Pratite nas

Pregled

Tomo Medved: Razvijamo hrvatski model traženja nestalih osoba

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes boravili su u subotu na otoku Visu, na Danu uvaženih gostiju operacije pronalaženja posmrtnih ostataka američkih pilota, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 1944. godine srušio u blizini Visa

Dan uvaženih gostiju organizirala je američka veleposlanica u Hrvatskoj Valls Noyes, u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.

U traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa, pomaže i Republika Hrvatska sa svojim ministarstvima i drugim potrebnim institucijama, rečeno je današnjom prilikom.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Hrvatska pružanjem potpore SAD-u u pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika poginulih na teritoriju Republike Hrvatske, odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima.

„Želim zahvaliti ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja kao nositelju, i svim institucijama uključenim u ovaj partnerski projekt SAD-a i Republike Hrvatske. Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji“, istaknuo je ministar Krstičević.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja vrlo angažirano u ovoj aktivnosti, ishodilo je sve potrebne dozvole i uložilo napore kako bi se traganje proveo.

„Zajednička suradnja s našim partnerima je vrlo važna, intenzivirat ćemo suradnju i planirano je potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ćemo zajednički raditi na pronalasku još 200 nestalih osoba, Amerikanaca, i kako bismo zbrinuli njihove posmrtne ostatke. Također intenzivno radimo i na pronalasku naših žrtava iz Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti naše poginule“, istaknuo je ministar Medved.

Veleposlanica SAD u Jullieta Valls Noyes rekla je da “u blizini ovog prekrasnog otoka hrvatski saveznici, zajedno s SAD-om rade na pronalasku američkih pilota koje su izgubili prije 73 godine”.

„Želim posebno zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije i Ministarstvu obrane RH na logističkoj potpori koju pruža i na ustupanju ovog prekrasnog broda Krka. Više od 28.000 Amerikanaca nestalo je u Europi tijekom dva svjetska rata i naša je dužnost da brinemo o nestalima i ulažemo napore kako bi ih vratili kući, gdje i pripadaju“, rekla je američka veleposlanica.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je aktivnosti u skladu sa Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje u nadzoru te provedbi aktivnosti, u koju su uključeni djelatnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva te djelatnik tima izvidničke satnije Gardijsko oklopno mehanizirane brigade Ministarstva obrane RH (MORH).

Ministarstvo obrane bila je prva institucija Republike Hrvatske kojoj se obratila Agencija Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima. Pozitivno odgovorivši na zahtjev iz svoje nadležnosti MORH je povezao Agenciju s ostalim hrvatskih državnim institucijama, prvensteno s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao nositeljem aktivnosti.

Također MORH je angažirao brod Hrvatske ratne mornarice DB-M82 „Krka“ u funkciji ronilačke platforme, a potonuli zrakoplov traži se i uporabom sonara. Hrvatski ronioci s opremom pomažu u potrazi američkim roniocima, a angažirano je i medicinsko osoblje Zapovjedništva za potporu.

Na potrazi za američkim pilotima u viškom akvatoriju angažirano je i Ministarstvo kulture (Arheološki odjel), u smislu stručnog vođenja istrage sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.
Pružanjem potpore Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj operaciji Republika Hrvatska odaje počast američkim ratnim veteranima i njihovim obiteljima, istaknuto je prilikom današnje akcije. Operacija traganja za posmrtnim ostatcima američkih vojnika počela je 19. lipnja, a predviđeni završetak je oko 15. srpnja, naveli su iz MORH-a.

Ministar hrvatskih branitelja pojasnio je kako to Ministarstvo razvija Hrvatski model traženja nestalih osoba, u koji su ugrađena pozitivna iskustva međunarodnih organizacija koje se bave ili su se susrele s ovom problematikom.

Hrvatski model nije primjenjiv samo u situacijama oružanih sukoba, nego i u svim drugim slučajevima čija je posljedica veći broj nestalih osoba (prirodne katastrofe, terorističke akcije i sl.). Osnovno obilježje je integrativni pristup i koordinacija svih kampanja za utvrđivanje sudbine nestalih.

Pojedine dijelove Hrvatskog modela zbog širokog područja primjene preuzele su međunarodne organizacije i zemlje koje rješavaju pitanje nestalih osoba. Na taj način Ministarstvo hrvatskih branitelja stečena znanja i iskustva sada prenosi kroz mehanizam razvojne suradnje i humanitarne pomoći zemljama u potrebi, kažu iz Ministarstva.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju

Objavljeno

na

Objavio

“Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju. Isusa koji je trpio odbačenost, nepravdu i patnju u krvi i suzama, s teškim križem na leđima, na kojem raspet umire.

Ponovno isto proživljava gledajući Vukovar, kojeg razaraju neprijatelji zbog kojih slane suze teku po Njegovim otvorenim, krvavim ranama. O kako to boli! Bože oprosti im jer ne znaju što čine! On je tu, suosjeća. Raspet je s njim. Gleda u nebo i vapi Bogu. Ispod križa evo Majke tješiteljice s glavom polegnutom na zemlju natopljenu suzama i rukama sklopljenim u molitvu. Opet osjeća onu istu bol u srcu.
Svršeno je!
Došao je kraj patnjama, početak novog života. Grad mrtvih postaje gradom živih s novim domom na nebu.

O sveti Vukovaru, hvala ti što si dao svoj život za mene i ostatak Hrvatske. Neka ova ilustracija bude moj mali znak velike zahvalnosti ljudima koji su stradali u ratu i njihovim obiteljima.
Blagoslovile vas Božje ruke i ruke naše nebeske Majke.”

Don Damir Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari