Connect with us

Tomislav Nikolić otjeran s Gazimestana

Objavljeno

on

Uvredljivim povicima skupina kosovskih Srba prekinula je u subotu govor srpskog predsjednika Tomislava Nikolića pred spomenikom srpskim junacima na Gazimestanu na Kosovu u povodu obilježavanja obljetnice Kosovske bitke i Vidovdana, koji Srbija slavi kao državni praznik.

Kako prenose srbijanski mediji, veća skupina mladih uzvikivala je “Izdali ste Kosovo”, “Tomo Šiptaru”, a dok je Nikolić pokušavao smiriti situaciju, njegove pristaše uzvraćale su pljeskom i povicima “Živio Tomislav Nikolić”, “Živjela Srbija”.

Nikolić je, kako prenose B92 i Radiotelevizija Srbije, nekoliko puta nastojao umiritu situaciju, rekavši prosvjednicima “Svi smo mi Srbi”, ali je tijekom njegova govora, prekidanog uzvicima, bačena je i jedna petarda, a reagiralo je i Nikolićevo osiguranje i govor je prekinut.

Nikolić se potom obratio mitropolitu Amfilohiju i rekao: “Oprostite zbog nesloge. Sve su ovo naša djeca”.

Prema izvješću Radiotelevizije Srbije, Nikolić je u govoru rekao da Albanci grade kuće i obrađuju imanja na Kosovu i poželio im da one vječno traju, ali je i dodao kako “ne treba zaboraviti da grade na srpskom teritoriju”.

“Srbija će pregovarati do kraja i sa svima”, rekao je Nikolić.

Srbija radno obilježava Vidovdan kao državni praznik u znak sjećanja na Kosovsku bitku protiv Turaka 28. lipnja 1389. godine, a u manastiru Gračanica, u središnjem Kosovu u subotu je održano bogoslužje, srbijanski predsjednik položio je vijenac u Kruševcu, nekadašnjem prijestolnom srpskom gradu odakle je car Lazar poveo vojsku na Kosovo.

Povjesničari smatraju kako je Vidovdan važan datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta, jer je to praznik koji simbolizira slobodu i otpor osvajačima, a istodobrno i njegovanje domoljublja i nacionalnog bića te prekretnicu nakon razdoblja uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

bljesak.info

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari