Connect with us

Pregled

Tomislav Karamarko i Dragan Čović na Širokom Brijegu i Mostaru

Published

on

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom te stranke Tomislavom Karamarkom, u prigodi obilježavanja 24. godišnjica HDZ-a BiH, te 21. godišnjica Hrvatske republike Herceg Bosne, boravi danas u Hercegovini.

Zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u prijepodnevnim su satima posjetili  samostane u Mostaru i Širokom Brijegu.

Tijekom posjeta Širokom Brijegu s povješću tog samostana i djelovanju franjevaca, kao i s bogatom kulturnom baštinom, upoznali su ih gvardijan fra Tomislav Puljić i voditelj Franjevačke galerije i riznice fra Vendelin Karačić.

Široki Brijeg je ujedno i središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije o čemu je ugledne goste upoznao fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji i vicepostulator kauze mučenika „fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Obišli su i mjesto posljednjeg počinka franjevaca pobijenih 1945., koje se nalazi u crkvi Uznesenja BDM, a upoznati su i sa dosadašnjim tijekom kauze, koja ima za cilj proglasiti ih blaženicima.

Tijekom razgovora upoznati su i sa pripremnim aktivnostima za popis žrtava totalitarnih režima u hrvatskom narodu, koji će na prostoru Hrvatske i BiH provesti Komisija za hrvatski martirologij HBK i BK BIH.

Uz Tomislava Karamarka i Dragana Čovića u izaslanstvu su bili i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za BiH Milan Kovač, predsjednik županijske Vlade i član Predsjedništva HDZ-a BiH Zdenko Ćosić, Ivan Šuker i drugi.

Nakon obilaska samostana, gavrdijan Puljić, poklonio je Tomislavu Karamarku, predsjedniku HDZ-a RH sliku s motivom Širokog Brijega.

Izaslanstva dva HDZ-a u prijepodnevnim su satima posjetili  i Franjevački samostan u Mostaru, gdje ih je dočekao gvardijan fra Iko Skoko i generalni vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo, upoznavši ih sa povješću mostarskog samostana i crkve, koja je zapaljena 1992. od strane srpskog agresora, a obnovljena je nakon rata uz potporu vlade Republike Hrvatske i tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

U popodnevnim i večernjim satima izaslanstvo HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom nazočiti će obilježavanju 24. godišnjica HDZ-a BiH, te 21. godišnjica Hrvatske republike Herceg Bosne,

M. Jurković/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari