Connect with us

Pregled

Tomo Medved: Svakim sam danom sve ponosniji na suradnju braniteljskih udruga

Objavljeno

-

Foto: MORH / M. Čobanović

Obilježavanje Dana Hrvatske kopnene vojske i Dana branitelja Karlovačke županije završilo je podjelom zahvalnica braniteljskim i stradalničkim udrugama, pokaznim vježbama Vojno-obavještajne satnije Hrvatske kopnene vojske i tehničko taktičkim zborom, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je zadovoljstvo suradnjom braniteljskih udruga.

“Svakim sam danom sve ponosniji na suradnju braniteljskih udruga”, rekao je ministar Medved i doda okako “prema hrvatskim braniteljima gradimo onakav odnos kakav treba biti, kakav zaslužuju”. Podsjetio je na riječi ratnog načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobeka, koji je smatrao da će Hrvatska proći ili pasti ispit na odnosu prema hrvatskim veteranima, braniteljima Domovinskog rata.

General bojnik Siniša Jurković zahvalio je veteranima na, kako je istaknuo, vrijednostima koje su ugradili u hrvatsku domovinu, ističući kako te vrijednosti obvezuju HKov i Hrvatsku vojsku u cijelosti da nastave izgrađivati Hrvatsku.

Župan Damir Jelić posebnom vrijednošću smatra zajedništvo veterana i mlade vojske. Braniteljima je zahvalio što su, kako je rekao, omogućili ostvarenje hrvatskoga tisućljetnog sna za slobodom i državnom samostalnošću.

Predsjednik Udruge “Grom” Josip Slačanin izrazio je zadovoljstvo zbog humanitarnoga značaja braniteljskog okupljanja i pomoći Udruzi za djecu oboljelu od malignih bolesti “Jak kao Jakov”.

Ministar Medved rekao je za Hinu u vezi s pravom prvenstva pri zapošljavanju hrvatskih branitelja po novom Zakonu o hrvatskim braniteljima da se dosadašnje pravo prvenstva pri istim stečenim uvjetima nije odnosilo na vodeća mjesta, a sada se ono odnosi i na njih, ali pod jednakim uvjetima.

“To konkretno znači da osoba koja se poziva na zakon mora udovoljavati i svim drugim uvjetima kao i protukandidati”, istaknuo je Medved i podsjetio da zakon sadržava i druge važne mjere, među kojima je i ona za osposobljavanje ili prekvalifikaciju hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida ili djece poginulih, umrlih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Naglasio je kako su za tu mjeru osigurali 130 milijuna kuna kako bi omogućili pripremu za njihovo novo zanimanje. “Cilj nam je uključivanje što većega broja nezaposlenih branitelja na tržište rada”, istaknuo je ministar i dodao kako sada traje zaprimanje zahtjeva.

Napomenuo je kako je uspostavljena koordinacija Ministarstva hrvatskih branitelja s uredima državne uprave po svim županijama. “Oni imaju temeljita saznanja o pravima, mogućnostima i mjerama te zaprimaju braniteljske zahtjeve i donose rješenja u prvom stupnju”, poručio je ministar Medved.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari