Pratite nas

Komentar

Traktore donirane poplavljenima vlast podijelila rodbini i prijateljima!

Objavljeno

na

Nakon ovogodišnjih poplava Kina je Bosni i Hercegovini donirala traktore, opremu i mehanizaciju, koje su vlasti BiH odlučile preusmjeriti stanovništvu pogođenom nepogodama. No od lipnja do danas, još uvijek nisu sastavljeni popisi korisnika mehanizacije i opreme, a nadležne institucije već mjesecima ne daju odgovore gdje je završila donacija.

Vijeće ministara je za raspodjelu traktora i opreme zadužio entitetske vlade i Vladu Distrikta Brčko.

traktori-donacija-kinaTragom te informacije, prije mjesec dana Žurnal.info je pokušao kontaktirati sve odgovorne za raspodjelu donacije. Savjetnici bivšeg federalnog premijera spuštali su slušalicu čim čuju što ih zanima, a ostali sugovornici su bez argumenata tvrdili kako traktori još nisu podijeljeni.

Popis ne postoji

Novinari su službeni dopis uputili Vladi Federacije u kojem su se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Dvadesetak dana poslije, iz Vlade odgovaraju kako konačne popise korisnika još uvijek nemaju.

Zašto se sumnja u pravičnu podjelu barem dijela mehanizacije i opreme? Podvlačimo: dijela.

Novinari Žurnala osobno su razgovarali s ljudima koji su traktore dobili zahvaljujući rodbinskim i prijateljskim vezama. Pritom su bili izloženi i prijetnjama kako se prilikom pisanja o ovoj temi njihovo ime više ne smije spominjati.

Jedan od tih sugovornika rekao je Žurnalu kako je pozvan u Sarajevo od strane ‘prijatelja’, gdje mu je u zgradi Federalne vlade traktor uručen kao ‘hedija od braće’.

Drugi, iz Republike Srpske, blizak je rođak visokog funkcionara u Vladi RS. Dok su njegovi susjedi, jednako poplavljeni, ostali bez mehanizacije. On je nekim čudom među prvima dobio traktor.

Ako se, kao što tvrde sugovornici Žurnala u institucijama, radi o ‘lažnim navodima’ i ‘medijskim insinuacijama’, zašto javno ne objave popis korisnika kineske mehanizacije?

Vlada ne želi pomoći

Na pitanje: gdje su smješteni preostali traktori i oprema koji nisu podijeljeni, odgovor nisu dobili.

”Uvidom u zahtjev, konstatirano je da zahtjev nije definiran u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (iako je nakon slanja zahtjeva pres služba pregledala zahtjev Žurnala i proslijedila ga Tajništvu kao potpun, op. aut.), imajući u vidu da je u član 3. ovog Zakona izričito propisano da se pod pojmom ‘informacija’ smatra svaki materijal kojim se prenose činjenice, mišljenja, podaci ili bilo koji drugi sadržaj… Slijedom toga, odgovori na postavljena pitanja ne podliježu procedurama iz Zakona o slobodi pristupa informacijama. Zakon ne predviđa obvezu javnog organa da poduzima dodatne radnje i korake osim pronalaženja tražene informacije i omogućavanje pristupa istoj, odnosno, ne predviđa stvaranje nove informacije po traženom pristupu istoj”, iz Tajništva Federalne vlade odgovoreno je novinarima na Zahtjev u kojem se pozivaju na slobodan pristup informacijama.

Dakle, iz Vlade Federacije kažu kako “po slovu zakona” nisu dužni pomoći novinarima u pronalaženju traktora koji su trebali pomoći stanovništvu unesrećenom u poplavama. I ovaj, birokratski hladan i besmisleni odgovor, još jednom ilustrira s kakvom vlasti imamo posla.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari