Tomislav Karamarko: Pusić je loš kandidat loše vlade, ali će imati tehničku potporu

7

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u nedjelju da Vesna Pusić kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a nije njihov izbor i on osobno za nju nikada ne bi glasovao, ali će imati tehničku potporu Vlade jer prema vani, kazao je, moramo biti civilizirani.

[ad id=”93788″]

Ističući kako Pusić nije njihov izbor, Karamarko je kazao da je ona loš kandidat prošle loše vlade.

“Vesna Pusić izbor je prošle Vlade, ne naš. Minimum civiliziranog odnosa prema toj situaciji je da je nećemo sprječavati niti će joj se zatvarati vrata hrvatskih predstavništava u inozemstvu”, kazao je Karamarko novinarima na izbornom mjestu u središnjici zagrebačkog HDZ-a upitan ima li Pusić potporu Vlade.

Dodao je da će Pusić vjerojatno imati i tehničku potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. “Pusić definitivno nije naši izbor i nikada ne bih za nju glasao”, rekao je Karamarko.

Dodao je i da nije čuo da se u Saboru prikupljaju potpisi protiv njezine kandidature. Na pitanje ima li Pusić tehničku potporu sadašnje Vlade odgovorio je kako prema vani moramo biti civilizirani.

Kandidatkinja za glavnog tajnika UN-a Vesna Pusić rekla je u subotu u Zagrebu da ne vidi nikakvu podijeljenost u vrhu Vlade glede podrške njezinoj kandidaturi te da treba biti pametan i ne sramotiti zemlju u procesu koji je u tijeku.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je u srijedu kako Vesna Pusić uživa potporu Vlade kao kandidatkinja te da je neće opstruirati. Međutim, nakon toga je HSP AS pokrenuo u petak u Saboru potpisivanje peticije protiv njezine kandidature i najavio da će stalnim članicama Vijeća sigurnosti biti poslano pismo da Vesna Pusić ne zaslužuje funkciju glavne tajnice UN-a.

Pusić je u srijedu u New Yorku dva sata odgovarala na pitanja članica svjetske organizacije, u sklopu izbora za nasljednika  Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016. Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova je među osmero kandidata za Banova nasljednika koji bi mogao biti poznat u rujnu.

facebook komentari

 • kršni

  Ona je kandidat TEHNIČKE I BIVŠE VLADE!

 • Sivooki

  Hm……………………………………..

 • Krugoval

  Budimo ozbiljni, Pusićketina je kandidat Karamarkova HDZ-a!

 • Sivooki

  Otkad to? Milanović ju je kandidirao. Ili me pamćenje ne služi.

 • 1denmla

  Preciznije, kandidat je Predsjednice, vlade RH i oporbe !

 • Krugoval

  Od početka. U protivnom bi joj sadašnja Vlada (a navlastito HDZ) uzkratila podporu.
  Nazivati podporu svomu nepriatelju civiliziranosti znak je absolutnog nepoznavanja značenja korištenih pojmova ili, što je još gore i vjerojatnije, ruganja žrtvama politike Vesne Pusić.

  Karamarkova je izjava nacionalna katastrofa i znak da se nastavlja politika predhodne orjunaške vlasti.

  Sada postaje jasnije zašto je Kolinda prihvaćala sve Pusićkine priedloge za imenovaje diplomata i zašto su svi njezini, Mesićevi i YUsipoićevi diplomati još uviek na svojim mjestima.

 • Krugoval

  Točno.