Connect with us

Pregled

Tomo Medved: Novim zakonom vratiti sva pitanja branitelja u nadležnost resornog ministarstva

Objavljeno

-

U petak je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio nacrt novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Dio te priče je i predsjednik Udruge stopostotnih ratnih invalida Đuro Glogoški poznatiji kao vođa dugog braniteljskog prosvjeda u šatoru u Savskoj 66.

Gospodin Glogoški vodio je i jedan od projektnih timova. Obojica su gostovala u Studiju 4. Kao gosti bili su pozvani i bivši ministar branitelja Predrag Matić te SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović, ali, nažalost, odbili su doći.

Glogoški je objasnio za što je bio zadužen projektni tim koji je on vodio. “Tim je bio zadužen da sakupi sve prijedloge koji su stigli u Ministarstvo, da ih razmotri i one koji su bili realni uputi u Ministarstvo branitelja na daljnji postupak. Članovi su bili hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, predstavnici Ministarstva branitelja, stručnjaci. Bilo je 56 ljudi. Završili smo u siječnju, nakon čega je krenulo usaglašavanje s Ministarstvom”, rekao je.

Ministar Medved rekao je da je nakon preuzimanja dužnosti okupio predsjednike udruga. “Analizirali smo stanje i donijeli zaključak kako je nužno sveobuhvatno pristupiti analizi stanja. Oformili smo 11 projektnih skupina s ukupno 500 članova. Iznimno je bitno hrvatsku javnost informirati o stvarnom stanju statusnih i materijalnih pitanja te prava hrvatskih branitelja danas 2017. Od 442 tisuće danas živih hrvatskih branitelja, njih 202 tisuće rade.

Posebno ranjiva skupina su 82 tisuće nezaposlenih branitelja koji nisu u mirovini i čine gotovo 50 posto ukupno nezaposlenih u Republici Hrvatskoj. Ono što je posebno bitno, što se događalo unatrag nekoliko godina je disperziranost statusnih i materijalnih pitanja po drugim ministarstvima i drugim zakonima, što je pred nas stavilo veliki izazov i osmišljavanje modela kako sva ta pitanja vratiti u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja”, rekao je.

“Ovim nacrtom prijedloga koji je sad dostupan javnosti očekujemo aktivno uključenje prije svega braniteljske populacije ali i cijelokupnog društva u osmišljavanju eventualno drukčijih modela, ako ih mi nismo prepoznali. Očekujemo i kritički, ali afirmativan osvrt prema modelu koji smo predložili kako bismo Saboru uputili nacrt Zakona koji će dati odgovore na sva najvažnija pitanja vezana za statusna i materijalna pitanja prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata”, naglasio je.

“Ovaj ćemo tjedan, zajedno sa Zavodom za statistiku, predložiti jednu brošuru o veteranskim domovima, palijativnoj skrbi, naknadama za nezaposlenost, preventivnim medicinskim pregledima”, istaknuo je. Ministar je pozvao sve koji dobiju poziv na pregled da se odazovu.

Tomo Medved: Bez HVO-a bio bi upitan opstanak Hrvata i države BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari