Connect with us

Razgovor

Tomislav Sunić: Skrivajući se iza krinke EU, amnestira se titoizam i kulturno štafetarenje u Rijeci

Objavljeno

on

Gost u Podcastu Velebit je Tomislav Sunić, pisac, prevoditelj, hrvatski emigrant i diplomat.

► Kakva je to ‘Europska prijestolnica kulture’ koja se diči zločinačkim simbolima?
► Gadi mi se loše oponašanje. Kad se već kreveljiš partizanski, radi to sa stilom.

► Što znači nedolazak predsjednika vlade Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?
► Kakva je to “Luka različitosti”, ako je sve jednoobrazno komunističko i jugoslavensko?
► Ako je cilj programa “Luka različitosti” stvoriti grad kulture za Europu i budućnost, kakvu budućnost?

► U Ministarstvu kulture koje je to financiralo, kažu da se tim projektom ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt. Kakav nacionalni projekt može biti temeljen na simbolima koji poništavaju nacionalni identitet?
► “Prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu”, piše na stranici grada Rijeke. Je li to šala ili bezobrazni cinizam?

► U HNK Ivan pl. Zajc na svečanom otvaranju grupa Putokazi, je otpjevala hrvatsku himnu “Lijepa naša domovina”, a na leđima su imali natpis NEMA NAS. Koga to nema?
► Zvijezde petokrake i jugoslavenske zastave, mijenjanje teksta operne arije, U boj u boj, riječima ‘za mir za mir’ voditelj koji predstavlja transrodnu ideologiju, baletani odjeveni u haljine kao i balerine, nema hrvatskih zastava, Rijekom grmi talijanska partizanština itd. Što je to, koja država, koja Europa, čija kultura?

► Kako je D’Annunzio kontaminirao Rijeku komunističkim hedonizmom?
► Kada povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel u video poruci naglašava: “Posebno mi je drago da program također zadire u regiju zapadnog Balkana, dotiče pitanja čija su rješenja od zajedničke važnosti. Dakle, ponovo ‘regija’ i ‘zajednički interesi’. Zar europski administratori ne znaju ni jednu drugu pjesmu pjevati?

► Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić kaže da su umjesto utabanim stazama i klišejima tragali za neobičnostima, stvarajući nešto što će u budućnosti biti prepoznato kao nova tradicija. Kakvu vrijednost može imati neobičnost spram tradicije, osim kada se po tko zna koji bezuspješni put priprema teren za neki novi svjetski poredak?

► Rijeka je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu, dvije brigade HV-a, 230 branitelja je dalo život u obrani domovine od velikosrpske agresije, a danas organizatori na Trg 128. brigade HV-a postavljaju stog sijena i dijele zvončiće s očitom aluzijom na ovce. Je li to njihova poruka Domovinskom ratu i braniteljima?
► Komentari gledatelja su poražavajući, nazivaju takvu predstavu kulturom padavičara i narkomana. Je li upravo u tome sukus objašnjenja?

 

Borislav Ristić: Rijeka – europska prijestolnica komunizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari