Connect with us

Običaji

Traži se i kupuje krov za pokrov štale

Objavljeno

-

U mom rodnom selu pošiva se (pokriva) pojata – štala, piše fra Mario Knezović.

To je posljednja koja je ostala s pokrovom od strije (ručice zimice).

Bio bi veliki propust da propadne i da mlađi naraštaji to ne mogu vidjeti.

Pošivaju je dobrovoljci iz Crnih Lokava. Ako netko ima strije za PRODAT neka se javi porukom u inbox fra Mariju Knezoviću.,

Vjerojatno je danas vrlo malo onih koji znaju što je pojata, a prije samo nekih pedesetak godina malo koja kuća i obitelj u Hercegovini da nije imala pojatu. Prilagođeno današnjem značenju pojata je predstavljala štalu za domaće životinje (ajvan) – krave i konje, dok su ovce bile u jagnjilu.

Pojata se nalazi malo dalje od same kuće, ali bilo je i onih obitelji kod kojih je pojata, zbog siromaštva, bila tik do kuće u kojoj je stanovala obitelj. Građena je na sličan način kao i kuća. Bila je ukopana sa tri strane i opremljena samo jaslama kako bi životinjama bilo toplije. Suhozid (bez maltera) je podizan do visine do dva i pol metra. Krov pojate bio je izgrađen od ručica (vezanih snopova) raži zimice ili pšenice. Lata je bio donji dio krova na koji su se stavljale ručica do ručice. Ručice su se (pošivačom) pošivale po sredini kako bi utvrdile krov od eventualnog nevremena. (ulomak Ivan Kraljević – pošivanje pojate)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari