Pratite nas

Hrvatska

Tomo Medved: Pronalazak nestalih prvorazredno je humanitarno pitanje

Objavljeno

na

Foto: Hina

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u petak iz Vinkovaca, gdje se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, kako je za Hrvatsku pronalazak nestalih u Domovinskom ratu prvorazredno humanitarno pitanje te ponovio kako u tome izostaje suradnja Srbije.

Hrvatska traga još za 1.892 nestale osobe, njihov je pronalazak za Hrvatsku prvorazredno humanitarno pitanje, rekao je ministar u Vinkovcima, gdje je, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju pod sloganom „Gdje su naši najmiliji, pomozite nam da ih pronađemo“ počelo obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba.

“Vlada čini iznimne napore kako bi riješili sudbinu nestalih osoba u Domovinskom ratu (…)”, rekao je Medved, podsjetivši kako je nedavno donijet Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji jasno precizira nadležnosti i stvara pretpostavke za kvalitetan i koordiniran rad.

Zakon je, kaže, jasno odredio nadležnost Hrvatske u traganju za nestalima bez obzira na narodnost, propisao kazne za osobe koje imaju informaciju o nestalima, a ne daju je, financijsku potporu za osobe koje daju točnu informaciju. Uz to, na rješavanju sudbina nestalih radi vrlo stručno osoblje koristeći se najsuvremenijim tehnikama i alatima, sa udrugama i mjerodavnim tijelima se gotovo svakodnevno komunicira.

Izostaje suradnja Srbije

Ministar ističe kako, međutim, izostaje suradnja Srbije, odnosno njenih službi, u dostavljanju dokumenata i informacija o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih, o razlozima nije želio kalkulirati.

“Znamo da službena tijela u Hrvatskoj posjeduju i zapisnike i dokumente koji pokazuju gdje su tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice i zato koristimo svaku prigodu pozvati Srbiju na puni doprinos, na dostavu takvih dokumenata kako bismo pronašli nestale“, rekao je Medved, opetujući apel onima koji posjeduju informacije o nestalima da ih dostave njegovu Ministarstvu ili drugim nadležnim tijelima.

„Mi smo uvijek spremni na suradnju, Hrvatska intenzivno radi na pronalaženju nestalih, u protekle tri godine na području Hrvatske identificirali smo 108 nestalih, a probna iskapanja se rade svakodnevno“, dodao je ministar.

Upitan treba li od Europske unije tražiti dodatni pritisak na Srbiju kako bi se pronašli nestali u Hrvatskoj, ali i u BiH i na Kosovu, Medved je rekao kako je premijer Andrej Plenković ovih dana na sastanku sa udrugama rekao da će „…na svim razinama Unije, diplomatskih odnosa, poduzeti sve kako bi se izvršio dodatni pritisak, odnosno potaknulo Srbiju na dostavu informacija i dokumenata o nestalima“.

Pozvao je na odmjerenost i odgovornost, ocijenivši da je u javnom prostor, posebno posljednjih dana, bilo neprimjerenih istupa, poručio je kako se treba suzdržati od politiziranja, radikalizacije i stvaranja klime netrpeljivosti.

“Upućujem poziv svima, gradimo zajedno tolerantno društvo u kojem su cijeni rad, društvo međusobnog uvažavanja i poštivanja, društvo temeljeno na zaštiti slabijih, društvo koje neće biti zatrovano neprimjernim sadržajem jer ono što smo čuli u proteklih nekoliko dana ni u kojem slučaju nije prihvatljivo (…)“, naglasio je Medved.

I predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir je istaknula da izostaje suradnja sa Srbijom.

„Na nama je stalno apelirati, pa i na današnji dan, moliti ljude da olakšaju teret obiteljima nestalih ali i sebi jer sigurno nije lako nositi na savjesti činjenicu da netko zna a ne želi reći sudbinu nestalih“, rekla je Alvir.

Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj se organizirano obilježava već niz godina, ovogodišnji su mu organizatori Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, visoka pokroviteljica predsjednice Republike Kolinda Grabar Kitarovi, a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja. (Hina)

 

Plenković: Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

30. obljetnica Prvog općeg sabora HDZ-a. – Plenković: HDZ mora biti predvodnik u iskorjenjivanju korupcije i kriminala

Objavljeno

na

Objavio

HDZ - Hrvatska demokratska zajednica

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak kako ta stranka mora biti predvodnik u iskorjenjivanju korupcije jer je to jedino jamstvo da Hrvatska bude uspješna i razvijena država.

“To je izrazito važno i ono što naši ljudi očekuju, žele da se iskorijeni korupcija, da se borimo protiv kriminala. Tu HDZ mora i treba biti predvodnik, to je jedino jamstvo da budemo uspješna i razvijena država upravo onakva kakvu su sanjali naši utemeljitelji i svi oni koji su dali najviše za Hrvatsku, a to su hrvatski branitelji”, rekao je Plenković na 30. obljetnici Prvog općeg sabora HDZ-a, u središnjici na Trgu žrtava fašizma.

Naglasio je kako je hrvatsko pitanje u budućnosti demografska revitalizacija, veća društvena solidarnost, gospodarski razvoj, praćenje trendova četvrte industrijske revolucije, ulaganje u obrazovanje i znanost, ulaganje u mlade te njegovanje obiteljskih vrijednosti.

“Jer one su temelj svakoga naroda i svake države. Vodeći o tome računa biti ćemo brzi u prilagodbi novim okolnostima, jer samo tako moći ćemo osigurati kvalitetniji život svih hrvatskih ljudi. I zato vjerujem da ćemo nastaviti našu politiku”, kazao je Plenković.

Dodao je kako se ovom obljetnicom zaokružuje godina obljetnica te kako je uvjeren da će i 2020. godina ostati upamćena zbog jedne bitne promjene. “I stavljanja stvari na svoje mjesto, na inicijativu naše Vlade, Sabor je vratio Dan državnosti na 30. svibnja”, ustvrdio je.

“Ta poruka je važna i mi ćemo ga kao država dostojno obilježiti ovoga 30. svibnja. Dobro je prisjetiti se što je bilo hrvatsko pitanje prije 30. godina i prisjetiti se da je predsjednik Tuđman zaista ulovio taj ‘Kairosov čuperak’ kada su nastajale tektonske promjene u svijetu i u Europi, pad Berlinskog zida, rušenje komunističkih totalitarnih sustava i otvaranje jednoga novoga vremena za zemlje koje nisu živjele u demokraciji od Drugog svjetskog rata”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da HDZ kao stranka čvrsto uspijeva održavati političku stabilnost koja je preduvjet bilo kakvog gospodarskog rasta, povećanja zapošljavanja, povećanja plaća. “Sva ta postignuća koja smo učinili, napravili smo na način da nismo zaboravili naše temelje”, dodao je.

HDZ državotvoran, domoljuban, narodnjački, demokršćanski

Kao temelje koji su vezani za Hrvatsku naveo je vrijednosti Domovinskog rata, dignitet hrvatskih branitelja te jačanje hrvatske vojske i policije.

“Vrijeme koje je pred nama, vrijeme unutarstranačkih izbora, treba biti vrijeme da razmećemo te neistinite informacije, te pokušaje izvrtanja činjenica, nastojanja korištenja retorike nama oporbenih stranaka. U ovom periodu koji je ispred nas moramo biti jasni, vrlo čvrsti i vrlo odlučni. HDZ stoji upravo tamo gdje treba biti, državotvoran, domoljuban, narodnjački, demokršćanski, poštujući sve humanističke univerzalne vrijednosti i štiteći nacionalni interes”, istaknuo je Plenković.

Jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks u govoru je istaknuo kako je osnivanjem HDZ-a stavljena točka na ‘i’ nakon čega se provela demokratska revolucija u borbi za slobodu i nezavisnost, a da do sada niti jedna politička stranka nije uspjela okruniti svoj politički put pobjedom na parlamentarnim izborima, pobjedom u izgradnji demokratskog pokreta, pobjedom u obrani zemlje, kao što je to učinio HDZ.

“To je HDZ učinio jer je osjetio bilo svojeg hrvatskog naroda. To bilo hrvatskog naroda je predsjednik Tuđman kao arhitekt HDZ-a, i Hrvatske države je uobličio u Tuđmanovu doktrinu, koja je osigurala da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu i postane respektirani član EU-a i postane dio slobodnog demokratskog svijeta”, kazao je Šeks. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Počasno-zaštitna bojna proslavila 26. obljetnicu osnutka i djelovanja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Dodjelom crvenih beretki te odlikovanja i promaknuća pripadnicima Počasno-zaštitne bojne u ponedjeljak je, uz sudjelovanje predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića, obilježena 26. obljetnica osnutka te bojne i Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“.

Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera OS, zadužena za izvršavanje počasno-ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika.

Postrojba broji 300-tinjak pripadnika, nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, svoj dan obilježava 25. veljače i u javnosti je poznata po svojoj Počasnoj satniji odnosno ceremoniji velike smjene straže na Trgu sv. Marka.

Riječ je o elitnoj postrojbi što je na svečanosti u Vojarni „1. Hrvatski gardijski zbor“ na Tuškancu istaknuo i predsjednik Milanović koji je pripadnicima Bojne na svečanosti u vojarni 1. hrvatskog gardijskog zbora na Tuškancu poručio da su u postrojbu izabrani po vrlo jasnim i mjerljivim kriterijima po kojima su, kako je rekao, bolji od ostalih.

“Ostali su dobri, a vi ste po svim kriterijima, koji su jasni, transparentni i svima poznati, bolji. I ostanite elita”, rekao je.

Patriotizam nije kad skočiš s ‘Patrije’ na beton

Pritom je duhovito podsjetio na svoje u javnosti poznato skakanje s vojnog vozila “Patria” u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” 2013. godine, kojom prilikom je pri doskoku pao.

“Elita se u vašem slučaju ne stječe rođenjem, porijeklom, nego samo radom i učenjem i to je ono što sam rekao u nastupnom govoru da ću zagovarati, poticati i promicati – profesionalnost, patriotizam. Patriotizam nije kad skočiš s ‘Patrije’ na beton. Patriotizam je nešto drugo. Prema tome, to s poruke koje ja vama u ovome trenutku imam za uputiti i ništa puno više”, rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo jer pripadnici Bojne nose kacige i puške koje su hrvatski proizvod.

“Volio bih da proizvodimo i avione… Brodove ćemo proizvoditi, za to ću se zalagati, da budemo vidljivi koliko možemo, moramo i hoćemo. Tu ćemo voditi svoju politiku, i politiku NATO i saveznika, ali i svoju politiku”, poručio je.

Zahvalio je svim hrvatskim braniteljima koji su 1991. branili Hrvatsku, podsjetivši na riječi britanskog premijera Winstona Churchilla – koji je britanskim pilotima koji su branili Britaniju prilikom napada njemačkih zrakoplovnih snaga 1940. godine, u zahvali rekao da nikada u povijesti čovječanstva tako velik broj ljudi nije bio toliko dužan tako malom broju ljudi.

“Ne znam kada je u novijoj povijesti toliki broj ljudi dugovao toliko mnogo jednom jako malom broju ljudi hrvatskih branitelja 1991 godine, koji nisu bili na otoku, koji nisu bili iz bogate države, nego iz relativno siromašne, razoružane i opljačkane države. Tu govorimo o nekoliko tisuća ljudi koji su držali Hrvatsku u to vrijeme. Vječna im slava i hvala, naročito onima koji su poginuli, koji su ranjeni. Njihovim obiteljima vječna zahvala”, rekao je hrvatski predsjednik.

Pripadnicima Bojne njihov su dan čestitali i izaslanik premijera i ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov, a nazočne je u ime Bojne pozdravio njezin zapovjednik brigadir Elvis Burčul.

Redom hrvatskog pletera na svečanosti je odlikovan pukovnik u mirovini Zoran Hemetek, a pripadnici Bojne, kao i njihovi gosti – austrijska Garda, izveli su prigodnu vojnu-akrobatsku vježbu, dok je u glazbenom dijelu programa nastupio zbor Osnovne škole Jabukovac. (Hina)

Na današnji dan 1994. ustrojen 1. Hrvatski gardijski zdrug

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari