Connect with us

Religija i Vjera

Toplotni udar: U Hercegovini preko 38 stupnjeva

Objavljeno

-

Ovih dana živa u termometru prešla je 35 stupnjeva Celzijusa. Time je potvrđeno da je prvi toplotni val, koji je prethodnih dana zahvatio većinu europskih zemalja, stigao i u BiH. Željko Majstorović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, potvrdio nam je da će val vrućina trajati i narednih dana. Majstorović je dodao da nas tek u Srpnju i Kolovozu očekaju rekordne temperature. Suho i vruće – Svakog dana bit će toplije za dva do tri stepena. Bit će i manjih pljuskova, ali se temperature neće znatnije spuštati.

U Hercegovini će temperature dosezati čak 38 stupnjeva. Do kraja tjedna bit će toplo, suho i vruće, a u četvrtak i petak prve jutarnje temperature iznosit će iznad 20 stupnjeva. U subotu i nedjelju doći će do većeg naoblačenja, ali se temperatura neće znatno promijeniti – kazao je Majstorović.

U ambulantama ističu da je zavladao tzv. ljetni virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidriranje i vrtoglavice. U posljednja dva dana intervencije su povećane za oko 40 posto. Srčani udari – Srećom, do sada smo imali većinom blaže oblike zdravstvenih poteškoća koje se mogu dovesti u direktnu vezu s visokim temperaturama, počevši od iscrpljenosti, vrtoglavica, grčeva… Što se tiče težih oblika, njih do sada nije bilo, ali imamo na dan po nekoliko slučajeva srčanih i moždanih udara – kazali su nam iz Hitne pomoći Sarajevo.

Liječnici pozivaju sve građane da se pridržavaju uputa kako se ponašati na vrlo visokim temperaturama. Apeliraju da konzumiraju što više tekućine, ali ne i gazirana pića. Građanima se, također, preporučuje da rashlade svoje domove, odnosno da sobnu temperatura drže ispod 32 stupnja tijkom dana. – Nužno je izbjegavati hodanje po suncu od 10 do 17 sati. Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir ili kapu i sunčane naočale.

Pijte redovno i dovoljno tekućine, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera – savjet je liječnika.

Avaz.ba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari