Pratite nas

Politika

Tomo Medved: Danas je izgovorena opasna laž kako je HDZ izdala Vukovar i okrenula leđa žrtvi

Objavljeno

na

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomo Medved posjetio je Vukovar. Tamo je u srijedu iz Gradskog odbora stranke najavljen odlazak većine njegovih članova iz HDZ-a. Gradski odbor je raspušten.

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomo Medved posjetio je Vukovar. Kako je kazao, nakon što je dio članova HDZ-a donio odluku napustiti stranku, kao zamjenik predsjednika stranke zahvalio im se na svemu što su učinili za HDZ. Poželio im je sreću u daljnjem životu.

“Žao mi je što, sada već bivši članovi, nisu u HDZ-u ispunili svoja osobna očekivanja koja su imala od stranke i što su napustili HDZ. Upravo su osobna očekivanja danas bila u fokusu na press konferenciji u gradu Vukovaru”, kazao je.

“Domoljublje je zatomljavanje osobnih interesa. Domoljublje nije da svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini. To bih prije nazvao kratkovidnim sebeljubljem nego odgovornim domoljubljem”, istaknuo je Medved.

“Jedan od fokusa današnjeg izlaganja na njihovoj presici bili su unutarstranački izbori. Ivan Penava bio je jedan od kandidata na njima”, dodao je Medved i naveo da rezultati izbora pokazuju kako članovi ne vide stranku na način na koji je vidi Penava.

“Ali Penava nije viteški prihvatio poraz i kad nije po njegovom dogodilo se to što se dogodilo. Očito, čekao se pogodan trenutak, pred izbore, kako bi se naštetilo HDZ-u”, kazao je.

“Jasno je danas viđeno kako pojedinci grad Vukovar žele iskoristiti za svoje vlastiti interese”, istaknuo je Medved i dodao da se interese građana ne smije zlorabiti niti u Vukovaru niti negdje drugdje. “Danas je izgovorena opasna laž kako je HDZ izdala Vukovar i okrenula leđa žrtvi”, naveo je Medved, prenosi Dnevnik.hr

Zamjenik glavnog tajnika stranke Krunoslav Katičić kazao je da u odlasku Ivana Penave nije bilo nikakve prisile i nikakvog pritiska. “HDZ je stranka veća od bilo kojeg pojedinca”, dodao je.

Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, temeljem istupa predsjednika i većine članova Gradskog odbora HDZ-a Grada Vukovara tijekom kojeg su oni istupili iz članstva, a sukladno Statutu, donio je odluku o raspuštanju tijela Gradske organizacije HDZ-a Grada Vukovara.

Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije imenovao je Povjerenstvo Gradske organizacije HDZ-a Grada Vukovara, a za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Mažar je kazao da je imenovano 10 članova Povjerenstva. “Nakon parlamentarnih izbora, napravit ćemo u gradu Vukovaru jak i čvrst HDZ”, najavio je.

Podsjetimo, danas je gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava izjavio je da izlazi iz HDZ-a.

Osim Penave HDZ napuštaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

Andrej Plenković: Penava na stranačkim izborima uvjerljivo poražen, odlazak je njegov odabir

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Geopolitika

U susret izborima: Znaju li hrvatski političari koji su hrvatski nacionalni interesi?

Objavljeno

na

Objavio

U 21. epizodi podcasta Geopolitički objektiv voditelj Davor Dijanović razmatra pitanja ključnih hrvatskih strateških nacionalnih interesa. Prema Dijanoviću to su sljedeći interesi: raščišćavanje povijesnih tema, jačanje vojnih kapaciteta, demontaža klijentelističkog sustava, razrada provedive demografske strategije i definiranje vanjskopolitičke agende…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Kapulica optužuje Hasanbegovića da njegovi rade za SDP

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od primjedbi u ovoj kampanji jer službena kampanja još nije počela, je de imamo jako puno osobnih obraćanja, puno međusobnih sukoba, nadmetanja, a biračima se još uvijek nije ponudio nekakav ključ izbornih programa odnosno ono čime će se stranke pojaviti pred biračima.

Prema zadnjim anketama koji Hrvatsku gledaju kao jednu izbornu jedinicu, izborni prag prelaze HDZ, koalicija Restart i Domovinski pokret. Za sada se čini da će utrka biti tijesna i da bi se nakon izbora morali sklapati novi savezi, ako se ne želi ići na nove izbore, piše HRT.

Što o tome misle, po anketama najjači politički akteri, s kim žele napraviti izbornu suradnju, kako ide slaganje izbornih lista, što će novo ponuditi biračima u svojim programima, o tome su u Poligrafu govorili Marijo Kapulica iz HDZ-a, Davorko Vidović iz koalicije Restart i Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta – blok za Hrvatsku.

Mario Kapulica smatra da u predizborno vrijeme nemamo više nego inače sukobljavanja, osobnih prepucavanja, sučeljavanja.

Više se ukazuje na razlike nego na ono što ih veže. Za nekoliko dana u javnost izlaze sa svojim programom, smatraju da je dovoljno rano, imaju još mjesec dana prije izbora. Ujedno dodaje:

– U ovu izbornu utakmicu ulazimo sa sviješću da ćemo nakon uspješnog mandata hrvatske vlade koja je osigurala i političku i financijsku stabilnost. Spremni smo suočiti se i s novom krizom, nakon uspješnog savladavanja ove krize – uspješne borbe za zdravlje i život naših sugrađana, pa i uspješnog savladavanja ekonomskih posljedica. S njima ćemo se još nositi u razdoblju pred nama. I na kraju s novim i obnovljenim unutarnjim demokratskim legitimitetom HDZ-ovog vodstva izaći ćemo pred birače, kako bi tražili novi legitimitet i na parlamentarnim izborima.
Na pitanje što SDP nudi bolje nego HDZ, Davorko Vidović je rekao da nam je nakon 30 godina od samostalnosti potreban restart, imamo kumulativno gledajući 0% rast BDP-a, uz konstataciju da je Hrvatska visoko korumpirana država koja ne prepoznaje i nema vlastitu viziju razvoja, a program Restart koalicije usmjeren je prema tri područja: ekonomija, odnos prema društvu – građanima; reforme institucija, te je naglasio:

– Stvoren je mit da novca nema, to je zapravo vrlo pogrešna teza. HDZ nije osigurao tih 10 milijardi, ako ćemo mi to dobiti, dobit će i drugi. Ništa to nije spektakularno, niti je to nekakva zasluga ove Vlade. Međutim, gdje se krije novac u Hrvatskoj? Negdje 22- 23% BDP –a je skriveno i odvija se u sivoj ekonomiji. Kod nas se kroz korupciju vrte silne milijarde, postoji procjena da se kroz koruptivna dijela gubi najmanje 20 milijardi kuna godišnje. Efikasnim upravljanjem državom je moguće osigurati novac za ono što smo mi, u ovom slučaju, u našem programu obećali. Stvar je političke volje, novca, ako se hoće, može se naći bez nekih velikih problema.

Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta smatra da je program HDZ skup floskula jer ljude ne zanimaju programi.

Ključ hrvatske politike je politička volja, i programi su popis lijepih želja, pitanje je tko će ih provoditi, a cilj ovog političkog okupljanja je pretočiti volju s predsjedničkih izbora na parlamentarne izbore.

Za korjenitu su promjenu izbornog zakona, a sastavni dio bi trebao biti i ukidanje Nacionalnog povjerenstva za manjine za kojeg smatraju da je anomalijom ovog društva, te dodaje:

– Ključ ovih izbora zapravo je glas za HDZ glas je za gospodina Milorada Pupovca i nastavak ovog modela u kojoj će on arbitrirati što je podobna većina. Dakle on će izdavati certifikate o fašizmu, antifašizmu, dakle to treba prekinuti i zato postoji jedan jedini mogući put. Birači sada imaju novu političku platformu koja je okupila raznorodne političke sastavnice, ali koji vjeruju da mogu biti jamac korjenitih promjena. Ako konstelacija u smjeru u kojem sam govorio neće biti moguća stvar će biti vrlo jednostavna. Mi ćemo ostati čvrsta oporba i otvoriti put gospodi da zapravo ovu izvanbračnu zajednicu koja egzistira već najmanje 20 godina pretvore u brak ili ako im je bliže u bračno partnerstvo, registrirano bračno partnerstvo ili već kako žele to nazivati.
Mario Kapulica (HDZ) smatra da je Hasanbegović izašao s floskulama, da je to plašenje hrvatskog naroda kako će im netko drugi određivati sudbinu.

Očekuju nas brojne reforme koje se ne mogu provesti bez potrebnih promjena te zamjera ada je Miroslav Škoro u predsjedničkoj kampanji predlagao promjene koje bi smanjile ovlasti Sabora, a dale bi se veće ovlasti predsjedniku države.

Zlatko Hasanbegović ne želi banalizirati, ističe da ustavnim ovlastima trebaju se prilagođavati politički akteri koji, kad je riječ o izbornom zakonu, kalkuliraju koliko im koji zakon donosi.

Davorko Vidović komentira kako je Hasanbegović “otkrio” izborni zakon, a to govori o ljudima koji su zatvoreni u svom svijetu, te dodaje da u svakom području postoje realne potrebe za reformama.
Kapulica smatra da Hasanbegović ovakvim stavom ustvari radi za SDP, a Vidović dodaje da prema današnjim istraživanjima Restart koalicija ima 10 mandata više od HDZ-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari