Pratite nas

Komentar

Tomislav Karamarko: Komunizam, nacizam i fašizam krvavo su obilježili svjetsku, europsku pa i hrvatsku povijest

Objavljeno

na

Danas je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježava ga Europa pa i Hrvatska. Posvećen je svima koji su stradali od dva neljudska i nakaradna sustava, čija se izopačena teoretska misao realizirala u istim takvim političkim i državnim praksama. Točan broj žrtava nacizma, fašizma i komunizma (u brojnim inačicama), teško je odrediti. No, neosporno je da se radi o desetcima milijuna ljudi, možda i preko stotinu milijuna. Ubijani su jer su bili nepoćudne rase, nacionalnosti, vjere, jer su drugačije govorili ili mislili… jer se nisu uklapali u koncept oktroirane državne i kolektivne svijesti. I u ime tog kolektiviteta ubijana je misao i identitet pojedinca. Ubijan je čovjek. Neizbrojiv je broj.

Komunizam, nacizam i fašizam krvavo su obilježili svjetsku, europsku pa i hrvatsku povijesti. Te ideološke sklopove i njihove prakse nazivam smećem dvadesetog stoljeća.

Jesmo li ga očistili i na pravi način se suočili s njim? Često slušamo o “suočavanju s prošlošću” i problemu koji u Hrvatskoj imamo s time. Poistovjećivanje antifašizma s komunističkim režimom najveći je problem i manipulacija. To je, u stvari, brutalna negacija antifašizma, s ciljem zaštite komunističke diktature i njezinih protagonista, ponajprije “velikog vođe” – voljenog maršala. Sve odreda zločinaca od formata.

Kad će, napokon, ti i takvi doživjeti jasnu i nedvosmislenu osudu i od tzv. ljevice u Hrvatskoj? Kad će ta, tzv. lijeva opcija, pokazati empatiju i poštovanje prema žrtvama krvave komunističke diktature hrvatskog naroda i priznati da je Josip Broz Tito bio zločinac.

Europa je imala snagu i poštenje i zato postoji ovaj spomendan. 23. kolovoza 1939. Joachim von Ribbentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov potpisali su Sporazum o prijateljstvu i državnim granicama. Sporazum o crveno-crnom zlu. Budimo danas u mislima sa svim njihovim žrtvama, pomolimo se za njih i recimo odlučno NIKAD VIŠE…

koncentracijski logor žica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tri minute za tri tisuće ubijenih

Objavljeno

na

Objavio

Tri minute bilo je dovoljno režiseru filma Harrisonovo cvijeće da dočara strahotu koju su Jugoslavenska “narodna armija” i Srbski četnici učinili u Vukovaru. Tri minute za tri tisuće ubijenih.

Scenaristu filma bile su dovoljne dvije rečenice:  “To nije bila borba. To je bilo istrebljenje.”

Svi naši mediji zajedno nisu snimili nijedan film za nikog iz Vukovara koji bi na ovaj potresan način potresao svakog čovjeka i ostavio ga bez daha.

Nisu htjeli ni prikazati ovaj film. Sakrivali su istinu od javnosti.

Film Harrisonovo cvijeće snimljen je kao sjećanje na tragediju jednog novinara koji je preživio Vukovar.
Za jednog čovjeka je snimljen film. Za potrebe sjećanja.  Da se ne zaboravi.

Čovjek se zapita; Treba li išta više govoriti o našoj politici i medijima.  Treba!!!

Pored tri tisuće ubijenih u Vukovaru, još je tisuću nestalih među kojima je 12 djece. Na njih je u tri mjeseca bačeno 6 milijuna granata.

Broj silovanih žena nikad nećemo saznati.  Vukovar su potpuno razorili i razorali, a mi smo tražili topničke dnevnike kojima bi se dokazalo “prekomjerno” granatiranje Knina.

Da nije bilo Vukovara i Vukovaraca, ove snage zla došle bi u Zagreb do večere. Možda bi ih tamo dočekali neki naši današnji državni “uglednici” i servirali im stol. Jer ovi su prema svemu očito njihovi. Zato su u Zagrebu i pretukli zapovjednika Vukovara. Namučio je njihove. Zato im i nije baš drago da se njihovi prikazuju u ovom zlu.
Već drugi put u bliskoj povijesti uspješno ga skrivaju od očiju javnosti. Drugi put.

A kada se povijest ponovi, a javnost to ne vidi, ili okreće glavu i gleda “svoja posla”, onda više ne možemo kriviti njih i one koji su zlo učinili.
Jer oni postaju mi.

Jednom prilikom se moj dobar poznanik, inače visokoobrazovan čovjek, narugao na moja pisanja o ratnoj šteti, rekavši da je ratna šteta NIŠTA u odnosu na ono što su kasnije opljačkali naši hrvatski političari.
To mu je bio kao argument za nenaplatu ratne štete.  A ja sam se pitao onda i pitam se danas:

A zašto nismo riješili i jedno i drugo?
Zašto nismo naplatili ratnu štetu i vratili opljačkano? Zašto ne i jedno i drugo, a ne ni jedno ni drugo?
Zašto???

Komentar Miki Bratanić

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Medved: Od Srbije tražimo informacije o masovnim grobnicama

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je u utorak iz Vukovara poziv srbijanskim državnim vlastima da dostavom informacija daju doprinos rasvjetljavanju sudbine zatočenih u nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i rekao kako ne želi licitirati zašto to Srbija ne čini ali kako očekuje da Srbija da svoj doprinos.

“Podigli smo naše sposobnosti kao i koordinaciju, a idemo i s prijedlogom zakona o nestalim osobama. Dakle, vrlo ozbiljno i vrijedno radimo, ali ono što nam nedostaje su informacije. Svaku informaciju i saznanje vrlo ozbiljno analiziramo, ali nismo zadovoljni rezultatima, a osnovni preduvjet su informacije koje Srbija posjeduje i za koje očekujemo da nam ih Srbija dostavi”, kazao je ministar Medved.

On u Vukovaru nazoči mimohodu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koja od Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskg rata idu do mjesta masovne grobnice na Ovčari kako bi odala počast tamošnjim žrtvama.

Medved je također kazao kako na Ovčari više nema masovnih grobnica.

“U proteklih godinu dana smo proveli temeljti pregled Ovčare kao i cjelokupni pregled okolne šume, ali nismo ništa pronašli. Isključili smo mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare. Na širem području Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u proteklih godinu i pol dana proveli smo više od 70 izvida, odnosno obradili smo više od 70 lokaliteta, ali su rezultati izostali”, kazao je.

Rekao je i kako su na određenim lokalitetima pronađeni tragovi o ranijoj grobnici iz koje su tijela preseljena na neku drugu lokaciju.

“Posebno od Srbije tražimo informacije o takvim grobnicama”, rekao je ministar Tomo Medved.

(Hina)

 

Stjepan Sučić: Prekopali smo sve oko Ovčare, vjerojatno su grobišta premještena

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari