Pratite nas

Reagiranja

Tomislav Karamarko: Čuli smo monstruozne optužbe od premijera

Objavljeno

na

Danas smo čuli monstruozne optužbe od premijera. Događaj, prosvjedi branitelja koji traju oko osam mjeseci, premijer je mogao sve to vrijeme razgovarati s braniteljima, ali svaki put kad je on rekao da mi stojimo iza toga, ja ću i sad reći: mi branitelje podržavamo u njihovim potezima i zahtjevu da razgovaraju s premijerom, ali nikako ne stojimo iza njih i nismo kooperativno povezani s njima i ne možemo znati što namjeravaju – kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na tiskovnoj konferenciji koja je danas oko 16.30 sati održana u središnjici HDZ-a u Zagrebu-

[ad id=”68099″]

Već na početku konferencije, sazvane zbog prosvjeda branitelja koji je jučer ujutro započeo na Trgu svetog Marka, Karamarko je istaknuo da mu je ”žao što se nismo našli zbog nečeg drugog”.

– Radimo na provedbenim projektima, ali se očito moramo baviti premijerom – precizirao je Karamarko.

Komentirao je i izjavu premijera Milanovića koji je na novinsko pitanje ima li dokaza da je HDZ povezan s braniteljima i koordinira njihov prosvjed kazao da je “to po svemu očito i vidi se po grimasama”.

– On je rekao da je to jasno i da to vidi po grimasama. U svakom slučaju, neodgovorna teza – ocijenio je Karamarko i dodao da je odgovor na to pitanje bilo izvlačenje iz situacije. Stoga je još jednom uputio poziv premijeru.

– On pristaje na taj razgovor, ali tek u ponedjeljak. Zar on ne radi i u petak popodne? Je li mu je bilo teško prijeći tih pet metara i dogovoriti se o svemu? Pozivam ga da danas se pojavi – poručio je predsjednik HDZ-a premijeru da “ne ostavlja branitelje i Hrvatsku u neizvjesnosti što će se dogoditi ovaj vikend”.

– Zašto im šalje poruke preko ekrana, zašto ne prijeđe tih 10 metara do njih? Dali su tijela za Hrvatsku, pa zavrijedili su da se dođe do njih – još jednom je ponovio Karamarko. Na upit novinara odgovorio je da nije pratio sve segmente i dijelove ”susreta” branitelja s policijom i kako ne može ocijeniti jučerašnje i današnje postupanje policije. Kazao je samo da je to i stresna pozicija za policajce jer su neki od njih i sami bili branitelji ili su djeca branitelja pa im nije lako da suprotstavljati se braniteljima.

Karamarko je još jednom ponovio da je Milanović taj koji može razriješiti ovu krizu.

[IZJAVA] Milanović radi na podjelama i svi su mu krivi, dok branitelje i Hrvatsku ostavlja u neizvjesnosti!

Posted by Tomislav Karamarko on 29. svibnja 2015

Premijer Milanović je onaj koji može ovo riješiti s malo izraza poštovanja prema ljudima koji to zaslužuju – rekao je i nastavio: – Branitelji su gurnuti u tu situaciju. Naša zamolba je od prvog dana prosvjeda – dođite razgovarati. Oni su gurnuti u tu situaciju i to što su u njoj već osam mjeseci, razlog je više da se s njima razgovara.

S obzirom na to da je i sam obnašao visoke funckije u policijskom sustavu, Karamarko je dao i svoje mišljenje o načinu na koji policija treba postupati.

Preblaga? Bio sam ministar unutarnjih poslova, načelnik policijske uprave. Znate li koliko se truda mora ulagati u takvim situacijama? Mora se razgovarati, razgovarati, razgovarati. Kad se primjenjivala sila? Sjetite se kada – prisjetio se Karamarko i napomenuo da s braniteljima treba postupati s posebnom pažnjom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Što bi se dogodilo da smo izgubili Domovinski rat?

Objavljeno

na

U povodu još jedne obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata dr. Franje Tuđmana (14.5.1922.-10.12.1999.),  kad se opetovano javljaju ekstremno lijevi komunističko nastrojeni u cilju, najblaže rečeno, omalovažavanja svega onog što smo dosad postigli, a poglavito u vrijeme rata, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.), postavlja pitanje: političarima, povjesničarima, medijima, akademicima, antifašistima i svima drugima kojih se to tiče:

Što bi se dogodilo s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji da smo bili poraženi u Domovinskome ratu, odnosno da nismo bacili na koljena treću ili četvrtu vojsku u Europi te što bi se u tom slučaju dogodilo s dr. Franjom Tuđmanom i njegovim najbližim suradnicima?

Naime, o tome se ne govori i ne piše.

Oni, poglavito, koji nisu sudjelovali u ratu, u obrani Domovine, koji nisu dali krv (pa ni čašu hladne vode, kako bi rekla pok. Kata Šoljić), za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu, smatraju da je “normalno” da smo “u trapericama i starim puškama” došli do pobjede, a za to što je u vrijeme rata poginulo ili ranjeno na desetine tisuća ljudi, obično kažu: “pa, bio je rat, i netko je morao i stradati.“

Dakle, drugovi i drugarice, gospodo i gospođe, koji ste postali i članovi Europske unije, (zahvaljujući hrvatskim braniteljima!), s iznimnim nestrpljenjem očekujemo vaše odgovore, tim prije što znamo da se vama, koji ste rat proveli u „podrumima“ ništa ne bi dogodilo, odnosno još bi više napredovali, dok s druge pak strane, oni koji su poput hrvatskih majki samo dolazili u posjet hrvatskim vitezovima i na prve crte  bojišta, za razliku od vas, mogli su nastradati. Neki nažalost i jesu!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MVEP odgovorio na pismo tri bivša visoka predstavnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling nedavno su ocijenili nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je u listopadu pobijedio Dragana Čovića, dosadašnjeg člana državnog vrha i predsjednika najjače hrvatske stranke HDZ-a.

U Zagrebu osporavaju Komšićev legitimitet jer je glasovima Bošnjaka pobijedio Čovića za kojega je glasalo 80 posto Hrvata.

Odbacujući optužbe za miješanje u unutarnje stvari BiH, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) ističe da ima obvezu pomno pratiti zbivanja u susjednoj zemlji.

“Za razliku od trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja BiH već ispunjava svoje međunarodne obveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njezin ustavni i pravni poredak”, stoji u priopćenju MVEP-a.

“Nažalost, konstitutivni narodi, dijelom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutačno nisu jednakopravni što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti BiH”, dodaje se.

Na Zrinjevcu kažu da je posljednji primjer neravnopravnosti to što je hrvatski član državnog vrha po treći put izabran pretežno glasovima pripadnika bošnjačkog naroda.

“Dakle, za razliku od ostala dva konstitutivna naroda, Hrvati ponovo nemaju svog legitimnog predstavnika u predsjedništvu BiH, premda je jedan kandidat dobio preko 80% njihovih glasova, već je za njihovog predstavnika izabran kandidat koji je dobio veću potporu, ali u krajevima gdje je broj hrvatskih birača zanemariv”, ističe ministarstvo.

U MVEP-u kažu da će iduća prilika za testiranje vladavine prava biti formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, s obzirom na to da je ustavni sud BiH poništio neke odredbe izbornog zakona baš zato što nisu osiguravale legitimnu i proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tome tijelu.

“Zato je sada izuzetno važno da nadležne institucije u cijelosti poštuju odluku ustavnog suda i osiguraju proporcionalnu i legitimnu zastupljenost u tom visokom domu. Svako drukčije rješenje bilo bi teška povreda vladavine prava i negiranje Daytonskog mirovnog sporazuma s vrlo negativnim posljedicama”, upozorava službeni Zagreb.

U pismu šefici europske diplomacije i ministrima vanjskih poslova EU-a, trojica bivših visokih predstavnika u BiH ustvrdili su da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

“Miješaju izborni zakon s pitanjem izbora članova predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u BiH kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića”, rekao je Schwarz-Schilling televiziji N1.

Njemački političar je pojasnio da su se bivši visoki predstavnici na pismo odlučili s ciljem da “zaustave diplomatsku ofenzivu Hrvatske” i optužio hrvatske dužnosnike da “lažu” kada opisuju stanje u susjednoj državi.

Više hrvatskih gradova u BiH je Komšića nakon izbora proglasilo nepoželjnom osobom, ne priznajući legitimitet političaru koji je najavio da će na svojoj dužnosti predstavljati sve građane BiH, a ne samo Hrvate.

(Hina)

Bezočne laži vanjskih suradnika velikobošnjačke politike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari