Pratite nas

Razgovor

Tomo Medved: Zdravlje i status branitelja prioriteti su Ministarstva

Objavljeno

na

Nakon 555 dana jučer je i službeno završio prosvjed branitelja na zagrebačkoj Savskoj cesti. Šator će se u idućih nekoliko dana premjestiti u muzej u Vukovaru. Postali smo dio institucija i branitelji više neće biti na margini društva, rekao je Đuro Glogoški.

[ad id=”93788″]

Ministar Tomo Medved očekuje da će se veoma brzo pronaći rješenje za probleme branitelja. O prosvjedu i o budućoj suradnji s braniteljima u emisiji ‘A sada Vlada’ govorio je ministar Tomo Medved.

Preuzimanjem dužnosti počeli smo ozbiljan posao, branitelji su shvatili da je taj rad na tragu rješavanja problema i donijeli su odluku za završetak prosvjeda jer vjeruju da će se problemi početi rješavati u sklopu mjerodavnih službi, rekao je ministar. Smatra kako su se problemi godinama nagomilavali te da je prosvjed bio opravdan. Ono što je najvažnije – izostao je kvalitetan dijalog i oni su bili prisiljeni na takvu mjeru. Žalosno je da su morali provesti 550 dana na cesti kako bi upozorili da su njihovi problemi veliki, poručio je ministar.

Jučer su na konferenciji za tisak branitelji izjavili da su postali dio sustava i dio Ministarstva branitelja. Tu izjavu komentirao je ministar Medved te poručio kako je on ministar svih branitelja te ih pozvao da se odazovu, ako imaju kvalifikaciju i ideju kako što prije riješiti nagomilane probleme. Naglasio je da je već primio pozive raznih stručnjaka koji žele dati svoj volonterski doprinos tome.

Medved smatra da je razdvajanjem mirovina Zakon o mirovinskom osiguranju nepotrebno doprinio tome da su korisnici opravdano sumnjali kako će se uz smanjenje proračuna dogoditi i smanjivanje njihovih prava. Počeli smo konkretne mjere za stavljanje tog zakona van snage, očekujemo ocjenu Ustavnog suda. Dok se to ne donese, neće biti postupanja na štetu populacije branitelja. Primanja koja imaju sada ostat će ista.

Kada je riječ o privatizaciji i o Fondu hrvatskih branitelja, ministar je rekao kako ne postoji odredba kojom je Vlada obvezna Fondu dodijeliti postotak dionica od privatizacije poduzeća u većinskom vlasništvu RH. Ta je obveza prestala 2010. kada je ukinut Zakon o privatizaciji kojim je ta obveza bila regulirana kao takva. Prijedlog Ministarstva branitelja bit će izmjena tog zakona kako bi Fond hrvatskih branitelja i dalje ostao kao jedan od potpornih stupova rada Ministarstva jer se iz njega financira zaklada koja u najvećoj mjeri podupire i najteže socijalne slučajeve.

Odgovarajući na pitanje slušatelja, ministar Medved naglasio je kako je 500 tisuća hrvatskih branitelja u registru. Samo 73 tisuće njih koristi neki oblik mirovine. Od toga je 14,5 tisuća stradalnika Domovinskog rata, ostalo su ratni invalidi. Dakle, više od 400 tisuća hrvatskih branitelja nisu oslonjeni na državni proračun – oni rade ili su nezaposleni.

Jedan je od ključnih projektnih ciljeva osmišljavanje modela zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja, izjavio je Medved. Prepune su bolnice hrvatskih branitelja bez vizije kako dalje. Sve aktivnosti koji su samo vodile getoizaciji nisu neko rješenje. Nije potreban nekakav paralelni sustav. U suradnji sa stručnjacima osmislit ćemo novi model kako bismo usmjerili ljude na očuvanje zdravlja, rekao je.
Na pitanje na koje bi dvije stavke ministar stavio sav novac Ministarstva, Medved je odgovorio da bi to bili zdravlje i poboljšanje statusa branitelja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Nino Raspudić vrlo argumentirano o izborima u BiH i mogućim posljedicama

Objavljeno

na

Objavio

Objektivna analiza Nine Raspudića izbora 2018. u BiH, kao i mogućih posljedica daljnje majorizacije Hrvata u BiH

„Dakle, ničim nije zajamčena budućnost ovakve BiH iz perspektive hrvatskog naroda. Zemlja koja ti, na ovaj način, krši brutalno politička prava, mi nemamo nikakvu moralnu obavezu da joj želimo dugi život i opstanak“. (Zaključne riječi Prof. dr. sc. Nine Raspudića, koje treba sagledati i protumačiti jedino u kontekstu cjelovitog gore prikazanog intervjua)

 

Mario Karamatić: Nadam se da će uskoro Dan Herceg-Bosne biti Dan državnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Akademik Josip Pečarić: Zašto sam za Ivu Goldsteina smislio nadimak ‘Ivo drobilica’

Objavljeno

na

Objavio

S akademikom Josipom Pečarićem u Podcastu Velebit razgovarali su o njegovom životnom putu, kako je siromašni dječak iz hrvatske Boke postao svjetski matematičar, kad su ga učitelji i nastavnici uočili, kako su se njegovi profesori nosili s njegovim genijalnim matematičkim umom i o čitavome nizu zgoda iz toga razdoblja.

♦ Je li Boka iz njegovoga djetinjstva još uvijek bila hrvatska Boka, kada je postao “ustaša”, kad je prvi put čuo taj izraz i kako se tada osjećao?

♦ Zašto se opredijelio za studij u Beogradu a ne kao brat u Zagrebu?

♦ Što čini, osjeća li se kraljem i kakvo je kraljevstvo nejednakosti koje je proglasio najveći švedski matematičar njegovim, na nedavnoj konferenciji u Zagrebu?

♦ Zašto se neslužbenom kralju matematičkih nejednakosti nije došao pokloniti državni vrh i zašto mu se cijeli svijet klanja, a službena Hrvatska ga se odriče ili ga ignorira, pa i progoni?

♦ Što je potaknulo jednoga od pet najproduktivnijih svjetskih matematičara u povijesti matematike da se toliko snažno angažira na području političke publicistike i u borbi za hrvatski nacionalni identitet?

♦ Kako je, zašto i je li spriječavanjem izbora Ive Goldsteina u HAZU oslabio hrvatsku akademiju i znanost ili je doprinijeo njenoj časti?

♦ Zašto je za Ivu Goldsteina smislio naziv “Ivo drobilica”?

♦ Mogu li se i kako riješiti hrvatske državne, političke i društvene nejednakosti i imamo li mi dovoljno pameti za to?

♦ Što je zajedničko akademiku Pečariću, biskupu Vladi Košiću, Marku Perkoviću Thompsonu i Luki Modriću?

♦ Koliko su matematičkim nejednakostima sukladne onim hrvatskim?

Odogovore na ova i druga pitanja poslušajte u PODCASTU VELEBIT.

 

Odgovor Ivi Goldsteinu – Tko se uistinu borio za ‘etničku homogenizaciju BiH’

 

 

Razgovor s akademikom J. Pečarićem: Lijepo biti u društvu ‘nepoćudnih’ akademika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari