Connect with us

Politika

Tramišak trebala otići još u lanjskoj rekonstrukciji Vlade

Objavljeno

-

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, koju će zamijeniti njezin dosadašnji državni tajnik Šime Erlić, trebala je otići još u rekonstrukciji Vlade lani u travnju, no tada se to nije dogodilo zbog protivljenja osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Povod je bila afera koju je premijer Andrej Plenković nazvao “ekstremno bizarnom” jer je Tramišak izjavila medijima da je primala prijetnje zbog odluke da neće produljiti jedan ugovor o dogradnji softvera, no o tome nije prethodno obavijestila premijera.

Tramišak je rekla kako su informacije o prijetnjama dolazile preko osoba koje su obavljale poslove u Ministarstvu te joj dobronamjerno prenosile te komentare.

“O svemu nisam obavijestila premijera Andreja Plenkovića iz razloga što je Ministarstvo nadležno za upravljanje fondovima i informacijskim sustavom, bila je isključivo moja odgovornost i obveza kako i na koji način će Ministarstvo funkcionirati. Zato nisam ništa htjela govoriti premijeru, ništa nije dolazilo do Vlade niti je Vlada bilo kakvu odluku o tome trebala donositi”, kazala je.

Plenković je potom izjavio da je o prijetnjama ministrici Tramišak doznao iz medija i takvu situaciju opisao kao “ekstremno bizarnu”.

“Ne znam da se ikada dogodilo da je bila neka situacija da netko od članova Vlade ima informaciju o tome da mu se prijeti, ili posredno ili direktno, a da se to ne deklarira meni kao premijeru, ministru unutarnjih poslova ili policiji“, rekao je Plenković.

U medijima se tada spekuliralo da Tramišak od početka mandata u Vladi nije uživala premijerovo povjerenje jer je bila kadar Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana i potpredsjednika HDZ-a, čiji odnosi s Plenkovićem nisu bili dobri.

No, Plenković je tada ipak odustao od smjene Tramišak, tvrdili su mediji, upravo zbog protivljenja Anušića.

Tramišak je sedma ministrica koja napušta Plenkovićevu Vladu u drugom mandatu

Tramišak je sedma ministrica koja napušta Vladu premijera Plenkovića u drugom mandatu, nakon što su je napustili Darko Horvat, Boris Milošević, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić i Zdravko Marić, a zajedno s njom odlazi Ivan Paladina.

Nakon Hrvatovog odlaska u veljači prošle godine, premijer je 27. travnja iste godine potvrdio da će Anju Šimpragu predložiti za novu potpredsjednicu Vlade umjesto Borisa Miloševića, a Davora Filipovića i Marina Piletića za ministre rada, odnosno gospodarstva, umjesto Aladrovića i Ćorića.

Milošević i Aladrović napustili su Vladu zbog sumnji Uskoka, koji je kasnije protiv njih podigao optužnicu kojom su obuhvaćeni i Darko Horvat, te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Ćorić je nakon odlaska iz Vlade nastavio karijeru kao viceguverner Hrvatske narodne banke.

Tijekom proteklog ljeta Vladu je nakon šest i pol godina na vlastitu inicijativu napustio i njezin potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić, rekavši da se više ne vidi u politici pa je odlučio krenuti “nekim drugim vodama”.

Uz Tramišak sada iz Vlade odlazi i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina zbog sporosti i neefikasnosti obnove nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. (Hina)

Paladina je drugi ministar obnove koji odlazi nakon potresa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari