Connect with us

Hrvatska

Traže se popisivači i kontrolori: Može se zaraditi i do 6000 kuna

Objavljeno

on

Državni zavod za statistiku na području Grada Zagreba traži 1541 popisivača i 200 kontrolora koji će sudjelovati u prvom digitalnom Popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj.

– državljanstvo Republike Hrvatske s prebivalištem ili reguliranim boravištem u Republici Hrvatskoj

– navršenih 18 godina u trenutku popunjavanja prijave

– završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje

– poznavanje rada na računalu

– valjana adresa elektroničke pošte.

Bodovnu prednost pri odabiru kandidata ostvaruju kandidati koji imaju višu razinu obrazovanja, iskustvo rada na prijašnjim popisima ili anketama, dobro poznavanje rada na računalu, nezaposleni i studenti te kandidati koji imaju mogućnost korištenja vlastitoga prijevoznog sredstva za vrijeme Popisa. Prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. godine provodit će se u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

Prva faza samostalnog popisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna kada će građani moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva. Nakon ispunjavanja Upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnom samopopisivanju, a koju će e-ispitanik dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena kontrolna šifra potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Druga faza u kojoj će na teren izaći popisivači i popisivati uz pomoć prijenosnih računala, trajat će od 27. rujna do 17. listopada. U drugoj fazi terenskog popisivanja popisivač dolazi na adrese kućanstava za koje je zadužen te popisuje osobe, kućanstvo i stan na toj adresi. Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja. Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Popisivač će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala, kako bi od njih preuzeo jedinstvenu kontrolnu šifru. Popis se temelji na izjavi i popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana.

Državni zavod za statistiku poziva sve zainteresirane kandidate da na stranici Popisa www.popis2021.hr popune elektroničku prijavu za popisivača ili kontrolora, odgovore na pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, informatičkoj pismenosti i na demografska pitanja kako bi sudjelovali u prvom digitalnom Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj.

Rad popisivača za vrijeme Popisa podrazumijeva puni dnevni angažman što znači da će popisivači na terenu prikupljati podatke tijekom cijelog dana (prijepodneva, poslijepodneva i tijekom večeri) uključujući subote i nedjelje kada će biti najviše angažirani i kada se obitelji uglavnom nalaze kod kuće. U prosjeku popisivač može zaraditi oko 5.000,00 do 6.000,00 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica i broja kućanstava koja će se samostalno popisati u prvoj fazi popisivanja. Cilj Popisa 2021 jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Prema Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni u Popisu stanovništva tajni su i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe, piše Večernji List.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari