Connect with us

Pregled

Tomislav Žigmanov: Hrvati u Srbiji moraju se skrivati i šutjeti uoči obljetnice Oluje

Published

on

I ove godine, početkom kolovoza, Hrvati u Vojvodini moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se, skrivati, napisao je u srijedu na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, piše slobodnadalmacija.hr

Žigmanov tvrdi da se svake godine uoči 5. kolovoza u Srbiji vrlo glasno čuju naglašena protuhrvatska stajališta. On je to napisao komentirajući stavove i riječi predstavnika Srba u Hrvatskoj glede njihove navodne nelagode uoči ovog velikog praznika.

“Uz važnu naznaku! Hrvati u Vojvodini nikada nisu oružanom pobunom doveli u pitanje lojalnost Srbiji, to jest ne snose nikakvu odgovornost za ratna događanja 1990-ih. Ovo je vrijeme kada se više šuti, kada je poželjno biti tih, kada se ne treba pojavljivati u javnosti s hrvatskim sastavnicama…“, ističe čelnik DSHV-a.

Istinu govoreći, to je stvarna i bitna suštinska razlika. Hrvati u Srbiji ne samo da nisu spalili srpska sela, bombardirali Beograd, Novi Sad, Kikindu, Niš i Čačak, ne samo da nisu etnički očistili Srijem i Bačku od Srba, već su sami kao i Hrvati u Hrvatskoj, Bosni, Hercegovini bili žrtve – Srba.

Žigmanov je uoči izricanja presude Šešelju izjavio da “Hrvati u Vojvodini očekuju priznanje da je i na teritoriju Srbije bilo ratnih zločina, da su oni bili žrtve toga“.

„To je tema o kojoj se u Srbiji nerado govori, koja se prešućuje. A presudom bi se moglo potvrditi da je žrtava bilo i na teritoriju Srbije, to jest Vojvodine, gdje navodno rata nije bilo, i gdje Hrvati ni na koji način nisu svoju lojalnost ni jednim činom doveli u pitanje. A prema podacima izbjegličkih udruga iz Vojvodine, 25 Hrvata je ubijeno na teritoriju Srijema i južne Bačke, a više od 30.000 je protjerano, odnosno napustilo svoje domove od 1991-1996. To se sve ne može pripisati samo Šešelju. Jer, iskazi žrtava kazuju da su, osim djelovanja paravojnih postrojbi, i vojska i MUP vršili etnički motivirana nasilja”, rekao je tada Žigmanov.

Samo jedan primjer drastičnih metoda etničkog čišćenja koje su Srbi je selo sa više tisuća žitelja Kukujevci, gdje je prije rata živjelo 97% Hrvata, a danas ondje živi 10 katoličkih obitelji. Nakon što je počela agresija na Hrvatsku, Kukujevčanima su opljačkane i minirane kuće. U selo je raspoređeno oko 2000 pripadnika JNA i rezervista, a zloglasni Beli orlovi s policijom su provodili premetačine i privodili Hrvate. Unatoč silnom pritisku, iseljavanje nije išlo brzo kako je zamišljeno pa se pristupilo likvidacijama. U travnju 1992. ubijena su tri člana obitelji Matijević, a u srpnju 1993. mučena je i masakrirana tročlana obitelj Oskomić-Tomić.

Etničko čišćenje dovršeno je nakon operacije Oluja, kada su mještani istjerani uz prijetnje oružjem, a likvidiran je starac Živko Litrić. Na taj način protjerano je gotovo 40 tisuća Hrvata, a samo u Srijemu etnički je očišćeno 27 sela, piše HRT.

Pitanje jest: hoće li se o ovom problemu konačno očitovati Vlada Republike Hrvatske i stati u zaštitu Hrvata u Srbiji barem deklarativnim javnim očitovanjem? Voljeli bi to čuti umjesto da svakodnevno godinama slušamo što netko iz Srbije sa visokih položaja kaže o Oluji, Stepincu, položaju Srba u Hrvatskoj, Thompsonu, Hrvatskoj vojsci….

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari