Pratite nas

Politika

Tomislav Karamarko: Podržavamo premijera i suradnju s Mostom

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko u petak je u Korčuli, gdje je nazočio svečanosti 26. obljetnice osnivanja korčulanskog HDZ-a, rekao kako je bitno krenuti s projektima i gospodarskim programom HDZ-a koji treba implementirati.

[ad id=”93788″]

“Podržavamo premijera i suradnju s Mostom. Bitno nam je da krenemo baviti se projektima”, rekao je Karamarko te dodao kako su za to potrebna sredstva iz EU fondova, ali i rješavanje problema s birokracijom zbog čega je, kaže, mnogo investicija jakih tvrtki ili pojedinaca bilo spriječeno.

Rekao je i da je prethodna SDP-ova vlast ostavila 100 milijardi kuna duga, a da su sve vlade do 2011. Hrvatsku zadužile 212 milijardi kuna. “Hrvatska uvozi 70 posto hrane, a naši proizvođači nemaju posla. Pred svima nama uz HDZ je velika obveza da stvorimo kvalitetu života”, istaknuo je Karamarko.

Upitao je i je li Hrvatska za čiju slobodu je poginulo 15 tisuća ljudi u Domovinskom ratu, a tri tisuće branitelja učinilo suicid, zaslužila da u zadnje 4 godine izgubi više od 100 tisuća stanovnika. “Nitko se s time ne može pomiriti”, naglasio je Karamarko te dodao kako će nastojati stvoriti gospodarstvo koje će zaustaviti iseljavanje najsposobnijih mladih ljudi. “HDZ je jedina stranka koja ima moć rješenja aktualnog stanja u državi. Pred nama je mnogo važnih zadaća: privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta… Postoje projekti, postoji gospodarski program HDZ-a koji je potrebno implementirati”, naveo je Karamarko.

Zahvalio je osnivačima HDZ na Korčuli te dodao da je u vrijeme osnivanja HDZ-a to za otok bila i velika hrabrost.

Predsjednik GO HDZ Korčule i gradonačelnik Andrija Fabris naveo je da je u Korčuli od 6 lokalnih samouprava, HDZ na vlasti u 5.  “Imamo snage i jedinstva voditi Grad Korčulu zahvaljujući istoj ‘valnoj dužini’ jer je HDZ vodeći i u Županiji i na državnoj razini”, dodao je.

Na svečanosti su bili i zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica, predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinska” i saborska zastupnica Sanja Putica, predsjednik Županijskog odbora HDZ Dubrovačko-neretvanske županije i saborski zastupnik Branko Bačić, Dubrovačko- neretvanski župan Nikola Dobroslavić i drugi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović ‘napao’ SDP jer nije predao arhivsku građu (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

U SDP-u nema nepredane arhivske građe, Socijaldemokratska partija Hrvatske svu je dostavila državnom arhivu, poručio je u srijedu SDP-ov Nenad Stazić, nakon što je Zlatko Hasanbegović (Nezavisni za Hrvatsku) ‘otkrio’ da je u prikupljenim popisima arhivskog gradiva i ono SDP-ovo.

“Gle čuda, to je i SDP, iako su do jučer tvrdili da nemaju ništa”, primjetio je Hasanbegović u saborskoj raspravi o izvješću o prikupljenim popisima arhivskog gradiva, dostavljenog temeljem ‘Mostovih’ izmjena Zakona o arhivskom gradivu.

Stazić tvrdi da je 1990. u SDP-u forimirana komisija koja je predala ukupnu arhivsku građu koju je ta stranka imala. Ta je dokumentacija, opisao je, zauzimala cijeli kat u Kockici, bila je u kutijama koje komisija nije pregledavala, nego je s arhivom dogovorila preuzimanje.

Često se čuje da ima nekakve nepredane građe. Nema u SDP-u ni papirića, sve je predano u državni arhiv, naveo je Stazić.

Izvješće o prikupljenim popisima arhivskog gradiva, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, obveza je proizišla iz lanjskih izmjena Zakona o arhivskom gradivu, gdje je jedan od ciljeva bio učiniti arhivsko gradivo dostupnim, posebno ono u razdoblju 1945. do 22. prosinca 1990. godine.

U izvješće je uključeno svih 18 nadležnih arhiva, tako da se može pratiti kome je sve upućeno, tko je sve dostavio i o kojem se arhivskom gradivu radi, rekao je Poljičak.

To je izvješće pokušaj izigravanja zakonske obveze, umjesto cjelovitih popisa arhivske građe od 1940. do prosinca 1990. koja se nalazi izvan arhiva, dobilo smo okljaštrene fragmente iz kojih nije moguće saznati je li uistinu riječ o ukupnom gradivu izvan arhiva ili tek o pomno probranim i nevažnim dijelovima popisanim tek da se zadovolji zakonska obveza, uzvraća Hasanbegović.

Ističe da u izvješću nema podataka jesu li sva tijela ili imatelji na koje se zakon odnosi, poslali popise ili nisu, budući da su navedeni samo oni koji su ih dostavili.

Nikola Grmoja (Most) tvrdi da je izvješće jedina provedbena aktivnost Ministarstva kulture i hrvatskih državnih arhiva učinjena na vrijeme i u skladu sa zakonom. Ministarstvo proziva da do danas nije donijelo potrebne podzakonske propise naložene zakonom te da se i dalje primjenjuje cjenik usluga u arhivima donijet “posve nezakonito”.

“Izvješće polazi od toga da je njegova namjena pokazati da je Mostov zakon iz svibnja 2017. neprimjenjiv i da ga treba bez daljnjeg ispunjavanja obveza staviti izvan snage, zaključuje Grmoja.

Miroslav Tuđman (HDZ) apostrofira kako je izvan nadležnosti preko 37.000 dužnih metara gradiva, da za njegovu pohranu treba najmanje 5500 četvornih metara. Od 18 arhiva samo pet mogu preuzeti gradivo, jer imaju potreban prostor, navodi zastupnik i dodaje da je u arhivima danas pohranjeno preko 114.000 četvornih metara građe, a izvan arhiva je ima jedan i pol puta više. To je realnost s kojom se trebamo suočiti, poručio je zastupnik.

(Hina)

Hasanbegović: Živim život, voli život, poštujem život. Što je najvažnije poštujem svačiji život

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković Bunjcu: Vas od tužbe štiti jedino imunitet. Pobijedit ćemo vas i to vam obećajem 1.000 posto

Objavljeno

na

Objavio

Kandidati za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade – Darko Horvat i Tomislav Tolušić danas će biti saslušani na zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Branimir Bunjac Tolušiću je poručio kako ga čudi što je pristao biti zamjenik nekome tko je “bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata”.

“Čudi me da ste se prihvatili ove funkcije zbog toga što ste pristali biti zamjenik nekome tko je bio na čelu nečega što se pravno zove udruženi zločinački pothvat. Čini se da se predsjednik Vlade održava zahvaljujući spletu okolnosti. Što ćete učinite da naplatite tražbine koje država ima prema Agrokoru?

Gotovo nema javne tvrtke kojoj Agrokor nije dužan. Što država čini da bi šteta bila čim manja? Na koji način mislite riješiti situaciju u brodogradnji, a gdje je potencijalno počinjen još veći kriminal?

Premijeru bih samo jedno pitanje postavio: mogu li ministri biti samo oni koji su glasali za Istanbulsku? To je teza koja se povlači po medijima”, pitao je Bunjac premijera i Tolušića.

Premijer mu nije ostao dužan.

“Vidimo kakve plodove nose populizam u zemljama u kojima dobivaju glasove. Od takvih laži kakve nosite može spasiti samo saborski imunitet. Neću vas tužiti, ali ćemo vas politički pobjeđivati i to vam obećavam 1.000 posto.

Što god vi govorili, a kamoli ovakve budalaštine o tome tko može biti član vlade koji je glasao za jedan prijedlog o kojem ste se vi sakrili. Zucnuli niste. To je politika? To je odgovornost? Što je to? Niste odrasli niti za ovo što imate, a kamoli odgovornost u državi”, rekao je Plenković.

Bunjac je na to premijeru poručio kako je izgubio kontrolu.

“Kad god vas netko nešto pita vi sve svodite na osobnu razinu, na prijetnje. Idete ispod razine predsjednika Vlade, vrijeđate druge, čak nazivate zastupnike panjevima. Izgubili ste kontrolu nad sobom, a takva osoba ne može voditi državu”, kazao je Bunjac.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati