Connect with us

Iz Svijeta

Tomislav Nikolić: Bojim se nemira ako se zatvore granice

Objavljeno

on

Premijer Tihomir Orešković doputovao je u trodnevni posjet Bruxellesu, gdje će danas i sutra po prvi put predstavljati Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća, no sinoć je najprije sudjelovao na radnoj večeri o stanju na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti nakon koje je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da bi zbog namjere Austrije da stegne kontrolu na svojim granicama moglo doći do nemira, prenosi Večernji list

[ad id=”93788″]

Očekujem da bi migranti po svaku cijenu željeli ući u Europu i da to više ne bismo mogli zaustaviti mirno  – izjavio je Nikolić po završetku radne večere na koju je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao premijere Slovenije i Hrvatske te predsjednike Srbije i Makedonije. Dodao je kako je situacija “alarmantna”.

Premijer Tihomir Orešković u svojoj je izjavi nakon večere bio manje dramatičan:

Nitko neće u Europi zatvoriti granice, ali bi mogli sad malo stegnuti – izjavio je Orešković. – Ako će stegnuti Austrija, onda će i Slovenija reagirati, a onda i Hrvatska, i Srbija… Nikolić, Cerar i ja imali smo otvorenu diskusiju i, ako će biti kakve promjene, surađivat ćemo zajedno da riješimo te izazove – dodao je hrvatski premijer. Slovenski premijer na sastanku je navodno rekao da će Slovenija zatvoriti svoje granice u roku od dva dana.

Sve se to događalo uoči današnjeg početka summita EU na kojemu se očekuje usvajanje zaključaka koji kažu da se vanjska granica Schengenske zone treba zatvoriti za svakoga tko ne zadovoljava uvjete za ulazak ili nije predao zahtjev za azilom iako je za to imao priliku u Grčkoj.

Prema nacrtu zaključaka Europskog vijeća, “humanitarna situacija migranata uzdužzapadnobalkanske rute zahtjeva hitno djelovanje” i to je bila tema večerašnje radne večere uoči sastanka Europskog vijeća.

“Potrebno je uspostaviti kapacitete kako bi EU mogla pružati humanitarnu pomoć interno (unutar EU, op.a.), u suradnji s organizacijama poput UNHCR-a, kako bi podržala zemlje suočene s velikim brojem izbjeglica i migranata”, kaže se u nacrtu zaključaka Europskog vijeća u koje je Večernji list imao uvid.

U tom nacrtu spominje se također da je “važno da ostanemo na oprezu oko mogućeg razvoja novih ruta kako bismo mogli poduzeti brze mjere”. Njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach jučer je na tribini u Sarajevu rekao kako “BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme”. Ta izjava čini se kao dio opreznosti na koju EU apelira u nacrtu zaključaka Europskog vijeća: mnogi strahuju da bi zatvaranje makedonsko-grčke granice moglo preusmjeriti rutu iz Grčke prema Albaniji i dalje. Premijer Orešković jučer je ponovio da Hrvatska podržava slovensku ideju o pomoći Makedoncima u zaštiti granice s Grčkom.

Slovenija je jučer usvojila odluke koje će omogućiti slovenskoj vojsci da djeluje uz slovensko-hrvatsku granicu uz ovlasti koje ima policija u slučaju da se migrantska kriza produži. Slične ovlasti svojoj vojsci dala je i Mađarska kad je podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da mjera o aktiviranju vojske ima za cilj da se Sovenija ne pretvori u “džep” u kojemu bi se migranti zadržavali dulje vrijeme.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari