiješnim igricama Bernardića, koji u ožukju prošle godine traži ostavke zbog nabave Baraka, a ovih dana traži ostavke jer nabava nije uspjela.

Današnje besramno izrugivanje, od za obranu krajnje potkapacitiranog zastupnika, maketama aviona ministru Krstičeviću prenisko je za komentiranje.

Za sad još ne znamo u kojem obliku će biti proces nabave, no Krstičević je već izrazio osobnu želju da to budu novi F-16, dakle Block 70/72 u povoljnom aranžmanu, premda je premijer upozorio da još nema nikakvih odluka.

Novi avioni nabavljali bi se u dvije serije po manje primjeraka. To je izvedivo, no minimum za njihovu iskoristivost je 8 aviona prve serije i ispod toga se nikako ne bi smjelo ići.

Druga ključna stvar je da se neopozivo obveže, kroz ugovor ili zakon, na nabavu druge serije od 4 aviona. Jer dugoročno je 12 aviona minimum. A druga serija bi mogla uključivati i više aviona, primjerice 6, jer će dolaziti na izgrađeni sustav i cijena samih aviona će biti osjetno manja nego za prvu seriju.

Mora se onemogućiti da eventualnom promjenom vlasti ili sastava iste netko ne odluči odustati od druge serije, što bi bila katastrofa HRZ-a jer bi tako ostali osuđeni na simbolično zrakoplovstvo, što je za svoje vladavine SDP nametao kao jedino riješenje.

A sam novi F-16 je fantastičan lovac, te ga možemo smjestiti u 4,5. generaciju. Jedini je s prošlog natječaja ubojitiji od Baraka, nudi 12,000 sati naleta, a raspolaže avionikom, senzorima i tehnologijom razvijenim za F-35, od čega je najbitniji novi AESA radar APG-83.

Kabina je digitalna s 3 LCD prikaznika, a informacijska umreženost omogućuje potpuno uvezivanje s drugim platformama. Može ponijeti gotovo svo američko oružje, od raketa zrak-zrak, preko običnih i navođenih bombi serija Paveway i JDAM, do proturadarskih raketa HARM i protuoklopnih Maverick.

Također je za razliku od Baraka kompatibilan s konformalnim spremnicima za gorivo, koji ne zauzimaju podvjesnu točku za oružje a daju dodatnih 3,400 litara goriva. Kada nije prošlo s jeftinim i rabljenim, vrijeme je da se plati najbolje i tako na 50 godina riješi HRZ.

 

Jan Ivanjek: Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene

 

 

 

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Krstičević nakon incidenta: Ja sam ratnik, to se ne radi vojniku! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Nakon incidenta u sabornici u kojemu je bijesno bacio maketu aviona koju mu je pokušao uručiti SDP-ov Franko Vidović, ministar obrane Damir Krstičević u srijedu je u izjavi novinarima ustvrdio da mu nisu popustili živci, ali smatra da ga je “kao ratnika” Vidović htio poniziti.

“Bio sam vrlo smiren ali morate biti svjesni da sam ratni general, a sad sam ministar obrane. Što se tiče ovog projekta, ja i cijeli tim Ministarstva obrane učinili smo sve da Hrvatska napokon dobije avion koji zaslužuje, da naši piloti dobiju takav avion. I nakon dvije godine žestokog rada dođe ti netko bez imalo poštovanja da stavi tu maketu”, rekao je Krstičević.

Priznao je kako njegova reakcija “na neki način nije bila način” ali, dodao je, “morate razumjeti, ja sam ratnik i od svojih ljudi tražim najbolje”.

Jasno je da mnogi ne žele uspjeh ovog projekta jer tako jača Hrvatska vojska, a onda i hrvatska država. Lako je kritizirati, pojasnio je svoju reakciju Krstičević dodavši kako se protiv njega vodi i druga kampanja, da je kao ratni zapovjednik odgovoran za neke zločine. I ja sam čovjek, poručio je.

“Mislim da je to ponižavanje, to nije sportski. Tako se, bez obzira na sve, ne radi s vojnikom”, ustvrdio je Krstičević dodavši kako on to ne bi nikad napravio Vidoviću, koji je također bivši vojnik.

Zar sam trebao donijeti maketu MIG-a 21

“Čvrsto kritiziram SDP, ali zar sam trebao donijeti maketu MIG-a 21? Nikad ne bih SDP-u donio maketu MIG-a 21, a znamo da ti avioni ne lete. Tko je za to odgovoran”, pitao je ministar.

Upitan zašto u remontu MIG-ova od prije nekoliko godina traži opravdanje za vlastiti neuspjeh odgovorio je kako ne traži opravdanje za neuspjeh nego zbog “pritiska stanja borbenog zrakoplovstva i velike želje da se to pitanje riješi”.

“Cijelo sam vrijeme fokusiran na jačanje Hrvatske vojske. Žao mi je da u ovom koraku nismo uspjeli, ali idemo dalje”, poručio je.

Istaknuo je kako se ne osjeća utegom Vlade. “Zbog čega? Zbog toga što jačam hrvatsku vojsku? Jesam li trebao izabrati lošiju ponudu? Izabrali smo najbolju”, rekao je.

Što se tiče ratnog zrakoplovstva, Hrvatska nema boljih ljudi. Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat, zaključio je Krstičević.

(Hina)

Zna se komu i zašto smeta ministar Krstičević

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari