Pratite nas

Hrvatska

Tomo Medved: Brojni hrvatski branitelji osjećaju trajne posljedice Domovinskog rata

Objavljeno

na

Zajedno u miru, zajedno u zdravlju” naziv je Hrvatskog kongresa psihosomatske medicine i psihoterapije s čijeg je otvorenja u četvrtak u Karlovcu ministar branitelja Tomo Medved poručio da brojni hrvatski branitelji osjećaju trajne posljedice Domovinskog rata, a da je od 3.899 lani umrlih njih 74 posto bilo mlađih od 70 godina.

Kako je rekao ministar Medved, u svakodnevnim aktivnostima te ih “posljedice vraćaju na bojišnice, što se pak manifestira kroz bolesti s kojima se ostatak populacije suočava rijeđe.”

„Zato je psihosomatska medicina i psihoterapija za ovu populaciju i članove njihovih obitelji vrlo važna, kao i ovaj kongres na kojem će se razmijeniti iskustva kako bi se našla nova rješenja za očuvanje zdravlja i poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja“, rekao je ministar Medved, te je najavio da će s tim ciljem na ovom kongresu biti predstavljene nove zajedničke mjere Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva zdravstva.

„Zabluda i laži nije nedostajalo u proteklim godinama, a one su često imale grozan učinak na populaciju hrvatskih branitelja, a da bi se ta populacija razumjela treba znati da je od njih 438.437  u radnom odnosu 192.305,  nezaposlenih je 74.159 i oni nemaju primanja. Taj je broj od siječnja 2017., smanjen, jer je uz razne mjere 10.923 hrvatskih branitelja našlo zaposlenje.

U evidenciji je 508.325 hrvatskih branitelja, danas je živih 438.437 njih, u Domovinskom je ratu poginulo 8.394 njih, nestalo 438. Od početka Domovinskog rata umrlo je više od 61.000 branitelja, od kojih je samoubojstvo počinilo njih 3.267. Prosječna životna dob hrvatskih branitelja je 54,3 godine.

Medved: U evidenciji branitelja iz kolovoza ove godine sedam tisuća branitelja manje nego početkom 2017. 

U siječnju 2017. u evidenciji je bilo 445.478 branitelja, a  23. kolovoza ove godine za 7.041  manje i to unatoč ponovno otvorenom roku za stjecanje statusa hrvatskog branitelja, rekao je ministar Medved.

56.994 branitelja su invalidi Domovinskog rata. Među njima je 1.163 onih koji su taj status stekli od stupanja na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima. Analiza smrtnosti u 2018. godini je između ostaloga rezultirala ovim kongresom, jer je od 3.899 umrlih lani 74 posto njih bilo mlađih od 70 godina starosti. Među njima je i 640 HRVI od kojih je suicid počinilo njih tri posto, rekao je Medved.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo kako medicina nisu samo skalpel i tableta, da integracija duhovnog, socijalnog i tjelesnog čini punoću zdravlja i bolesti, te da rane nastale u ratu nisu samo od metka, već i one nastale u duši i u srcu i to su rane koje treba liječiti.

Zato, rekao je Kujundžić, potpuno podržava ovaj kongres psihosomatske medicine i psihoterapije, jer da samo svi zajedno možemo pomoći.

„Kada liječnik sa skalpelom i tabletom napravi sve što se može, tada blaga riječ psihologa, psihijatra ili svećenika puno znači pacijentu i njihovoj obitelji“, rekao je Kujundžić.

Predsjednik Kongresa Veljko Đorđević pojasnio je uvodno da je cilj Kongresa unapređenje zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u kontekstu psihosomatske medicine, te su predavači na kongresu eminentne stručnjake iz mnogih područja medicine, predstavnici brojnih udruga, socijalni radnici, fizioterapeuti, duhovnici, nutricionisti i umjetnici.

Organizator kongresa je Zagrebački institut za kulturu zdravlja (ZIKZ), suorganizatori medicinski fakulteti iz Rijeke i Zagreba, stručna društva i braniteljske udruge.

Sutra će u Muzeju Domovinskog rata u Karlovcu s početkom u 18,30 sati biti održan okrugli stol o ulozi filma (dokumentarnog i igranog) u promicanju istine o Domovinskom ratu s projekcijom filma “Pouke o čovječnosti”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hodnja na Velebit dokazala snagu Hrvatske vojske i ojačala timski duh

Objavljeno

na

Objavio

Ključno osoblje Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u ponedjeljak, 21. listopada 2019. provelo je hodnju u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit poznatim planinarskim putem, Premužićevom stazom ukupne dužine 15 kilometara.

Drugu godinu za redom, hodnji na Velebitu uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova te velikog broja zapovjednog i voditeljskog osoblja Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, pridružio se i poznati hrvatski alpinist Stipe Božić.

Sudionici hodnje prije početka okupili su se u Svetištu Majke Božje od Krasna gdje su održali zajedničku molitva koju je predvodio vlč. Stipe Zeba, a nakon toga u informacijskom centru „Kuća Velebita“ u Krasnom prezentaciju o „Kući Velebita“ pripadnicima Hrvatske vojske održala je ravnateljica NP „Sjeverni Velebit“ Irena Glavičić Serti, priopćio je MORH

Krstičević: Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća

Prije samog početka hodnje ministar Krstičević rekao je okupljenim djelatnicima da Hrvatska vojska mora biti uvijek spremna za izvršenje svih zadaća što se svakodnevno pokazuje i dokazuje. „Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća, a svi naši zapovjednici moraju biti primjer“ rekao je ministar te istaknuo: „Organizirali smo hodnju na Velebit kako bi vlastitim primjerom pokazali koliko su sport i fizička spremnost važni za hrvatskog vojnika“. Dodao je i kako današnja hodnja ima za cilj ojačati ključne vrijednosti u kontekstu razvoja Hrvatske vojske, a to su zajedništvo i timski rad.

Svim sudionicima hodnje ministar je poručio da današnji dan u prirodi iskoriste za uživanje u ljepotama Velebita i pozitivno razmišljanje istaknuvši kako „pozitiva i optimizam udvostručuju snagu“. „Imamo danas idealno vrijeme, za razliku od prošle godine kad je bilo prilično hladno i vjetrovito“ prisjetio se ministar prošlogodišnje hodnje na istoj stazi te poželio djelatnicima ugodan dan u duhu zajedništva i povjerenja i svega onoga što je ključno za uspjeh. „Meni je drago i ponosan sam što sam na čelu ovoga sustava“ zaključio je ministar Krstičević.

Ministar je posebno pozdravio i ovogodišnjeg gosta na hodnji, hrvatskog alpinista Stipu Božića „Drago mi je i veseli me da je s nama ponovno Stipe Božić, naš branitelj i naš prijatelj, sportaš i planinar.“

Stipe Božić: Uživajmo u jednom od najljepših predjela u Hrvatskoj i jednoj od najljepših staza na svijetu

Tom prigodom Stipe Božić ukratko je upoznao okupljene sa poviješću Premužićeve staze i planinarenja u Hrvatskoj. Pojasnio je kako je Premužićeva staza planinarski put kojeg je 1930.-ih trasirao Ante Premužić inženjer šumarstva, na poticaj Ivana Krajača, tadašnjeg reformatora planinarstva, a stazu su u tri godine izgradili ljudi iz okolnih mjesta. „ Uživajmo danas u onome što su oni golim rukama bez ikakvih strojeva napravili. Ovo je jedan od najljepših predjela u Hrvatskoj i jedna od najljepših staza na svijetu“ istaknuo je Božić.

Hodnju ukupne dužine 15 kilometara pripadnici Hrvatske vojske pod vodstvom Zapovjedništva specijalnih snaga, od Planinarskog doma Zavižan preko Rossijevog skloništa pa do Planinarske kuće Alan prošli su za nepunih šest sati.

Nakon hodnje ministar Krstičević rekao je kako je sretan što je danas ovdje i što je ova aktivnost odrađena uspješno, timski i zajednički a posebno je pohvalio i zahvalio Zapovjedništvu specijalnih snaga na profesionalnoj organizaciji i realizaciji hodnje.

„Velebit ima posebno značenje za pripadnike Hrvatske vojske i danas i u vrijeme Domovinskog rata. Prošle godine Hrvatska vojska je provela najsloženiju vojnu vježbu od završetka Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18 – združena snaga, kada smo pokazali moć, snagu, združeno zajedničko djelovanje svih postrojbi moderne Hrvatske vojske. A u Domovinskom ratu, Velebit je imao strateški značaj“ prisjetio se ministar ovom prigodom.

Na kraju je istaknuo kako se ovakvim hodnjama i druženjem na svježem velebitskom zraku jača timski duh i zajedništvo ali i da je hodnja Velebitom simbolični podsjetnik na vrijednosti i heroje Domovinskog rata koje nikada ne smijemo zaboraviti jer su oni temelji na kojima gradimo budućnost. „Budućnost moderne Hrvatske vojske grade ljudi, hrvatski vojnici, dočasnici i časnici koji moraju imati fizičku spremnost i mentalnu snagu kako bi uspješno izvršili sve zadaće i suočili se sa svim izazovima“ zaključio je ministar Krstičević.

General Šundov: Važno je biti vojnik puna 24 sata. Ponosim se s vama, još jednom ste pokazali da je Hrvatska vojska spremna izvršiti svoje zadaće

Dolaskom na cilj načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov zahvalio je svim sudionicima i posebno čestitao kolegicama na uspješnom završetku hodnje te zahvalio Stipi Božiću što je i ove godine sudjelovao.

General Šundov istaknuo je kako je Velebit poseban i jedinstven po svim svojim sadržajima, te da je uvijek dobro doći i biti na Velebitu, naglasivši: „Aktivnosti poput ove osnažuju timski duh i zajedništvo koje imamo u MORH-u i Glavnom stožeru koji upravljaju i vode procese, ali i u provedbenom dijelu sustava, u zapovjedništvima i granama Hrvatske vojske, te u svakom pojedincu“. Na kraju napomenuo kako hrvatski vojnici moraju znati voditi računa o sebi. „Odgovorni smo za sebe ali i za one oko sebe. Važno je biti vojnik puna 24 sata. Ponosim se s vama hrvatski vojnici i vjerujem da je vojska još jednom pokazala da je spremna izvršiti svoje zadaće“ zaključio je general Šundov.

Stipe Božić na kraju je poručio sudionicima, osim što su vojnici da su danas bili i planinari. Prisjetio se vremena Domovinskog rata istaknuvši kako su planinari i u Domovinskom ratu, posebno GSS zajedno sa specijalcima dali svoj doprinos. „Ostali smo i dalje prijatelji i suradnici u spašavanju ljudskih života.

Hrvatska vojska je bliski partner u spašavanju i traganju. Zajedno smo spasili stotine ljudskih života“ naglasio je Božić u kontekstu suradnje Hrvatske vojske i Hrvatske gorske službe spašavanja. „Zahvaljujem Damiru koji je jedan od prvih ministara nakon slavnog Šuška koji je osjetio potrebu suživota civila i vojske. Posebno sam ponosan na današnji dan, na mnoge od vas, na svoje prijatelje što su obavili ovu hodnju tako brzo i tako lijepo pazeći jedan na drugoga. Ovo je pravi timski rad, a tim je sve. Tim je srž uspjeha. Zapamtite ova priča koju mi gradimo je nešto što će ostati kad nas ne bude i mi ćemo je prenijeti i na mlađe naraštaje. Sretan sam što sam s vama“ poručio je na kraju Stipe Božić.

Kondicijske hodnje pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane redovne su aktivnosti koje se provode na raznim lokacijama tijekom godine. Primjerice, uz ovogodišnju hodnju Premužićevom stazom koja je provedena drugu godinu za redom, ključno osoblje MORH-a i HV-a prethodnih godina provelo je i nekoliko hodnji na Medvednici.

Također, početkom ovog mjeseca ministar Krstičević i general Šundov pridružili su se pripadnicima HRM-a i pod vodstvom alpinista Stipe Božića osvojili su najviši vrh Mosora – Veliki Kabel. U rujnu su djelatnici Ministarstva obrane proveli hodnju na SRC “Jarun” u Zagrebu, a prošle godine pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje sa skijašem Ivicom Kostelićem proveli su osmodnevnu ekspedicijsku hodnju također Velebitu.

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Prosvjed podrške žrtvama seksualnog nasilja: Nekažnjavanje zločina je zločin

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Više tisuća građana okupilo se u subotu na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na prosvjedu “Pravda za djevojčice” organiziranom u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu, a s kojeg je poručeno da je nekažnjavanje zločina – zločin.

Povod za prosvjed bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Mirni prosvjedi u 15 hrvatskih gradova

Osim u Zagrebu gdje se po procjeni organizatora okupilo oko 7.000 građana, mirni prosvjedi održavaju se u 15-stak  hrvatskih gradova, među kojima i u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

Prosvjednici su na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava nosili transparente na kojima su bile ispisane poruke poput: “Dosta mi je ličkog rukovanja i dalmatinskog milovanja”, “Logo konoplje=zločin, grupno silovanje=krivo je more, “Nema opravdanja”, ” Odgovor je otpor”, “Niste same”, “Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke”, “Ljute smo”, “Ona je netko, a ne nečija”, “Bez pristanka=silovanje”, “Ni pokorne ni pokorene”, “Vicevi o silovanju nisu smiješni”.

Organizatori prosvjeda – Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog odvjetništva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Traže da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Iz udruga koje su organizirale prosvjed pozvali su građane suzdrže od napada na suce i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira.

Karmelić: Imamo društvo kao slučaj i zato ga moramo mijenjati 

“Ovdje smo jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra koji nas je sve zgrozio jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama, bezobzirnost nasilnika koja je veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća. Nažalost, ovaj slučaj samo je jedan u moru ovakvih”, kazala je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivna prava.

Istaknula je da je takva mračna i nasilna stvarnost rezultat nepostojanja sustavnog programa prevencije, izostanka podrške žrtvama i neadekvatne sankcija za nasilnike.

“Institucije i mi kao društvo smo zakazali”, naglasila je, dodavši da društvo neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, izostaju stručni i znanstveno utemeljeni edukativni programi, podrška žrtvama, a institucije štite nasilnike i same sudjeluju u nasilju.

“Mi nemamo jedan slučaj niti slučajeve nego društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo”, poručila je Karmelić, upitavši kada ćemo konačno govoriti o nasilju prema ženama prestati govoriti samo onda kada naslovnice ispune tragični slučajevi.

Na svako prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih

Navela je da na svako prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, jer se žrtve boje govoriti o onome što su doživjele i ne vjeruju institucijama koje su ih trebale zaštititi. Naše sudstvo je po neovisnosti 126. u svijetu, a u sudskim procesima pogoduje se interesnim skupinama, dodala je.

“Jer ne žele i ne trebaju odgovarati na pitanja što su nosile, koliko su popile i zašto nisu pazile. Prestanimo preispitivati žrtve i dodatno ih traumatizirati. Ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje jer nasilje nema opravdanja”, poručila je Karmelić, što je izazvalo pljesak brojnih okupljenih građana te glasne zvukove bubnjeva i zvukovima paljenja motora bajkera s pozornice.

Ivan Blažević iz zaklade Solidarna kazao je da njegova definicija frajera u ovoj zemlji jednostavno ne prolazi. “U ovoj zemlji frajeri drže visoke političke funkcije, upravljaju regijama i tuku svoje žene, najveći lopovi ispijaju kave s nedodirljivim sucima, ratni zločinci i huškači postaju cijenjeni saborski zastupnici,  nasilnici svečano otvaraju škole, a djeca frajera postaju frajeri tako da nekažnjeno gaze pješake, tuku novinare i imaju vlastiti hotel prije navršene 30-te”, kazao je.

Ova zemlja treba muškarce, a oni za razliku od frajera svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost

Poručio je da ova zemlja treba muškarce, a oni “za razliku od frajera, svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost, dječacima kažu da smiju plakati, a djevojčicama ponavljaju da budu snažne i svoje”.

Djeca muškaraca vide kako oni vole i poštuju svoje žene, mijenjaju pelene, kuhaju ručak i zajednički donose važne odluke te vide da im otac zaplače uz tužan film ili pjesmu. Molim vas da obećamo da nikad nećemo počiniti, prešutjeti i opravdavati muško nasilje nad ženama, odnosno nasilje uopće. Jer onaj koji zlostavlja žene i slabije od sebe je slabić, onaj koji šuti o nasilju je kukavica, a onaj koji nalazi opravdanja – papak. Nemojmo biti to već budimo ljudi”, poručio je.

S pozornice su organizatori žrtvama poručili da nisu krive niti odgovorne te da nitko ne zaslužuje nasilje i nije odgovoran za postupke druge osobe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari