Pratite nas

Reagiranja

Traži se pravda za malu Martinu i njezinu baku

Objavljeno

na

Obitelj Štefančić podnijela je danas 29. studenoga 2019. godine DORH-u kaznenu prijavu protiv sedmorice srpskih “teritorijalaca” koji su ubili četverogodišnju Martinu Štefančić i njezinu baku 52-godišnju Bernardicu Štefančić, a oca djevojčice Željka Štefančića teško ranili u Borovu Selu, u noći 20/21. ožujka 1992. godine.

Obznanjeno je to nakon izvanredne konferencije za medije što su je u Vukovaru zajednički organizirali obitelj Štefančić, Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara i Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

U nazočnosti oca male Martine, Zdenka Štefančića koji je s pravom kritizirao naše pravosuđe koje ni poslije više od 27 godina nije procesuiralo ovaj slučaj, detalje o okrutnom i gnjusnom zločinu iznio je suspendirani inspektor MUP-a Nikola Kajkić.

Gospodin Štefančić je već u ranijim izjavama za medije potvrdio kako su dvojica ubojica radila u hrvatskom MUP-u nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, te da je tada pozivan na razgovore u DORH, ali vezano za ratne zločine nad Srbima, dok nitko nikad nije ni spomenuo zločin nad članovima njegove obitelji.

Prema onomu što je iznio Nikola Kajkić, kaznene su prijave podnesene protiv ukupno sedam osoba (R.L., V.M., M.M., D.S., G.S., Z.M. i Z.O.) koji su u vrijeme počinjenja zločina bili pripadnici interventnog voda “TO Borova Sela”.

Zločinci su najprije oko ponoći pucali po kući Štefančićevih, a potom su iste noći, oko 3,00 sata izjutra ušli unutra, izrešetali malu Martinu i njezinu baku i teško ranili oca djevojčice. Pucali su uz automatskih pušaka i TT pištolja.

Ne samo da nitko nikad nije odgovarao za ovaj zločin, nego su počinitelji godinama živjeli u Borovu Selu ili povremeno dolazili u to mjesto, a da ih nitko ništa nije pitao.

Budući da neki od njih žive u Srbiji, Kajkić je potvrdio kako su on i obitelj Štefančić stupili u kontakt s Fondom za humanitarno pravo iz Beograda, kako bi oni podigli kaznene prijave. Jedan od zločinaca više nije među živima (počinio je suicid), a neki se nalaze na području BiH.

Ubrzo nakon što je u Vukovaru objavljena vijest o podnesenim kaznenim prijavama, oglasio se DORH koji tvrdi kako se istraga vezano za slučaj obitelji Štefančić istražuje od 1998. godine.

Reagirala je i Srbija, optuživši Nikolu Kajkića i Dražena Letića za “špijunažu”, o čemu je javnost informirala njihova BIA (“Bezbednosno-informativna agencija”). Kaznene su prijave podnesene Višem javnom tužiteljstvu u Srijemskoj Mitrovici, a njih se dvojica terete za prenošenje informacija koje su “usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije i međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”, a što su činili “po nalozima hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura” prikupljajući te informacije na teritoriju Srbije.

Srbija ustrajava na obrani svojih zločinaca, a naša “pravna država” je nedopustivo indiferentna prema kažnjavanju najtežih zlodjela.

Zar nije sramotno da čak i u ovako drastičnim slučajevima lišavanja života djece i žena, nema odgovarajuće reakcije pravosudnih tijela i da sami članovi obitelji moraju voditi svoje privatne istrage?

Ima li pravde za malu Martinu i njezinu baku?

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Zamolba Vladi Republike Hrvatske da odobri održavanje natjecanja u školskom sustavu

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/arhiva

Poštovani gospodine Plenković!

Državna natjecanja su u biti nacionalne olimpijade izvrsnosti u školskom sustavu Republike Hrvatske, a njihovi sudionici su najbolje što imamo, pobjednička supstancija i nacionalni interes države.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.

Što ćemo s bodovima za upis koje učenici dosad nisu stekli jer su natjecanja obustavljena? Zašto se ne bi moglo, zbog izvanredne situacije, dati diskrecijsko pravo ravnateljima škola da uz posebni zahtjev i argumentaciju dodijele dodatne bodove osmašima, a na temelju postignutih rezultata na zadnje dostignutoj razini natjecanja? Te bodove valja promatrati na jednokratno izvanredan način, na način “više sile”, i donijeti zasebno rješenje, upravo zbog osmaša, jer će svi ostali bodove ionako dobiti pravovremeno kada se natjecanja kompletiraju. Činjenicu da bodovanje za osmaše valja promatrati iznimno ove godine na drugačiji način, ne treba koristiti i kao dodatni razlog za neodržavanje natjecanja. Razlozi za ne održavanje odnosno nezavršavanje državnih olimpijada izvrsnosti u školskom sustavu ne postoje.

Najbolji učenici razmišljaju ovako:

“Smatram da nije u redu da jedna generacija bude uskraćena za nastup i dokazivanje na državnom natjecanju. To je zapravo hrvatska Olimpijada izvrsnosti za koju se pripremamo cijele godine. Takva su natjecanja od izuzetne važnosti za nas, budući da je to nama važnije čak i od prosjeka ocjena, jer se time pripremamo za našu budućnost.”

Održanjem te tradicije sve generacije najboljih učenika imat će i dalje jednak i pravedan položaj i neprekinuti niz sudjelovanja. Neće se moći požaliti čak ni oni osmaši koji su se sedam godina spremali da bi u osmom razredu briljirali iz jezika.

Nitko neće biti u situaciji da su mu prava uskraćena. Da ne ulazim u nepotrebne elaboracije i detalje.

Sa svojim skromnim iskustvom od dvadeset i jednu godinu skrbi o darovitima, ne preostaje mi drugo nego zamoliti Vas i javno pozvati Vladu Republike Hrvatske da donese odluku o odobravanju održavanja državnih natjecanja.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.    

S poštovanjem,

Zdravko Škokić, dipl.ing.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

DPMŠ – ‘HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću’

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ustvrdio je u nedjelju je da HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću te smatra kako to pokazuje činjenica da ga potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić proziva zbog sudjelovanja u Koaliciji narodnog sporazuma.

„Da HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću pokazuje činjenica što me je Ivan Anušić (čitaj: Andrej Plenković) javno optužio zbog toga, kako je napisao, što sam se ‘iz Amerike vratio nekoliko puta i to kako bi sudjelovao na skupu Koalicije narodnog pokreta’”, navodi Škoro na svom facebook profilu reagiravši na Anušićeve izjave.

Napisao je kako „Andrej Plenković, zvan ‘Ivan Anušić’, ne zna ni ime Koalicije” podsjeća da se ta koalicija zvala „Koalicija narodnog sporazuma“ i da su na njenom čelu bili poznati hrvatski domoljubi i borci za hrvatske nacionalne interese: Ante Miko Tripalo, Savka Dabčević-Kučar, Srećko Bijelić, Dragutin Haramija, Ivan Supek, Vlado Gotovac, Dražen Budiša, Ante Žužul i dr.

„U očaju i neznanju, Plenković-Anušić sve te ljude koji su bili suverenisti i domoljubi, proglašavaju danas sumnjivim Hrvatima, dok istodobno surađuju s velikosrpskim domoljubom Miloradom Pupovcem i njegovim „drugovima“ te SDP-ovim žetončićima u redovima Milana Bandića”, navodi Škoro.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić ocijenio je danas da na parlamentarnim izborima Škoro i Domovinski pokret “imaju za zadatak rušenje demokršćanske i narodnjačke opcije, koju socijaldemokrati ne mogu samostalno napraviti”. Podsjetio je kako je Škoro potvrdio da je početkom 90-ih bio u Americi i da se u Hrvatsku vratio nekoliko puta i to kako bi sudjelovao na skupu Koalicije narodnog sporazuma. Istaknuo je da je ta koalicija bila protiv Tuđmana i HDZ-a te da je lani Škoro “doveo” Milanovića na čelo države.

Škoro smatra i da je Plenković zadužio Anušića da se “obruši na Domovinski pokret i njega osobno u nakani da pažnju javnosti pod svaku cijenu skrene od kriminalnih i koruptivnih skandala, povezanih s imenima i prezimenima vlastitih ministara i državnih tajnika, pa i stranke kao cjeline”.

Po njegovim riječima, “niska koruptivnih i kriminalnih afera koja godinama prati HDZ, krešendo doživjela u, za tu stranku, nezgodnom vremenu. Tako su uhićenja političke princeze te stranke, Josipe Rimac i niza državnih dužnosnika i činovnika Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, još jednom pokazala da HDZ funkcionira kao uhljebničko-koruptivni kartel.”

Podsjetivši na neke od skandala vezanih uz HDZ-ove ministre, Škoro najvećim problemom za vrh HDZ-a drži promjenu iskaza bivše šefice računovodstva te stranke, Branke Pavošević, koja je na suđenju u slučaju “Fimi media” izjavila da odgovornima za kriminalne crne fondove HDZ-a drži glavne tajnike i vodstva te stranke.

„Andrej Plenković, kao iskusan i lukav političar, dobro zna da će se spomenute i druge afere krajnje negativno odraziti na izborne rezultate njegove stranke. Zato je Ivana Anušića zadužio za napad na mene osobno i Domovinski pokret, a posebice nakon objave da će izbornu listu u 5. izbornoj jedinici predvoditi nesalomljivi gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava”, drži Škoro.

Ističući kako su „lajbeci HDZ-a i SDP-a potpuno raskopčani”, podsjeća i da je veliki hrvatski seljački vođa Vladko Maček ušao je u hrvatsku političku i državotvornu povijest izjavom: “Kako vidite, lajbek je raskopčan!“ nakon ukidanja Vidovdanskog ustava i okončanja diktature velikosrpskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

„Lajbeci HDZ-a i SDP-a potpuno su raskopčani! Bezočni napadi Milorda Pupovca i Andreja Plenkovića na mene osobno i na Domovinski pokret, dobar su pokazatelj da se i diktatura vođa kartela zvanih HDZ i SDP bliži kraju. Znamo i nadnevak kad će to biti bjelodano: 5. srpnja 2020. Tog dana, da ponovno citiram Mačeka, hrvatski narod pokazat će zrelost, slogu i jakost kako bi zajednički ostvarili „ideal hrvatskog naroda: da Hrvat bude gospodar u svome domu, u svojoj slobodnoj Hrvatskoj“, piše Škoro na facebook profilu. (Hina)

Anušić: ‘Nakon Milanovića, Škorina je nova zadaća dovesti SDP na vlast’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari