Connect with us

Intervju

Slaven Letica: Treba definirati nultu snošljivost u budućim pokušajima uvođenja rodne ideologije u Hrvatskoj

Objavljeno

-

O novoj knjizi koju je priredio, aktualnim prijeporima u hrvatskoj državi, hrvatsko-ruskim odnosima i Uskrsu koji nam dolazi u kraćem intervjuu za Kamenjar.com govori dr. Slaven Letica:

TREBA DEFINIRATI NULTU SNOŠLJIVOST U BUDUĆIM POKUŠAJIMA UVOĐENJA RODNE IDEOLOGIJE

Razgovarao: Anto Pranjkić

Gospodine Letica, “Večernji list” je izdao jednu malu knjižicu znakovitoga naslova “Božja znanost”, a koju ste osobno priredili za tu medijsku kuću. Radi se o  javnim svjedočanstvima  hrvatskih i svjetskih znanstvenika o osobnoj vjeri. Možete li za naše čitatelji reći o čemu se konkretno radi?

– Priredio sam knjigu u kojoj su objavljena javna svjedočanstva 26-oro ljudi: 24 hrvatska i dvoje inozemnih znanstvenika. Ne radi se o, rekao bih, bilo kojim strancima, nego, u prvom redu, o Francisu Collinsu, direktoru američkog Instituta za zdravlje, čovjeku koji za svoje znanstvene projekte na raspolaganju ima oko 37 milijardi dolara, a koji je bio na čelu tima, kada se isčitao ljudski genom. On je napisao Proslov za ovu knjigu.

Knjigu završavam s “Pismom nevjerniku” pape Franje. Između ta dva teksta donosimo svjedočanstva  uglednih hrvatskih znanstvenika iz područja matematike, fizike, astronomije, kardiokirurgije, itd…a koji svjedoče o tome kako postoji harmoničan odnos između vjere u Boga i povjerenja i odnosa između vjere i spoznajnog smisla u znanosti.

U svom ste uvodu za ovu knjigu napisali da naslov “Božja znanost” ni je ni doskočica ni prazna metafora.

– To je citat, ranije na hrvatski prevedene knjige Francisa Collinsa “Božji jezik”. Ovog smo puta napravili javna svjedočanstva znanstvenika, a planiramo iduće godine izdati knjigu javnih svjedočanstava umjetnika i pokazati kako oni mire vjeru u Boga i poslanje u umjetnosti. To je osnovno što nas je određivalo kod izbora naslova.

Možemo li, evo, na Veliki četvrtak, reći kako se radi o malom osvježenju na hrvatskoj sceni, imajući u vidu da smo ovih dana bili svjedoci velikih javnih prijepora a koji se uveliko tiču vjere u Boga?

– U pravu ste.  Ispalo je kao ugodan uskrsni poklon Večernjeg lista, pa bi se ovom prigodom zahvalio uredniku Večernjeg lista gospodinu Klariću i uredniku ove knjige gospodinu Ivkoviću, koji su napravili fantastičan posao, jer je ovo bila odgovarajuća prigoda.  U pravu ste kad kažete da ova knjiga, na prvu ruku, djeluje ljekovito u odnosu na javne prijepore koji su se izdogađali zadnjih dana u javnim raspravama oko Istanbulske konvencije.

Sami ste spomenuli IK. Koje je Vaše mišljenje vezano za ovaj uistinu veliki prijepor.  Koji je vaš stav po ovom pitanju?

– Moja supruga koja je doktorirala na ženskim znanstvenim pokretima i ja smo napisali jedan tekst, u kojem smo pokušali dokazati da u IK nema elemenata rodne ideologije, ali smo istodobno ukazali na jednu zastrašujuću mogućnost da se tendencije iz Sjeverne Amerike preliju na zapadnu Europu i Hrvatsku.

Te se tendencije odnose na borbu tamošnjih transrodnih skupina i političkih i društvenih organizacija da se prizna pravo na rodno samoodređenje, a to znači, da svaki pojedinac u svakom trenutku bez obzira kojeg spola ima pravo sam odrediti što je on odnosno ona rodom.  Ne samo to, nego sama činjenica da sve to ulazi i u osobne isprave, a to je već poznata stvar u Canadi, Australiji i nekim drugim zemljama.

U putovnicama nekih država već sada imate uveden treći rod. Ako u Americi neku osobu, koja sebe smatra negdje između muškarca i žene, oslovite sa muško ili žensko a da ona tako ne želi, onda plaćate kaznu.

U tom smislu moja je ideja bila da i HBK definira neku nultu snošljivost prema budućim pokušajima uvođenja rodne ideologije u Hrvatskoj i ovaj širi prostor.

Hrvatski su građani uznemireni i najnovijim događajima s Rusijom. Možete li izreći svoj stav i po ovom pitanju?

– Ja tu ne bih bio tako rezultan kao predsjednik hrvatske Vlade.  Ja ne bih, sasvim sigurno, protjerao diplomatu, pogotovo što taj čovjek vjerojatno ima i obitelj, djecu… Možda idu u školu. Iz razloga samo da bih se solidalizirao s Velikom Britanijom. Ostao bih neutralan u konkretnoj situaciji.  Međutim, moguće je braniti i stajalište Vlade da se time zapravo želi dokazati demostrativno pripadnost zapadnom svijetu, EU, NATO-u i zapadu općenito.

Za tri dana slavimo najveći kršćanski blagdan – Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Što u ovoj ne baš svijetloj situaciji za građane RH i BiH poručiti? Kako ljudima probuditi nadu u bolje sutra?

– Uskrs sam po sebi uvijek budi nadu. Moram spomenuti Uskrs iz mog djetinjstva kada je bila oskudica mnogo veća nego sada. Bez oca sam ostao s dvije i pol godine. Majka je bila samohrana s četvero djece i to s najstarijim od devet godina. Ne znam kako je uspijevala sve podići i školovati da postanemo normalni ljudi.

Kod nas se stvara panika s obzirom na aktualnu situaciju.  Međutim, ako se gleda objektivno i iz perspektive sljedećih 50 godina onda možemo biti optimisti. Jučer sam objavio jedan mali zapis koji pokazuje da su muškarci u Hrvatskoj među prve tri zemlje, u kojima se najmanje zlostavlja i provodi nasilje nad ženama. A znate li u kojim zemljama se najviše zlostavlja? U onima iz kojih nam dolaze držati moralne prodike: u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Razgovarao: Anto Pranjkić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas