Pratite nas

Treba obuti tuđe cipele pa odašiljati poruke

Objavljeno

na

Svake godine u Međugorju se u prvom tjednu kolovoza održava Mladifest – molitveni susret mladih.

petakprvidan

To su dani radosti u Gospodinu, dani molitve i poruka.I dok oni svojom nazočnošću odašilju najvažniju poruku, i njima se istodobno upućuju brojne poruke. Dok razmišljamo o poruci, na bezbroj je načina pokušavamo odaslati do određenih osoba. Oduvijek je bilo tako, no ako danas imamo bezbroj sredstava komunikacije, nikako ne znači da smo uspješniji u odašiljanju poruka. Samo slanje poruke ne znači da je drugi tu poruku primio, čuo, vidio, osjetio… Bezbroj ćete se puta uvjeriti da kada na svoj društveni internetski profil (Facebook ili Twitter) stavite neki pisani ili zvučni sadržaj za nekoliko će trenutaka više osoba dati svoj pristanak (tzv. like) na taj sadržaj koji uopće nisu stigli ni čuti ni pročitati. Zaključak je jednostavan: poruke šaljemo, ali one nisu „primljene“.Razlog je to da se upitamo jesmo li se izgubili među bezbrojnim porukama koje nam stižu, ili koje šaljemo drugima, i što učiniti da poruka bude shvaćena, da izazove pozitivnu reakciju. Svaku poruku upućenu drugima najprije moraš izreći samome sebi

Pisac F. I. Lunch kaže da možeš imati najbolju poruku na svijetu, ali će je osoba koja je prima uvijek razumjeti kroz prizmu svojih vlastitih emocija, pretpostavki, predrasuda i postojećih uvjerenja. Nije dostatno biti precizan ili razumljiv ili čak genijalan. Ključ uspješne komunikacije jest u tome da, maštovito rečeno, izuješ svoje cipele i obuješ sugovornikove kako bi saznao što on misli i kako se osjeća u najdubljim dijelovima svoga uma i srca. Tek tada sugovornik doživljava ono što kažeš. Svaku poruku upućenu drugima moraš najprije izreći samome sebi. Jasna je potreba ulaska u tuđi svijet, u tuđu muku, kako bismo drugima priopćili ili otkrili barem djelić svoga svijeta. Kada bismo tako postupali, ne bismo svakodnevno doživljavali situacije u kojima drugi uopće ne čuju što im govorimo i samo odmahuju rukom. Dakle, želimo li da naša poruka uđe u tuđe srce, pa makar i kroz odškrinut prozor, potrebno je da za tu osobu najprije širom otvorimo vrata svoga srca. I dok svednevice svjedočimo razvoju komunikacijskih mogućnosti,istodobno sve više svjedočimo nedostatku komunikacije, napose iskrene, između ljudi koji žive pod istim krovom. Između djece i roditelja sve se češće izmjenjuju poruke na papirićima, a sadržaj tih poruka uglavnom su razne zapovijedi ili škrte informacije o odsutnosti…

Nikome, pa ni mladima, ne treba slati poruku kao gotov recept za život. Smisao je poruke da ona bude nadahnuće i vodič do osobne poruke koju će u tišini svoga srca čuti od Boga. Naći put do srca mladih puno je teže i važnije nego im pokazati cilj i nuditi rješenja. Stati na njihovu vijugavu životnu stazu, isprekidanu slabostima, zadaća je onih koji misle da će ih čuti.

mladifest

Mladi traže svjedoke

Mladima se svjedoci ne mogu skriti. Oni znaju tko govori srcem, tko želi obuti njihove cipele, tko želi ući u njihovu lađu na uzburkanu moru. Često mlade „ubijamo“ teologijom, a oni nisu shvatili ni što su oni, što je život i tko je uopće Bog o kojemu tako nadobudno redamo citate, fraze ili definicije. Prisjetimo se poznate anegdote! Kad su oduševljeni Indijci Gandhiju kazali vijest da će se uskoro uspostaviti telefonska veza između njihova i američkoga glavnoga grada, hladno im je rekao: „Sve je to dobro, ali je pitanje hoćemo li mi imati što razgovarati s Amerikom.“ Dakle, ako nemamo što reći, sredstvo komunikacije ne znači ništa. Tako ni susreti, bilo mladih bilo koje druge dobne skupine, nisu sami po sebi dostatni. Okupljeno mnoštvo ne znači da svi odmah pristaju uz Isusa.

Na pitanje što bi na jednom susretu željeli čuti, neki su mladi odgovorili da ne žele slušati samo one koji su u životu pali i posrnuli pa ustali i obratili se. Rekoše da bi voljeli slušati i one koji nisu imali takvih velikih padova, nego su uvijek bili ili su barem pokušavali biti uspravni. Ne možemo a ne reći da mladi barem djelomično imaju pravo. Nekad ispada da ne možeš biti pravi Isusov sljedbenik ako nemaš priču o zalutalu sinu. Poruka evanđelja može putovati samo linijom srca koje ljubi, razumije, s drugim plače i tetura tražeći put.

Ne začuđuju riječi jednoga teologa: „Nemoj me tješiti Biblijom jer i u mojoj isto piše. Tješi me srcem koje me ljubi!“ Eto, to je put da poruka zbilja zahvati one kojima je upućujemo. Uz to, dao Bog da budemo daleko od onih pastira i navjestitelja (kao što jedna djevojka posvjedoči) koji prozivaju mlade pogrdnim imenima samo zato što mu (ta) djevojka htjede iznijeti svoje nevolje s čuvanjem predbračne čistoće. To se događa jer hodimo samo u svojim cipelama koje su se naučile ići našim utrtim stazama, a ne putovima Isusova milosrđa!

 fra Mario Knezović/ Glasnik mira

facebook komentari

Komentar

Predrag Peđa Mišić: Već viđen scenarij kod Pupovca sad u režiji Milakovića

Objavljeno

na

Objavio

I OPET ON TUPI

Već viđen scenarij od Pupovca sad u režiji Milakovića

Nekad sam mislio da to što priča radi da bi umanjio moć svog učitelja, međutim ne, on i dalje s 472 glasa propovjeda kao Irinej o vječnoj ugroženosti Srba, vječnom problemu.

Milakoviću koliko je Srba zaposleno, pomognuto tvojom aktivnošću.

Ne pojma ti nemaš pričaš da bi se pričalo ,zaboravih bitan detalj plaća ide,petnaestak tisuća kuna mjesečno, znaju li oni što ti dadose glas da imaš toliko

Znaju li oni da na gradskom vijeću ili ne progovoriš ni riječ, ponekad i dođeš i naravno šutiš

Tko su ti srbi o kojima pričaš i prozivaš premijera, možda jesu ugroženi, možda su im uskraćena prava ali oni Srđane žive u Srbiji.

Kakav paradoks prozivas Hrvatskog premijera da rješava prava Srba u Srbiji.

Još ovaj mandat i njima će biti jasno da si ih prevario

A što ćes onda Srđane

DUNJIN DIDA

Srđan Milaković

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Raffanelli: HRM-u trebaju izvanobalni ophodni brodovi većih sposobnosti od obalnih

Objavljeno

na

Objavio

Novi zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli izjavio je novinarima u ponedjeljak, nakon što je preuzeo tu dužnost, da su Hrvatskoj potrebni izvanobalni opohodni brodovi većih sposobnosti od pet obalnih ophodnih brodova čiji se prototip gradi.

“Nadam se da će uskoro biti završena gradnja obalnoga ophodnog broda, a nakon toga će se krenuti u gradnju serije od četiri takva broda. Međutim, nama trebaju kvalitetniji brodovi puno većih sposobnosti i puno veće autonomije kako bi mogli odgovoriti zadaćama poglavito u gospodarskom pojasu, a to su izvanobalni ophodni brodovi”, rekao je komodor Raffanelli.

Najavio je izradu taktičke studije koja će pokazati kako taj brod treba izgledati, a na temelju taktičke studije izradit će se studija izvodivosti.

“Na temelju svih tih pokazatelja iz studija vidjet ćemo kakav će to brod biti i kako će mu biti dimenzionirana dužina i širina i kako će biti naoružan”, objasnio je Raffanelli govoreći o potrebi da HRM posjeduje izvanobalne ophodne brodove.

Smatra da će u vezi s takvim brodovima “biti i NATO zahtjeva”.

“Sigurno da se s takvim brodom možemo pojaviti u Sredozemlju, možda i izvan njega”, rekao je novi zapovjednik HRM-a Raffanelli, dodajući da će taj brod moći sudjelovati i u operacijama NATO-saveza i EU-a.
Pritom je rekao kako se sada pojavljuju nove, a ne tradicionalne ugroze.

“Mi ćemo u Oružanim snagama RH i Hrvatskoj ratnoj mornarici kao dijelu Oružanih snaga skupa sa svim tijelima državne uprave znati odgovoriti tim izazovima”, dodao je komodor Raffanelli.

Komodor Ivo Raffanelli rodio se 1. ožujka 1965. u Makarskoj. Završio je Mornaričku vojnu akademiju 1987. u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. Ratnu školu Fuhrungsakademie der Bundeswehr LGAI-04 (LehrgangGeneralstabs/Admiralstabsdienst mit internationaler beteiligung) završio je 2005. godine u Hamburgu.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske dragovoljno se uključio 1991. kao pripadnik Zbora narodne garde. U Oružanim snagama RH tijekom Domovinskog rata i nakon njega obnašao je mnoge dužnosti: od zapovjednika satnije ZNG-a i dozapovjednika bojne 156. brigade HV-a, zapovjednika desantnog broda minopolagača DBM-81 “Cetina”, obnašatelja dzžnosti zapovjednika Divizijuna desantnih brodova Flote HRM-a, zapovjednika spasilačkog broda SB-73 “Faust Vrančić”, zapovjednika Divizijuna za potporu Flote HRM-a, časnika za pomorstvo u Odjelu rodova i struka u Zapovjedništvu HRM-a, voditelja operativnog odsjeka Flote HRM-a, načelnika Stožera Flotile HRM-a, zapovjednika Flotile HRM-a te zapovjednika Obalne straže RH.

U čin poručnika korvete promaknut je 1992. godine, a godinu poslije dobio je čin poručnika bojnog broda. U čin kapetana korvete promaknut je 1998., u kapetana fregate 2005., a u čin kapetana bojnog broda 2009. godine. U čin komodora promaknut je 2017. godine.

Ivo Raffanelli za svoj je rad višestruko nagrađivan i pohvaljivan od vrhovnog zapovjednika OS RH, ministra obrane RH, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika HRM-a.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista te Redom bana Jelačića. (Hina)

Komodor Ivo Raffaneli novi je zapovjednik HRM-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari