Connect with us

Gospodarstvo

Traje rasprava o proračunu u Saboru, Orešković mijenja Hrvatsku

Objavljeno

on

Na početka saborske sjednice na kojoj će se raspravljati o prijedlogu proračuna za 2016. godinu, zastupnicima se obratio premijer RH. Orešković je kazao kako su zbog dosadašnjeg odgađanja provođenja promjena uzdrmani sami temelji našega društva.

[ad id=”93788″]

Mi ćemo provesti potrebne promjene, ali to ne možemo sami’, kazao je Orešković i dodao: ”Pozivam stoga koalicijske partnere, ali i sve ostale u ovom visokom domu, kao i građane Hrvatske, da nam daju podršku u da nam pomognu da promijenimo Hrvatsku. Zastupnice i zastupnici, pozivam vas da prihvatite prijedlog proačuna Vlade RH za 2016. godinu’, prenosi Direktno.hr

“22,1 milijardu kuna su planirani doprinosi i u skladu su s makroekonomskim projekcijama. Europske pomoći su planirane u iznosu od 9,7 milijardi. Mi smatramo da je ovo realno, ali ono što je važno spomenuti je mislim da imamo jedan iskorak da ne gledamo na ta sredstva samo za financiarnje infrastrukturnih projekata”, rekao je Marić.

Plaće i mirovine braniteljima su jedine dvije stavke koje nisu dirane. Dapače, i na jednoj i drugoj planirani su blagi porasti. Dozvolite mi i da kažem da smo se kod rashodne strane vodili zaista da se već i u ovom proračunu vide strukturne reforme koje planiramo poduzeti. Kada sve zbrojimo i oduzmememo, 7 i pol milijardi kuna je deficit koji planiramo za ovu godinu, odnosno 2,2, posto. ovo je najniži planirani deficit od 2008. godine. Nastojat ćemo već za idući proračun našu nacionalnu metodologiju približiti europskoj”, rekao je Marić.

Niti vizija, niti smjer niti tempo. Spomenuli ste gdje bi trebalo bolje upravljati, ali ne kako. Spominjali ste javnu upravu, investicijsku klimu, sve ono o čemu smo pričali, ali nigdje nije rečeno kako će se što provesti. Prošla su dva mjeseca, a nismo vidjeli nikakav plan niti se to može iščitati iz proračuna.

Pokušava se staviti pod kontrolu policiju, tajne službe, hrvatska radio-televizije. Ono što nismo vidjeli – reforme, niti jednim jedinim slovom. Vidjeli smo samo smjene, kako ćete provesti reforme kad su se one putem izgubile”, upitao je Davor Bernardić premijera.

Orešković je Bernardiću odgovorio da je prije dva tjedna potpredsjednik EK vrlo jasno komunicirao koji su bili prioriteti i što smo ili nismo ispunili. “Ova vlada je u mjesec i pol dala proračun. U kratkom roku smo spriječili mogućnost da imamo korektivne mjere. Mislim da je EK od nas dobila konkretne reforme za koje su nam dali podršku. To je samo jedan indikator što je ova vlada pružila i u kojem smjeru idemo”, rekao je Orešković.

Ne možemo prihvatiti proračun Vlade, jer on ne postoji, postoji samo hrvatski državni proračun. Pao nam je kreditni rejting, i ja bih sad trebao likovati zbog toga. Nama kreditni rejting na početku mandata nije padao. Mi se nećemo naslađivati time, jer do stava kreditnih agencija nitko ozbiljan već dugo pretjerano ne drži.

Ostavili smo pet kvartala rasta, imate šansu na šest plus i dalje. To je zdrav rast. Milanović je rekao kako od reforma ništa još nije viđeno. “Krenite više nešto raditi”, kazao je novoj Vladi.

Ponudio je i razlog zbog kojeg je pao kreditni rejting Evo zašto je pao kreditni rejting – radi reputacije. Ona za vrijeme naše Vlade nije bila loša, nije bila sjajna, ali nije bila ni loša. Nemojmo se kompromitirati, ali znate da sam u pravu. Ajmo se složit oko toga što je za Hrvatsku štetno. Činjenica je da je naša Vlada u 2015. godini ostvarila pomak, iskoristite to. Ne morate to nama stavljati u bilancu. Pet kvartala rasta, industrije, roba i usluga…Ovo sve što ste vi rekli nije se desilo po duhu svetom, to je rezultat rada i svjesne djelatnosti jednog dijela ljudi.

“Evo zašto je pao kreditni rejting – radi reputacije. Ona za vrijeme naše Vlade nije bila loša, nije bila sjajna, ali nije bila ni loša. Nemojmo se kompromitirati, ali znate da sam u pravu. Ajmo se složit oko toga što je za Hrvatsku štetno.

Činjenica je da je naša Vlada u 2015. godini ostvarila pomak, iskoristite to. Ne morate to nama stavljati u bilancu. Pet kvartala rasta, industrije, roba i usluga…Ovo sve što ste vi rekli nije se desilo po duhu svetom, to je rezultat rada i svjesne djelatnosti jednog dijela ljudi.

Nemojmo Hrvate plašiti korektivnim mjerama, ako samo malo budemo radili toga neće biti.Kada usporedite prijedlog proračuna za 2016. s izvršenjem za 2015. vidjet ćete da nema nikakvog značajnog iskoraka i da će to biti kamen spoticanja u mjesecima ispred nas. Od svih najavljivanih reformi ostalo je nekoliko mjera koje se prelamaju preko leđa najpotrebitijih. Tko god je uspio korigirati i u korito vratiti subvencije za prijevoz učenika napravio je dobru stvar.

Europsku komisiju treba slušati, s njom surađivati, ali se ne njome pokrivati i služiti kao izgovorom. Imate ćete težak posao. Vladi treba priznati i ovoj i svakoj budućoj da se nalazi u teškoj situaciji. Što je jedini izvor primarne emisije, europski fondovi. O tom novcu mi vitalno ovisimo. Vi ste ovih 40, 50 dana iskoristili za međusobne nesuglasice. Počnite raditi. Brojke koje ste govorili su u principu točne, ali ste zaboravili reći da proizlaze iz izvršenja proračuna za 2015. To vam je ostavljeno”, rekao je Milanović.

U raspravi koja slijedi čut ćete sve ono što vam objektivno zamjeramo i ne mogu se oteti dojmu da se radi o proračunu koji je napravljen na brzinu”, rekao je Milanović te se ponovno osvrnuo na Europsku komisiju i politiku EU, za koje tvrdi da politiku prema članicama vode birokrati. ” Sve ono što je za nas dobro nije osmislila Merkel nego lanac birokrata koji misle da znaju što je dobro za Hrvasku. Da smo ih bespogovorno slušali ne bi bilo pet kvartala rasta”, rekao je Milanović.

Ivan Domagoj Milošević replicirao je Milanoviću, na dio u kojem je rekao da ne drži do mišljenja rejting agencija. Poručio mu je da smo danas zbog toga na dnu i plaćaju velike kamate. “Tko ste to vi da ne držite do rejting agencija. Danas zbog vaših postupaka trpimo svi zajedno”, rekao je Milošević.

“Vas je u rujnu 2015. trebalo muštati da pokažete solidarnost s obiteljima koje su zgnječene dugom”, odgovorio je Milanović Miloševiću te poručio vladajuima da ne fetišiziraju rejting agencije.

“O vašem rejtingu i vašoj vladi rekli su sve birači. Rekli su dosta i da ne žele više SDP-ovu vladu koja nas je dovela na rub propasti. Zar vama nije neugodno kad prolazite Zagrebom kad svaka treća osoba živi na rubu siromaštva zahvaljujući rezultatima vaše vlade”, rekla je Margareta Mađerić Milanoviću. HDZ-ovci žestoko napadaju Milanovića.

“Ja sam bio pritojan za govornicom, a vi mi s maksimalnim uzbuđenjem držite lekciju”, odgovorio je Milanović.

“Vidim da ste se pripremili, ali opet niste slušali. Nisam spominjao rejting, nego reputaciju države. Što se tiče debakla za željezničku prugu, za razliku od vas koji ste dobivali na poklon skupe satove i koji ste ih onda poklanjali kumovina i rođacima na Krčuli mi provodimo javne nabave”, odgovorio je Milanović na repliku Branka Bačića.

“Niste se u stanju sabrati i poklopiti me’, rekao je Milanović.

[ad id=”93788″]

Podsjetimo, proračunom se predviđa gotovo 115 milijardu kuna prihoda te više od 122 milijarde kuna rashoda. Deficit bi prema tome bio sedam i pol milijardi kuna. Ekonomisti kažu da proračun Timovog tima nije proračun zaokreta – već kontinuiteta.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov najavio je da će Most podržati proračun te da neće slati u proceduru dodatne amandmane, osim subvencioniranja srednjoškolskog prijevoza koji će, kaže, biti osiguran do kraja ove školske godine, a nakon toga bi se trebao početi primjenjivati imovinski cenzus. Ivan Lovrinović (Most) najavio je kako bi mogao biti suzdržan kod izglasavanja, ne budu li prihvaćeni njegovi pozitivni prijedlozi.

Premijer Tihomir Orešković potvrdio je jučer da će Vlada danas na telefonskoj sjednici utvrditi amandman na proračun kojim će riješiti pitanje subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca. Ministar financija Zdravko Marić očekuje dinamičnu raspravu i povišene tonove, ali na kraju i donošenje proračuna. Oporba je najavila kako proračun neće poduprijeti.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari