Connect with us

Hrvatska

‘Trajni’ rodni list

Objavljeno

-

Široki Brijeg – Građanima Federacije Bosne i Hercegovine će od ponedjeljka, 17. lipnja, biti dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu, bez roka važenja, priopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Novi rodni listovi i uvjerenja o državljanstvu

[dropcap]G[/dropcap]rađanima Federacije Bosne i Hercegovine će od ponedjeljka, 17.06.2013. godine, biti dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu, bez roka važenja, a od 10. do 14. lipnja 2013. godine, svim općinama u Federaciji BiH i gradu Mostaru će biti isporučene određene količine obrazaca, nakon čega je u nadležnosti općina i grada da izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu građanima izdaju isključivo na tim obrascima.

Od 17. lipnja 2013. godine izvodi iz matičnih knjiga ili uvjerenja izdata na bilo kojem drugačijem obrascu neće moći biti prihvaćeni u pravnom prometu Federacije BiH.

Na svim obrascima je eksplicitno navedeno da isti nemaju rok važenja, ali i konstatcija da odgovornost za upotrebu izvoda snosi osoba koja taj izvod stavlja u pravni promet.

Obaveza da FMUP osigura izradu i distribuciju obrazaca je proistekla iz zahtjeva općina, iskazanog tokom procesa usvajanja zakona, s ciljem da se osigura njihova istovjetnost za područje čitave Federacije BiH, kako u pogledu izgleda i sadržaja tako i tehničke zašite od krivotvorenja i drugih vrsta zloupotreba.

U saradnji sa JP NIO „Službeni list BiH”, provedena je i koncem 2012. godine uspješno okončana procedura javne nabavke ukupno 2.880 matičnih knjiga i 2.040.000 obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja, za potrebe općina i gradova u 2013. godini.

Posao je dobila kompanija „Grafotisak” iz Gruda, koja je odgovorila svim zahtjevima, čime je dobijen proizvod koji zadovoljava najviše evropske standarde u ovoj oblasti.

Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su, shodno odredbama Ustava FBiH, građanima dostupni na tri ravnopravna jezika i dva ravnopravna pisma u FBiH, i apsolutna je obaveza općina i grada da poštuju zahtjeve građana u kontekstu izbora jezika odnosno pisma na kojem žele da im izvod ili uvjerenje bude izdato.

Obrasci na kojima će se izdavati izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su višestruko zaštićeni od mogućnosti bilo kakvih neovlaštenih intervencija u sadržaj istih, kako kemijskim i drugim specifičnostima samog papira i pozicioniranim hologramom, tako i posebnom tehnikom tiska samih obrazaca.

Nakon što je jedanaest mjeseci prije zakonom određenog roka za implementaciju zakona o matičnim knjigama realizovan zadatak izrade i stavljanja u pravni promet novih izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja, FMUP nastavlja aktivnosti na uspostavljanju matičnog registra, elektronske baze podataka u kojoj će se nalaziti podaci iz svih matičnih knjiga koje se vode u FBiH, čijim uspostavljanjem će se građanima FBiH omogućiti da svoje izvode mogu podići u bilo kojem općinskom matičnom uredu, bez obzira na mjesto boravka. agencije

siroki.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas