Pratite nas

Komentar

Tomislav Karamarko: Komunizam, nacizam i fašizam krvavo su obilježili svjetsku, europsku pa i hrvatsku povijest

Objavljeno

na

Danas je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježava ga Europa pa i Hrvatska. Posvećen je svima koji su stradali od dva neljudska i nakaradna sustava, čija se izopačena teoretska misao realizirala u istim takvim političkim i državnim praksama. Točan broj žrtava nacizma, fašizma i komunizma (u brojnim inačicama), teško je odrediti. No, neosporno je da se radi o desetcima milijuna ljudi, možda i preko stotinu milijuna. Ubijani su jer su bili nepoćudne rase, nacionalnosti, vjere, jer su drugačije govorili ili mislili… jer se nisu uklapali u koncept oktroirane državne i kolektivne svijesti. I u ime tog kolektiviteta ubijana je misao i identitet pojedinca. Ubijan je čovjek. Neizbrojiv je broj.

Komunizam, nacizam i fašizam krvavo su obilježili svjetsku, europsku pa i hrvatsku povijesti. Te ideološke sklopove i njihove prakse nazivam smećem dvadesetog stoljeća.

Jesmo li ga očistili i na pravi način se suočili s njim? Često slušamo o “suočavanju s prošlošću” i problemu koji u Hrvatskoj imamo s time. Poistovjećivanje antifašizma s komunističkim režimom najveći je problem i manipulacija. To je, u stvari, brutalna negacija antifašizma, s ciljem zaštite komunističke diktature i njezinih protagonista, ponajprije “velikog vođe” – voljenog maršala. Sve odreda zločinaca od formata.

Kad će, napokon, ti i takvi doživjeti jasnu i nedvosmislenu osudu i od tzv. ljevice u Hrvatskoj? Kad će ta, tzv. lijeva opcija, pokazati empatiju i poštovanje prema žrtvama krvave komunističke diktature hrvatskog naroda i priznati da je Josip Broz Tito bio zločinac.

Europa je imala snagu i poštenje i zato postoji ovaj spomendan. 23. kolovoza 1939. Joachim von Ribbentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov potpisali su Sporazum o prijateljstvu i državnim granicama. Sporazum o crveno-crnom zlu. Budimo danas u mislima sa svim njihovim žrtvama, pomolimo se za njih i recimo odlučno NIKAD VIŠE…

koncentracijski logor žica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ivan Hrstić – ‘Uvrijeđeni pravednik’ Pupovac ne odstupa ni milimetra…

Objavljeno

na

Objavio

Pupovac je upotrijebio svoj uobičajeni arsenal uvrijeđenog pravednika – dramatske stanke, uzbuđeni crescendo i bolni decrescendo, u jednom trenutku odlučno je optuživao glasom narodnog tribuna, u drugom brada je drhtala, suze je gutao – na tren bio sam uvjeren da će ovaj put i na oko kanuti – ali nije odstupio ni milimetar od stava da njega nitko nema pravo prozivati i pozivati na red, komentirao je današnje obraćanje Milorada Pupovca novinar i kolumnist Ivan Hrstić, koji je među ostalim sudjelovao na tiskovnoj konferenciji, te postavio Pupovcu nekoliko pitanja.

Za razliku od hrvatske predsjednice koja se pravi da nije čula pokliče na stadionu, ja sam čuo riječi izgovorene u Bačkoj Palanci, veli Pupovac.

No, zašto nije reagirao? Zašto ni obrvu nije podignuo prije tri godine u Busijama, kad je Vučić govorio da će “hrvatski krst uvek da bude kukasti”?

To, veli nije čuo, za to ne zna, iako sam mu to isto pitanje postavio i prije tri godine, navodi Hrstić.

Na takva pitanja ne odgovara, nego brzo prelazi na sve ono što se u Hrvatskoj navodno događa, od relativizacije Jasenovca do revitalizacije ustaštva, a što sve zapravo služi kao argumentacija da je Vučić u svojim ogavnim optužbama – barem dijelom u pravu, dodaje Hrstić.

I dogodine će za obljetnicu Oluje doći pod noge Vučiću, tako mu, kaže, njegova savjest nalaže…

Ivan Hrstić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Silvana Oruč Ivoš o Pupovcu: Pravo je pitanje, koga on uopće zastupa?

Objavljeno

na

Objavio

“Svašta je izustio Pupovac, no kʼo zmija noge, krije stanovite činjenice – npr. da je na posljednjim izborima za Hrvatski sabor, od ukupno 138.539 birača pripadnika srpske manjine, glasovalo (prema službenim podacima DIP-a) 19.534 birača, odnosno 14,10 posto.

Dakle, čak 86 posto pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj nije sudjelovalo i biralo svoje zastupnike na posebnoj listi koju predvodi Pupovac što se može tumačiti i tako da ne žele da ih zastupa Pupovac sa svojom velikosrpskom, ratnohuškačkom i rušilačkom politikom.

Jer što bi Pupovac radio kada ne bi konfrontirao većinski hrvatski narod sa srpskom manjinom u HR?!

Koja bi bila Pupovčevu svrha i uloga kada ne bi bilo tenzija?? Velika većina Srba u Hrvatskoj želi normalan i miran život kao i svi ostali građani, a Hrvatsku gledaju kao svoju Domovinu. Pupovac je taj koji to ne želi jer od čega bi živio u tom slučaju?! Pravo je pitanje, koga on uopće zastupa?”, napisala je Oruč Ivoš na Facebooku.

Milorad Pupovac: Možda je vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti…’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari