Connect with us

Razgovor

Tonči Tadić: Rusija maše nuklearnim arsenalom kao prosječni mafijaš

Objavljeno

-

Vrlo neobično i vrlo neodgovorno ponašanje za jednu supersilu, rekao je u emisiji “1 na 1” viši znanstveni suradnik na Institutu “Ruđer Bošković” Tonči Tadić, komentirajući nuklearnu retoriku koja je postala dio svakodnevnog govora. Osvrnuo se i na eventualne posljedice korištenja nuklearnog oružja te objasnio što sve podrazumijeva “nuklearna faza rata”.

– Meni je to bilo šokantno kad sam čuo prvi put nekih sedam dana nakon početka otvorene agresije na Ukrajinu kad je Putin najavio mogućnost nuklearnog rata. Ne radi se o nekom pomahnitalom režimu u Sjevernoj Koreji, nego se radi o zemlji članici Vijeća sigurnosti. Zemlji koja ima posebna prava u UN-u i koja ima nuklearni arsenal, rekao je.

– Rusija s tim arsenalom maše kao prosječni mafijaš, nastavio je.

Ustvrdio je kako je takvo ponašanje iznimno neodgovorno.

– Vrlo neobično i vrlo neodgovorno ponašanje za jednu supersilu. Nakon toga to se ponovilo još 32 puta. Mi smo u dvije godine čuli 33 najave nuklearnog rata. Svaka je bila povezana ne sa željom da slome otpor Ukrajinaca, oni jako dobro znaju da se Ukrajinci neće prestati boriti jer jako dobro znaju kako izgleda život pod ruskom čizmom; te poruke su bile namijenjene zapadnoj javnosti i da se prestane pomagati Ukrajini, dodao je.

“Svaki mafijaški vođa nastoji legalizirati svoj biznis”

Tadić je naglasio kako Rusija želi legalizirati svoju teritorijalnu ekspanziju.

– Svaki mafijaški vođa nastoji legalizirati svoj biznis. Ovdje moramo legalizirati njegova osvajanja u Ukrajini i pristati na korekciju granica kako on misli da bi trebalo biti, rekao je.

To, kako kaže, onda otvara Pandorinu kutiju.

– U slučaju Ukrajine i ruskih nuklearnih prijetnji treba biti svjestan jedne činjenice. Niti jedna velesila nakon 1945. godine nije koristila nuklearno oružje jer ono zapravo u konkretnom taktičkom smislu ne znači apsolutno ništa, kazao je.

“Upotreba nuklearnog oružja je priznanje da je kopnena vojska nesposobna”

Ako dođe do upotrebe nuklearnog oružja, Tadić upozorava da to znači priznavanje vlastite nesposobnosti i okretanje neutralnih zemalja protiv Rusije.

– Ako bi ga upotrijebili, to je nepobitan dokaz da je vaša kopnena vojska nesposobna, rekao je.

– Drugo, s time Rusija istog trena gubi potporu svih koji su taj čas neutralni – Indija i Kina, nastavio je.

– Za NATO bi to bilo doista otriježnjenje i dokaz da je čovjek potpuno poludio, ali ono što je najstrašnije – to znači otvaranje nuklearne faze rata. Neka se s tim nitko ne igra jer to nije samo bacanje bombi i “velike lijepe gljive”, nego i bacanje radioaktivnih bombi. Dronovi lete 1200 kilometara, dodao je.

Pojasnio je koliko “komparativno jeftin dron” s nekoliko kilograma radioaktivnog materijala može napraviti štete.

– Imaš dron koji dođe iznad nekog grada veličine Zagreba, pukne nekoliko kilograma radioaktivnog materijala i učini taj grad neupotrebljivim 300 godina, naglasio je.

Dr. sc. Tonči Tadić je viši znanstveni suradnik u Institutu “Ruđer Bošković”. Diplomirao je 1987. inženjerski smjer fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao iz nuklearne fizike 1995. na Institutu “Ruđer Bošković” i Sveučilištu u Zagrebu. U razdoblju od 1997. do 1998. bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Od 2000. do 2008. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Od 2013. godine je član Znanstveno-tehničkog odbora (STC) EURATOM-a.

Koordinator je Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU) i član skupštine Konzorcija EUROfusion. Voditelj je Projektnog tima Konzorcija DONES.HR te predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru europske agencije Fusion for Energy zadužene za gradnju ITER-a. Za zasluge u znanstvenom povezivanju EU-a i Japana 2014. japanski car Akihito odlikovao ga je Redom Izlazećeg Sunca, najvišim japanskim odličjem. Također, za zasluge u povezivanju Španjolske i Hrvatske u projektu DONES španjolski kralj Filip VI. odlikovao ga je 2022. španjolskim odličjem Red za građanske zasluge – Križ. Od 2008. do 2018. bio je predsjednik hrvatskog nevladinog think-tanka Euro-mediteranski forum (EMEF), specijaliziranog za euro-mediteranske procese u međunarodnim odnosima.

Koautor je referentne studije o Arapskom proljeću koju je EuroMeSCo izradio za Europsku komisiju. Predsjednik je Hrvatskog aikido saveza. Predsjednik je Upravnog vijeća Hrvatske olimpijske akademije. Potpredsjednik je Hrvatsko-japanskog društva. Godine 1992. bio je promatrač na izborima u SAD-u, kao gost American Council of Young Political Leaders. Počasni je građanin Indianapolisa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas