Tonči Matulić: ‘Političkim strankama nije lako vidjeti da se građani sami organiziraju i djeluju’

0

Etičar i teolog, dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić u emisiji Glas za čovjeka na temu Moral u politici i politika bez morala istaknuo je kako smo u u zadnjih godinu dana imali nekoliko ključnih građanskih inicijativa za referendum na koji mi nismo naviknuli, ali koji će zasigurno utjecati na promjene svijesti u političkim elitama.

tonci-matulic-580x422Istaknuo je klasičnu definiciju politike kao brige za opće dobro, dok je opće dobro skup mogućnosti i uvjeta koje omogućavaju da se svaki čovjek po svom vlastitom uvjerenju, sposobnostima, težnjama onda ostvari.

“Kad govorimo o općem dobro, što ga kreira, to je čitav niz vrijednosti bez koji se ne može organizirati društvo, obrazovanje, zdravstvo, rad. Politika u svojoj biti kao skrb, briga za zajedničko dobro ne može biti nemoralna, nemoralan može biti samo čovjek. U Hrvatskoj se često puta stječe dojam da je politika nešto prljavo i da nužno ulaskom u politiku i bavljenjem njome se uprljate, što nije točno. Politiku prljavom mogu učiniti samo ljudi”, ocijenio je Matulić te se osvrnuo se i na referendumske inicijative, koje su se ticale izmjene izbornog zakonodavstva, monetizacije hrvatskih autocesta, te istaknuo kako zabrinjava činjenica da političke kaste nisu za jači glas građana.

“Političkim strankama nije lako za vidjeti da se građani sami kroz građanske inicijative mogu tako okupljati, oduševljavati”, rekao je Matulić spomenuvši uspjelu referendumsku inicijativu koju je pokrenula građanska inicijativa U ime obitelji o definiciji braka te o njezinoj ugradnji u Ustav Republike Hrvatske.

“To treba razumjeti da ih to frustrira, ali ne smije ta frustracija prerasti u kontrareakciju da se izgubi iz vida ono što je dobro, što i je sama smisao politike – briga za opće dobro”, istaknuo je Matulić.

Pojasnio je kako je zadaća države utemeljene na pravu da nam osigurava mir, pruža sigurnost, no iz sadašnjeg stanja u kojem je prisutno siromaštvo, dugotrajna ekonomska kriza, odlazak mladih iz domovine, takvo stanje nagriza dušu pojedinca i cijelog naroda.

“Mnogi su uzrujani i ogorčeni u sebi. Mi na ‘vani’ imamo društveni mir, osjećamo da živimo u koliko toliko sigurnom društvu, no ne smijemo zaboraviti da zapravo čovjek, radi kojeg politička zajednica postoji, te da je upravo čovjek u sebi rastrgan zbog nezadovoljstva”, rekao je Matulić ocijenivši kako gledajući po društvenim skupinama, u bilo kojoj kategoriji – jesu li umirovljenici zadovoljni sa svojim mirovinama, radnici sa svojim plaćama, jesu li branitelji zadovoljni s ophođenjem državne vlasti prema njima, itd.: “Već na toj fenomenološkoj razini pojedinih društvenih skupina kriju se pojedinci koji su akumulirali u sebe ogromnu količinu nemira i gorčine, i sad je pitanje gdje će to eskalirati”, rekao je Matulić ukazujući kako je na toj razini socijalni nemir već tu.

“U hrvatskom društvu je moguće naći vizionare i misionare, koji su sposobni povući naprijed te napraviti zaokret. Međutim, oni nisu na mjestima na kojima bi trebali biti, nisu među onima koji su eksponirani u vlasti”, ocijenio je.

Dotaknuo se i teme mita i korupcije u Hrvatskoj koji proizvode mržnju i podjelu u društvu istaknuvši kako to nije podloga na kojoj možemo graditi normalne društvene odnose, društvene institucije koje služe javnom dobru.

Istaknuo je kako smo u zadnjih godinu dana imali nekoliko ključnih građanskih inicijativa za referendum na koji mi nismo naviknuli, ali koji će zasigurno utjecati na promjene svijesti u političkim elitama.

hina/narod.hr

facebook komentari