Pratite nas

Komentar

Tomislav Karamarko: Hrvatska se ne vraća antifašizmu jer od njega nikada nije ni odlazila

Objavljeno

na

Era korone, socijalne distance, izolacije, samoizolacije, karantene, redovi pred trgovinamq, ljekarnama, tržnicama, kretanje u “grupicama po jedan”, maske i pogled u pod… Od turizma ni “t”, gospodarstvo u kolapsu, udar na poduzetništvo, gubitak radnih mjesta… Moglo bi se još koječime opisivati realnost našeg svakodnevnog života i zamagljene perspektive.

Postajemo depresivni i letargični, ne gine nam kolektivni PTSP. A ako još kao građani metropole svih Hrvata & Co. bivamo pogođeni serijom potresa, koji se događaju svakih 100-150 godina, onda je “ugođaj” kompletan i možemo zaključiti da se povijesne prelomnice događaju upravo sada. Koje li sreće ili nesreće.

No nije sve tako tmurno kako izgleda “na prvu”. Upravo sam pročitao uradak gospođe Helene Puljiz, dopisnice DW (Deutsche Welle), pod naslovom “Hrvatska se vraća antifašizmu” ili tako nekako, u kojemu se referira na zbivanja i sklad oko ovogodišnjeg obilježavanja jasenovačke obljetnice.

Svatko, naravno, ima pravo na vlastito mišljenje, znanje, neznanje, educiranost pa čak i na ideološku zatupljenost, ali nema pravo na tendenciozno dezinformiranje javnosti. Spomenuta dama svakako nije kriva za to, ali renomirana kuća kalibra DW bi trebala znati prepoznati neostrašćenog profesionalca, novinara koji razumije europske demokratske trendove.

Bivših urednika, njihovih pomoćnika, dopisnika raznih soc-omladinskih biltenčića u Hrvatskoj ima napretek. Očito su derivati te profilacije još “in”. Doduše, trendovski su se transformirali u euro-demokrate, liberale i globaliste (proširili su granice). Dakle, opet zaobilazimo istinu o Hrvatskoj jučer i danas.

U svom pamfletu autorica spominje i moju malenkost u vrlo grubom i netočnom kontekstu. Tvrdi otprilike kako mojim dolaskom na čelo HDZ-a 2012. počinje relativizacija zločina i rasističke ideologije ustaškog režima – dakle renesansa ustaštva.

Čini mi se da je otac te teze svevremenski profi-borac za razna prava u ovoj državi i šire, gospodin Milorad Pupovac. Ovu tezu rabi svako (EyU) piskaralo koje pretendira na detaljno poznavanje hrvatske ideološko-političke scene.

A sad nekoliko edukacijskih poruka spomenutima:

– Hrvatska se ne vraća antifašizmu jer od njega nikada nije ni odlazila. Antifašizam je bitna ideološka karakteristika suvremene hrvatske države. Ja sam se zauzimao za to da ne dopustimo poistovjećivanje antifašizma i boljševičkog, komunističkog režima koji karakteriziraju brojni masovni zločini.

Tim izjednačavanjem, antifašizmu se nanosi golema šteta. Komunistički, fašistički i nacistički sustavi su zločinački, totalitarni sustavi koji su ostavili krvav trag u 20. stoljeću.

– Nedopustivo je da u Hrvatskoj nije realno implementirana niti jedna europska konvencija o osudi komunističkih zločina. Masovna ubojstva bez suđenja, punjenje jama leševima, likvidacije emigranata, itd… Pa, gospodo europejci, humanisti, profesionalni borci za ljudska i ina prava, kako možete mirno spavati u zemlji tisuću jama punih ljudskih leševa a da nemate nikakve upite?

Osim Hrvatske, Slovenija, BiH i Srbija su prepune takvi jama. No tu dolazimo do ključnog pitanja – pitanja odgovornosti za te grozomorne zločine.

Neposredne, ali i objektivne ili zapovjedne odgovornosti. I do kakve istine ćemo doci? Da je “Najveći sin naših naroda i narodnosti”, diktator JB Tito kriv za te zločine. Car je gol! I jedna, još egzistirajuća, dekadentna religija i kult mora se pretvoriti u prašinu. A zadaća im je bila prikrivanje i zataškavanje komunističkih zločina (magnum crimena).

– Hrvatskoj je jasno što je Jasenovac, što su rasni zakoni i jasno je osudila to zlo. I zato smo sigurno čvrsti i autentični antifašisti. Hrvatskoj je jasno što je Bleiburg, što su poslijeratni masovni zločini, što su križni putevi i jame prepune nevinih žrtava. Eto zato smo i antikomunisti. Zar nije najprikladnije zaključiti da smo antitotalitaristi?!

Toliko o “renesansi ustaštva” koje je štovalo žrtve Jasenovca, Holokausta, Križnih puteva, Jazovke, Hude Jame, Golog Otoka…

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Damir Krstičević: Hrvatski narod može biti ponosan na našu sjajnu Hrvatsku vojsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / M. Čobanović (Arhiva)

„Od kad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda!“, Dr. Franjo Tuđman

Dragi vojnici, dočasnici i časnici pobjedničke Hrvatske vojske,

s ponosom vam čestitam 29. obljetnicu povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde – Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske!
Otkada su prije 29 godina postrojbe Hrvatske vojske po prvi put predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu vi neprestano čuvate naš hrvatski narod i stvarate sve potrebne uvjete za prosperitet i napredak hrvatskog čovjeka.

Ključ svih naših pobjeda u Domovinskom ratu i najvrjedniji dio obrambenog sustava upravo je čovjek. Svih ovih godina neprestano ste jačali vezu vojske i naroda stvorenu u Domovinskom ratu, niti jednom niste iznevjerili ukazano povjerenje i svaku ste zadaću izvršili odgovorno i časno, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti. Zahvaljujući vašem nesebičnom služenju ta veza živi i danas!

Zbog toga hrvatski narod može biti ponosan na našu sjajnu Hrvatsku vojsku – vojsku pobjednika koja je nositelj ugleda i jamac sigurne budućnosti Republike Hrvatske!

Uz želju da s istom požrtvovnošću, srčanošću i profesionalnošću nastavite izvršavati svoju časnu dužnost, još vam jednom čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Herman Vukušić komentirao ulazak Nine Raspudića u političku arenu

Objavljeno

na

Objavio

O ulasku Nine Raspudića u političku arenu na listi Mosta na Facebooku se očitovao ugledni psihijatar Herman Vukušić.

NINO U ZMAJEVOM ŠEKRETU🙃

Čovjek bi pomislio da ulazak britkog intelektualca u političku arenu mora biti dobra stvar.

Malo morgen.

Referiram se na primjer profesora Nine Raspudića, čije kolumne redovno čitam, a koji je široj javnosti postao poznat postavljanjem spomenika Bruceu Leeju u Mostaru.

Inače, Bruce Lee, glumac i majstor borilačkih vještina, svoju je planetarnu slavu postigao odličnim akcijskim filmom “U zmajevom gnijezdu” (“Enter the dragon”) iz 1973. godine.

Već na samom početku političke karijere brzopletom izjavom o “debljini” svoje trudne supruge profesor Raspudić uspio je potaknuti novi javni pokret ogorčenih i ljutih trudnica koje su njegovu izjavu shvatile kao uvredu svim trudnim ženama.

Pokret se zove “Nino, vidi me” i po odazivu slavnih i poznatih već sada ne zaostaje za #spasime

Druga kontroverza koja se odmah vezala uz Raspudićev politički start jest saziv liste “Mosta” za onu izbornu jedinicu koju cijenjeni profesor nosi, a na kojoj su se našli članovi njegove najuže rodbine i prijatelja, poput supruge prof. Marije Selak i kuma dr. Trpimira Goluže.

Mnogi već sada po društvenim mrežama komentiraju kako na listi fali samo Bruce Lee…..

Premda zagovaram pravo svakoga da se bavi politikom, mislim da je poželjno prethodno iskustvo u smislu šireg društvenog aktivizma i direktnije komunikacije sa javnošću od one debatno-komentatorskog tipa, što postaje razvidno iz Raspudićevog primjera.

Kako je do izbora ostalo svega četrdeset dana, profesor Raspudić ima relativno malo vremena da ostane “na zmajevom putu” (još jedan film Bruce Leeja gdje prebije i Chuck Norrisa😳) umjesto “u zmajevom šekretu”…..

Raspudić u Nu2: ‘Ulazim u politiku’ – Ne želim biti ‘idiot’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari