Connect with us

Razno

Tomislav Karamarko: Želim vjerovati da će naša Crkva i dalje živjeti s narodom i za narod

Objavljeno

-

Božja providnost je na poseban način dotaknula krašićki kraj, kutak naše domovine u najnižem i najzapadnijem dijelu Prigorja. Nazivaju ga “Vrata Žumberka”, no najpoznatiji je po imenu “Dolina kardinala”. Mnogi vrijedni svećenici rođeni su ili potječu iz tog bajkovitog kraja pa tako i dva živuća biskupa – Juraj Jezerinac i Josip Mrzljak.

Narod živi sa svojom Crkvom i Crkva sa svojim narodom. Posebno je to značajno i važno u teškim, pogibeljnim i izazovnim vremenima. A povijest našeg naroda je upravo takva. Uključujući i vrijeme u kojemu živimo. Opet se nalazimo pred nizom ugroza naše budućnosti, opstanka i identiteta.

Motiviran tim mislima i raspoloženjem, krenuo sam u ovo predbožićno vrijeme u krašićki kraj. Obići mjesta koja su vezana uz živote blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjeg Franje Kuharića bio je snažan duhovni doživljaj. Ta dva diva i stupovi opstanka Crkve u Hrvata znali su živjeti s narodom i braniti ga u najtežim vremenima fašizma i komunizma. Neka mi ne zamjeri “službena” Crkva, ali oni su oba za hrvatski puk već sada svetci.

Dirljivo je bilo obići nedavno obnovljenu kuću (župni dvor) u kojoj je blaženi Alojzije Stepinac živio nakon što je doveden iz Lepoglave 1951. i u kojoj je umro 1960. godine. Otišli smo i u Pribić, rodno mjesto kardinala Kuharića. Zapalili smo svijeću pred njegovim spomenikom u dvorištu crkve Sv. Siksta. Naravno, nismo zaboravili ni našu braću grkokatolike pa smo se pomolili u prekrasnoj kapelici Sv. Marije u Strmcu Pribičkom. Time je naše malo hodočašće završeno.

Želim zahvaliti krašićkom župniku vlč. Ivanu Vučaku na prijemu i molitvi, kao i prijateljima Željku, Tomislavu, Branku, Damiru, Robertu i Kreši koji su bili sa mnom.

Živimo u vremenu novih “vrijednosti”, u kojemu neki novi totalitarizmi agresivno urušavaju temelje na kojima živimo i na kojima smo htjeli graditi budućnost. Sredstva se ne biraju. Proces je globalan i nije zaobišao Hrvate. Želim vjerovati da će naša Crkva, nadahnuta životima i žrtvom velikana Alojzija Stepinca i Franje Kuharića, i dalje živjeti s narodom i za narod uz svoje temeljno poslanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari