Connect with us

BiH

Treba li BiH ministarstvo dijaspore?

Objavljeno

-

“Po uzoru na Srbiju, BiH treba da ima ministarstvo dijaspore. Tu inicijativu ćemo obrazložiti činjenicom da je dijaspora iz BiH jedan od najvećih investitora u zemlji, za što postoje i konkretni podaci”, rekao je Alijagić.

Posljednji podaci Centralne banke BiH o prilivu sredstava iz dijaspore otvorili su pitanje mogućnosti strateškog upravljanja i investiranja novcem od 1,5 milijardi eura u godišnjem prosjeku, što čini oko 13,4 posto bruto domaćeg proizvoda BiH. Dakle, primanje doznaka iz inozemstva, koje šalje oko 1,5 milijuna bh. državljana iz dijaspore, ili polovina od ukupnog broja stanovnika BiH, za pojedine grupe građana predstavlja važan dio prihoda, bez kojih bi bili u mnogo nepovoljnijoj socijalnoj situaciji. Tog su mišljenja i u Centralnoj banci BiH.

“Doznake doprinose većoj platežnoj moći i većoj lokalnoj potrošnji u zemlji, ali je to skoncentrirano na primatelje doznaka, da imaju podnošljiviji životni standard, dok u cjelini za cijelu ekonomiju to nije od ključne važnosti”, rečeno je Nezavisnim novinama u Centralnoj banci BiH. Sustavan pristup strateškom upravljanju ovim novcem, prema ekonomisti Zoranu Pavloviću, bio bi način da se ekonomski promišlja.

“To znači prepoznati investitore u dijaspori BiH, a ne samo pošiljatelje novca, jer oni mogu transferirati i znanje i poslovne navike i najbolje poznaju potencijale i mogućnosti zemlje”, napominje Pavlović. Predsjednik Nevladine organizacije (NVO) “Naša perspektiva” iz Sarajeva Armin Alijagić, koji je jedan od organizatora kongresa dijaspore BiH, najavio je da će, nakon Sarajeva i Prijedora, ovogodišnji skup biti održan u Banjoj Luci, u srpnju, kada će sudionici, između ostalog, postaviti i pitanje bh. institucionalnosti ove kategorije stanovnika.

Alijagić je uvjeren kako je ova inicijativa ostvariva, unatoč tome što u okviru Ministarstva vanjskih poslova BiH već postoji odjel koji se bavi ovim pitanjem, te činjenici da je bh. administrativni aparat već opterećen sa oko 22.000 državnih službenika, poslanika i namještenika.

“Po uzoru na Srbiju, BiH treba da ima ministarstvo dijaspore. Tu inicijativu ćemo obrazložiti činjenicom da je dijaspora iz BiH jedan od najvećih investitora u zemlji, za što postoje i konkretni podaci. Mi nemamo mehanizame koji bi omogućili da se lakše aktiviraju financijski resursi dijasore, kao što su kapital i štednja. Ovi mehanizmi se ogledaju u nepostojanju razvojnih, odnosno investicijskih fondova koji nude povoljne vrste financiranja dijaspori i koji bi im omogućili lakši protok financijskih sredstava iz inozemstva u BiH”, rekao je Alijagić.

Prema podacima Centra za lokalni razvoj i dijasporu BiH, u BiH godišnje uđe više sredstava iz dijaspore nego iz drugih stranih izvora, a napominju i to kako ne postoji evidencija o iznosu novca koji se izravno plasira.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari